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Research of environmental and social determinants of children's taste sensitivity and investigation of their interrelationships

Research Project

Project/Area Number 19K02363
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (C)

Allocation TypeMulti-year Fund
Section一般
Review Section Basic Section 08030:Family and consumer sciences, and culture and living-related
Research InstitutionToyo University

Principal Investigator

Inoue Hiroko  東洋大学, 食環境科学部, 教授 (60438190)

Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) 桑野 稔子  静岡県立大学, 食品栄養科学部, 教授 (20213647)
鈴木 裕一  仙台青葉学院短期大学, 言語聴覚学科, 教授 (50091707)
Project Period (FY) 2019-04-01 – 2024-03-31
Project Status Completed (Fiscal Year 2023)
Budget Amount *help
¥4,030,000 (Direct Cost: ¥3,100,000、Indirect Cost: ¥930,000)
Fiscal Year 2021: ¥780,000 (Direct Cost: ¥600,000、Indirect Cost: ¥180,000)
Fiscal Year 2020: ¥1,170,000 (Direct Cost: ¥900,000、Indirect Cost: ¥270,000)
Fiscal Year 2019: ¥2,080,000 (Direct Cost: ¥1,600,000、Indirect Cost: ¥480,000)
Keywords学童期 / 塩味感受性 / 食習慣 / 生活習慣 / 食塩摂取量 / 亜鉛摂取量 / 朝食バランス / 食生活 / 社会環境因子 / 学童 / 社会環境要因 / 児童 / 味覚感受性 / 子ども / 健康状態
Outline of Research at the Start

近年、加工食品等の急速な普及による多様な食品の喫食により、子どもの味覚感受性に影響を与える食環境にある。また、親世代の就労状態等により食卓の簡素化が進み、素材の味や味を正しく認知する機会が減少する傾向にある。子どもの頃の正しい味覚認知は、将来の生活習慣病に繋がる重要なファクターになることが考えられる。
そこで本研究では、学童期の子どもとその保護者を対象に、味覚感受性と健康状態、食習慣・生活習慣等との関連を多角的側面から調査する。その上で、子どもの味覚感受性の実態把握をし、子どもの味覚感受性を決定づける因子を環境・社会的背景等から探索し、その相互関連も解明することを目的として研究を遂行する。

Outline of Final Research Achievements

In recent years, with the spread of processed foods and eating out, the food environment has affected children's taste sensitivity. In particular, Japanese people consume excessive amounts of salt, and this is a concern for children as well.Therefore, in this study, we conducted a multifaceted investigation and analysis of the salty taste sensitivity of school-aged children and their guardians, and the relationship with dietary and lifestyle habits, as well as the social environmental factors that influence children's eating habits.The results suggested that there is a relationship between the salt sensitivity of children and their guardians, and that there is also a relationship between children's salty taste sensitivity and their dietary and lifestyle habits.In addition, this study revealed that children's zinc intake is associated with their diet, lifestyle, and parents' income and educational background.

Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements

本研究結果は、子どもの正しい食・生活習慣の形成・維持には、学童期から保護者を含めた味覚認知や誤った食・生活習慣を是正させる栄養教育の必要性があることを示す成果である。また、児童の亜鉛摂取量は、児童の食・生活習慣や保護者の収入・学歴とも関連があり、保護者の児童に対する躾や食育意識を反映する指標、さらに子どもの食習慣を反映するパラメータとなる可能性が示唆された。
本研究成果は、我が国の将来を担う子どもの食の現状を示す貴重なデータであり、学校教育現場での食育に対するエビデンスに資する社会的意義の高い研究成果であるといえる。

Report

(6 results)
  • 2023 Annual Research Report   Final Research Report ( PDF )
  • 2022 Research-status Report
  • 2021 Research-status Report
  • 2020 Research-status Report
  • 2019 Research-status Report
  • Research Products

    (25 results)

All 2023 2022 2021 2020 2019

All Journal Article (5 results) (of which Peer Reviewed: 5 results,  Open Access: 4 results) Presentation (19 results) (of which Int'l Joint Research: 1 results) Book (1 results)

  • [Journal Article] High masticatory ability attenuates psychosocial stress: A cross-sectional study2023

    • Author(s)
      Ayako Hashimoto, Aya Nozaki, Hiroko Inoue, Toshiko Kuwano
    • Journal Title

      PLoS One

      Volume: 18 Issue: 1 Pages: 1-13

    • DOI

      10.1371/journal.pone.0279891

    • Related Report
      2022 Research-status Report
    • Peer Reviewed / Open Access
  • [Journal Article] The Relationship between Family Meals and Mental Health Problems in Japanese Elementary School Children: A Cross-Sectional Study2021

    • Author(s)
      Noriko Kameyama, Yukina Morimoto, Ayako Hashimoto, Hiroko Inoue, Ikuko Nagaya, Kozue Nakamura, Toshiko Kuwano
    • Journal Title

      Int J Environ Res Public Health

      Volume: 18 Issue: 17 Pages: 1-12

    • DOI

      10.3390/ijerph18179281

    • Related Report
      2021 Research-status Report
    • Peer Reviewed / Open Access
  • [Journal Article] Low energy intake and dietary quality are associated with low objective sleep quality in young Japanese women2020

    • Author(s)
      Ayako Hashimoto, Hiroko Inoue, Toshiko Kuwano
    • Journal Title

      Nutr Res.

