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Elucidation of cross-contamination in cooking environments causing foodborne campylobacteriosis

Research Project

Project/Area Number 19K02350
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (C)

Allocation TypeMulti-year Fund
Section一般
Review Section Basic Section 08030:Family and consumer sciences, and culture and living-related
Research InstitutionOsaka Institute of Public Health

Principal Investigator

NAKAMURA Hiromi  地方独立行政法人 大阪健康安全基盤研究所, 微生物部, 主幹研究員 (00332445)

Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) 野本 竜平  神戸市健康科学研究所, その他部局等, 副部長 (60642238)
Project Period (FY) 2019-04-01 – 2023-03-31
Project Status Completed (Fiscal Year 2022)
Budget Amount *help
¥4,420,000 (Direct Cost: ¥3,400,000、Indirect Cost: ¥1,020,000)
Fiscal Year 2021: ¥1,300,000 (Direct Cost: ¥1,000,000、Indirect Cost: ¥300,000)
Fiscal Year 2020: ¥2,080,000 (Direct Cost: ¥1,600,000、Indirect Cost: ¥480,000)
Fiscal Year 2019: ¥1,040,000 (Direct Cost: ¥800,000、Indirect Cost: ¥240,000)
KeywordsCampylobacter / ふきとり / 調理環境 / リアルタイムPCR / P-BIT / Typing / バイオフィルム / カンピロバクター / 食中毒 / 環境適応 / 二次汚染 / 飲食店 / mP-BIT / 好気ストレス / VBNC
Outline of Research at the Start

カンピロバクターは、環境中の様々なストレス因子に適応する能力を有しており、生きているが培養不能な(VBNC)状態となったり、バイオフィルム(BF)を形成することが知られている。本研究では、本菌が有する多様な環境ストレス因子に着目し、調理環境におけるカンピロバクターの二次汚染実態を明らかにすることを目的として、食中毒起因カンピロバクターのVBNCおよびBF形成性について菌株間の差異を比較し、ゲノム情報に基づいた環境ストレス応答に関わる遺伝子解析を行う。

Outline of Final Research Achievements

In this study, we attempted to quantitatively detect Campylobacter jejuni (C. jejuni) and C. coli genes and estimate the number of these bacterial cells. We collected swab samples among facilities from the cooking environment of 16 retail small restaurants. The 156 swab samples were collected and real-time PCR (qPCR) was used to detect C. jejuni and C. coli. Based on the results of qPCR, 23 samples (14.7%) from 11 facilities were positive of C. jejuni gene. The qPCR results showed that the estimated number of bacteria in the handle of the faucet was relatively high, equivalent to 69 cfu per site (Ct value 34.4), while all other samples were less than 10 cfu (Ct value between 38.4 and 44.7). Quantitative detection of Campylobacter genes by qPCR is considered to be a useful method for estimating cross-contamination in the cooking environment.

Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements

カンピロバクター食中毒の原因施設として最も多い飲食店の調理環境におけるカンピロバクターの二次汚染実態を把握することにより、飲食店における生鶏肉の取り扱いについての実態を知ることができ、食品衛生監視・指導業務に役立てられる。また、カンピロバクター遺伝子の定量的な検出法を確立することによって、これまで原因不明とされていた食中毒の原因究明に繋がる可能性がある。

Report

(5 results)
  • 2022 Annual Research Report   Final Research Report ( PDF )
  • 2021 Research-status Report
  • 2020 Research-status Report
  • 2019 Research-status Report
  • Research Products

    (10 results)

All 2023 2022 2021 2020 2019

All Journal Article (3 results) (of which Peer Reviewed: 1 results,  Open Access: 1 results) Presentation (7 results)

  • [Journal Article] Multiplex PCR Binary Typing of <i>Campylobacter jejuni/coli</i> Isolates from Patient, Poultry and Bovine2020

