Studies on the molecular mechanisms of the effects of ingested phytochemicals on the reactive oxygen species-generating system of cells in the intestinal tract
Project/Area Number |
19K02329
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Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
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Allocation Type | Multi-year Fund |
Section | 一般 |
Review Section |
Basic Section 08030:Family and consumer sciences, and culture and living-related
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Research Institution | Shokei Junior College |
Principal Investigator |
Kikuchi Hidehiko 尚絅大学短期大学部, その他部局等, 教授 (10301384)
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Project Period (FY) |
2019-04-01 – 2022-03-31
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Project Status |
Completed (Fiscal Year 2021)
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Budget Amount *help |
¥4,420,000 (Direct Cost: ¥3,400,000、Indirect Cost: ¥1,020,000)
Fiscal Year 2021: ¥910,000 (Direct Cost: ¥700,000、Indirect Cost: ¥210,000)
Fiscal Year 2020: ¥910,000 (Direct Cost: ¥700,000、Indirect Cost: ¥210,000)
Fiscal Year 2019: ¥2,600,000 (Direct Cost: ¥2,000,000、Indirect Cost: ¥600,000)
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Keywords | フィトケミカル / 腸管細胞 / マクロファージ / 活性酸素 / 自然免疫 / Nox2 / ウロリチンA / L-テアニン / 腸管 / スーパーオキシド / 白血球分化 / 3',4'-ジヒドロキシフラボン / エラグ酸 / 腸内細菌 / 活性酸素産生系 / 分化誘導 / 遺伝子発現 / カルコン / スルフォラファン / エクオール / 食品成分 |
Outline of Research at the Start |
食生活は健康維持・増進の観点から非常に高い関心を集めている。活性酸素はその発生が食生活とも深く関わり、老化や発癌の原因の一つとして健康維持・増進に強い影響を及ぼす最重要因子の一つである。活性酸素は無秩序に発生した場合には生体に大きな害を及ぼす一方で、発生する時間、量及び場所が適切に制御されている場合には殺菌剤や情報伝達物質等、有用な物質として機能しうる。本研究課題では、食物の摂取(摂食)と活性酸素産生の関わりという観点から、摂取した食品成分やその誘導体(代謝物等)によって腸管に存在する活性酸素産生細胞の活性酸素産生系が受ける影響とその機序について、網羅的・総合的に解析する。
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Outline of Final Research Achievements |
In this study, I mainly focused on the macrophage Nox2 (gp91-phox) as a superoxide-generating system of cells in the intestinal tract. Retinoic acid induces differentiation of human monoblast U937 cells to macrophage-like cells, which induces superoxide-generating ability. To know the effects of phytochemicals on the retinoic acid-induced superoxide-generating ability, U937 cells were grown with retinoic acid in the presence or absence of various phytochemicals. As a result, chalcones, sulforaphane, urolithin A, 3', 4'-dihydroxyflavones and L-theanine enhanced the gene expression of gp91-phox, resulting in up-regulation of the retinoic acid-induced superoxide-generating ability of U937 cells. These data suggested that these phytochemicals can bring about enhancement of the superoxide-generating ability of leukocytes, resulting in up-regulation of innate immune response.
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
食品中に含まれる植物性生理活性物質(フィトケミカル)は多彩な生物活性を有し、疾病の予防や治療を通じて人間の健康維持に寄与することが期待されている。本研究では、食品成分と直接接する機会が多い消化管の中で活性酸素産生能を有する腸管細胞、特にマクロファージに着目して、フィトケミカルがマクロファージの活性酸素産生能に及ぼす影響を解析した。その結果、カルコン類、スルフォラファン、ウロリチンA、3',4'-ジヒドロキシフラボンやL-テアニンがマクロファージの活性酸素産生能を亢進することが明らかとなった。これらの研究成果は、上記フィトケミカルが免疫力(自然免疫)を増強する可能性を強く示唆するものである。
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Report
(4 results)
Research Products
(18 results)
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[Journal Article] Production and evaluation of the authentic milk bread using a lactose-utilizing yeast, Kluyveromyces marxianus2020
Author(s)
Aya Shibata, Kaori Harata, Yuko Moriguchi, Risako Kanegawa, Ayaka Nagahira, Misaki Shigematsu, Yuri Takamura, Haruno Watanabe, Takefumi Sagara, Harishkumar Madhyastha, Hidehiko Kikuchi
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Journal Title
Current Topics in Biotechnology
Volume: 11
Pages: 31-36
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Peer Reviewed / Open Access
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