Project/Area Number |
19K02339
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Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
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Allocation Type | Multi-year Fund |
Section | 一般 |
Review Section |
Basic Section 08030:Family and consumer sciences, and culture and living-related
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Research Institution | Teikyo University |
Principal Investigator |
Ohkura Naoki 帝京大学, 薬学部, 准教授 (60349256)
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Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) |
谷口 雅彦 大阪医科薬科大学, 薬学部, 教授 (00278590)
大石 勝隆 国立研究開発法人産業技術総合研究所, 生命工学領域, 研究グループ長 (50338688)
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Project Period (FY) |
2019-04-01 – 2023-03-31
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Project Status |
Completed (Fiscal Year 2022)
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Budget Amount *help |
¥4,420,000 (Direct Cost: ¥3,400,000、Indirect Cost: ¥1,020,000)
Fiscal Year 2021: ¥1,300,000 (Direct Cost: ¥1,000,000、Indirect Cost: ¥300,000)
Fiscal Year 2020: ¥1,560,000 (Direct Cost: ¥1,200,000、Indirect Cost: ¥360,000)
Fiscal Year 2019: ¥1,560,000 (Direct Cost: ¥1,200,000、Indirect Cost: ¥360,000)
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Keywords | 食品機能 / 血栓症 / ストレス / 食品 / 災害 / 機能性食品 / 予防 / 血栓 / 血液凝固 / マウス |
Outline of Research at the Start |
災害時の避難生活で強いストレスのかかる特殊な環境では、血液凝固系の亢進により血栓形成傾向となって、エコノミークラス症候群や心筋梗塞などの血栓性疾患が多発する。 本研究では、避難生活で血栓症が起こる原因を想定したモデルマウス(拘束ストレスモデル、睡眠障害モデル、生活リズム撹乱モデル)を用い、血栓性疾患を予防する食品を探索するとともにヒトでの応用を見据えた基礎データを得る。そして、食品や食品機能成分を災害時の食生活に取り入れ、災害時に多発する血栓性疾患を食生活から予防することを提案する。
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Outline of Final Research Achievements |
The purpose of this study is to obtain basic data that will lead to the development of functional foods that prevent thrombotic diseases induced by stress during disasters using food ingredients.In a restraint stress model using normal mice, no significant inhibitory effect on the thrombotic tendency was observed. It will be necessary to examine stress model mice assuming diabetic patients and the elderly, who are considered to be at higher risk of thrombotic diseases in the event of a disaster.In a fractionation study of black vinegar concentrate and black vinegar moromi powder extract, antithrombotic activity was found in some fractions.
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
本研究は、機能性食品やその成分を災害時の避難所の食生活に取り入れることにより、災害時の避難生活で多発する血栓性疾患を食生活から予防できる可能性を示すものである。 実際に応用するためには引き続き検討が必要であるが、災害時に食生活から血栓性疾患を予防し国民の命を守るという、機能性食品の新たな利用法を提案できた。
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