    • Author(s)
      中村寛海,山本香織,藤原淳史,平山照雄,秋吉充子,梅田 薫,小笠原準
    • Journal Title

      Japanese Journal of Food Microbiology

      Volume: 37 Issue: 3 Pages: 132-142

    • DOI

      10.5803/jsfm.37.132

    • NAID

      130007920576

    • ISSN
      1340-8267, 1882-5982
    • Year and Date
      2020-09-30
    • Related Report
      2020 Research-status Report
  • [Journal Article] 食中毒患者、トリおよびウシ由来カンピロバクターのmultiplex PCR binary typing法による型別2020

    • Author(s)
      中村寛海、山本香織、藤原淳史、平山照雄、秋吉充子、梅田 薫、小笠原準
    • Journal Title

      日本食品微生物学会雑誌

      Volume: 3

    • Related Report
      2019 Research-status Report
    • Peer Reviewed / Open Access
  • [Journal Article] 2018年に大阪市内の食中毒原因調査で検出された下痢原性微生物2019

    • Author(s)
      中村寛海、後藤 薫、梅田 薫、山本香織、平井佑治、福田 昭、阿部仁一郎、久保英幸、改田 厚、山元誠司、馬場 孝、平井有紀、江川和孝、長谷 篤、秋吉充子、柴川紗恵子、山﨑一夫、小笠原 準
    • Journal Title

      大阪健康安全基盤研究所研究年報

      Volume: 3 Pages: 34-39

    • NAID

      40022241376

    • Related Report
      2019 Research-status Report
  • [Presentation] mP-BITに基づく食中毒患者由来カンピロバクター菌株の特徴とバイオフィルム形成性2023

    • Author(s)
      中村寛海,秋吉充子,山本香織, 梅田 薫,小笠原 準,平井佑治,野本竜平,朝倉 宏,阿部仁一郎
    • Organizer
      第96回日本細菌学会総会
    • Related Report
      2022 Annual Research Report
  • [Presentation] 食中毒原因施設の調理環境におけるカンピロバクター二次汚染実態把握の試み2022

    • Author(s)
      中村寛海,山元誠司,朝倉 宏,阿部仁一郎
    • Organizer
      第43回日本食品微生物学会学術総会
    • Related Report
      2022 Annual Research Report
  • [Presentation] mP-BIT法による食中毒起因カンピロバクターの流行動態解析2021

    • Author(s)
      中村寛海、秋吉充子、山本香織、梅田 薫、平井佑治、朝倉 宏、 阿部仁一郎
    • Organizer
      第14回カンピロバクター研究会総会
    • Related Report
      2021 Research-status Report
  • [Presentation] 飲食店の調理環境におけるカンピロバクターの定量的汚染評価の試み2021

    • Author(s)
      中村寛海、山元誠司、朝倉 宏、阿部仁一郎
    • Organizer
      第164回日本獣医学会学術総会
    • Related Report
      2021 Research-status Report
  • [Presentation] 輸入食肉からのカンピロバクター、サルモネラおよび腸管出血性大腸菌の検出とこれらを評価するための衛生指標菌について2020

    • Author(s)
      中村寛海,秋吉充子,後藤 薫,柴川紗恵子,朝倉 宏,小笠原準
    • Organizer
      第13回日本カンピロバクター研究会総会
    • Related Report
      2020 Research-status Report
  • [Presentation] 鶏の生産・食鳥処理・消費段階におけるCampylobacter spp.の動態解析2020

    • Author(s)
      朝倉 宏、山本詩織、中山達哉、佐々木貴正、中村寛海
    • Organizer
      第93回日本細菌学会総会
    • Related Report
      2019 Research-status Report
  • [Presentation] 大阪市内の食中毒患者から分離されたCampylobacter jejuniの分子疫学解析2019

    • Author(s)
      中村寛海,野本竜平,山本香織,朝倉 宏,梅田 薫,小笠原 準
    • Organizer
      第40回日本食品微生物学会学術総会
    • Related Report
      2019 Research-status Report

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Published: 2019-04-18   Modified: 2024-01-30  

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