      Volume: 80 Pages: 44-54

    • DOI

      10.1016/j.nutres.2020.06.002

    • Related Report
      2020 Research-status Report
    • Peer Reviewed / Open Access
  • [Journal Article] The Effects of Chewing and Histidine Intake in Obese and Pre-obese Men: A Before-after Pilot Study.2019

    • Author(s)
      Ayako Hashimoto*, Hiroko Inoue*, Toshiko Kuwano.
    • Journal Title

      J. Masticat. & Health Soc.

      Volume: 29 Pages: 71-79

    • Related Report
      2019 Research-status Report
    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] Intake of a Japanese-Style Healthy Lunch Has Possibilities of Contributing to the Normalization of Serum Lipids and Adipokines: A Non-Randomized Controlled Trial Pilot Study.2019

    • Author(s)
      Hiroko Inoue, Ryosuke Sasaki, Toshiko Kuwano.
    • Journal Title

      International Journal of Nutrition and Food Sciences.

      Volume: 8 Issue: 1 Pages: 1-9

    • DOI

      10.11648/j.ijnfs.20190801.11

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    • Peer Reviewed / Open Access
  • [Presentation] 学童期の子どもにおける朝食の食事バランスと食習慣・生活習慣との多角的解析2023

    • Author(s)
      竹内美稀,柳井ひなた,望月泉里,松岡映子,二宮圭映子,藤野里紗,伊藤優希,大津佑太,桑野稔子,鈴木裕一,辻ひろみ,井上広子
    • Organizer
      第70回日本栄養改善学会学術総会
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      2023 Annual Research Report
  • [Presentation] 学童期の亜鉛摂取量は食習慣・生活習慣を反映するパラメータとなる可能性がある2023

    • Author(s)
      岸睦朗,和田彩紗子,松岡映子,二宮圭映子,藤野里紗,伊藤優希,大津佑太,桑野稔子,鈴木裕一,井上広子
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      第70回日本栄養改善学会学術総会
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  • [Presentation] 幼児の潜在的亜鉛欠乏予防を目的とした亜鉛栄養状態の実態調査2023

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      橋本彩子,篠原啓子,滝本早織,井上広子,桑野稔子
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      第70回日本栄養改善学会学術総会
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  • [Presentation] 学校給食内容の実態解析と食に関する指導時間との関連2023

    • Author(s)
      古河美咲,竹内美稀,新井美有,鈴木さくら,伊藤大晟,井上広子
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      第70回日本栄養改善学会学術総会
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      2023 Annual Research Report
  • [Presentation] 児童の朝食摂取状況に基づく異なる対象者への朝食指導介入による教育効果の検討2022

    • Author(s)
      塩崎泰乃,小林美香,熊谷萌々子,上村紗代,原田文恵,吉川美紀,横田貞子,今村祐子,齋藤裕香子,青島知美,鈴木紀子,原田真美子,浅井沙織,長谷川啓子,亀山詞子,井上広子,桑野稔子
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      第69回日本栄養改善学会学術総会
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  • [Presentation] 青年期の朝食欠食に着目した食生活・生活習慣、健康状態の解析2022

    • Author(s)
      岡田果純,白浜紗恵,桑野稔子,井上広子
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      第69回日本栄養改善学会学術総会
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      2022 Research-status Report
  • [Presentation] Assessment of lifestyles and eating habits of school-refusing students in Japan.2022

    • Author(s)
      Asahi Tsuchimoto, Hiroko Inoue, Takako Kobayashi, Michiyo Sugiyama, Ayako Hashimoto, Reika Ogihara, Toko Nakano, Saki Hino, Noriko Kameyama, Toshiko Kuwano.
    • Organizer
      22nd IUNS-ICN INTERNATIONAL CONGRESS OF NUTRITION IN TOKYO, JAPAN
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      2022 Research-status Report
    • Int'l Joint Research
  • [Presentation] 児童とその保護者の味覚感受性と食習慣・生活習慣の実態調査2021

    • Author(s)
      井上広子,長濱雛,金次美樹,渡邉有華,菊池薫,桑野稔子,鈴木裕一
    • Organizer
      第68回日本栄養改善学会学術総会
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      2021 Research-status Report
  • [Presentation] 児童における主食・主菜・副菜を揃えた朝食摂取と健康状態、食生活、保護者の食事との関連2021

    • Author(s)
      亀山詞子,高橋未希,森元雪菜,橋本彩子,井上広子,長屋郁子,中村こず枝,桑野稔子
    • Organizer
      第68回日本栄養改善学会学術総会
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      2021 Research-status Report
  • [Presentation] 幼児のミネラル状態と食・生活習慣に関する研究2021

    • Author(s)
      橋本彩子,瀧本綾乃,西納夕稀,上原早織,篠原啓子,亀山詞子,井上広子,桑野稔子
    • Organizer
      第68回日本栄養改善学会学術総会
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      2021 Research-status Report
  • [Presentation] 食べ物に対するこだわりの強い幼児の食・生活習慣と母親の食に関する困り事との関連2020

    • Author(s)
      篠原啓子,上原早織,橋本彩子,亀山詞子,井上広子,桑野稔子
    • Organizer
      第67回日本栄養改善学会学術総会
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      2020 Research-status Report
  • [Presentation] 幼児の行動特性と食生活習慣および母親の育児状況との関連2020

    • Author(s)
      橋本彩子、上原早織、篠原啓子、亀山詞子、井上広子,桑野稔子
    • Organizer
      第67回日本栄養改善学会学術総会
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      2020 Research-status Report
  • [Presentation] 青年期の商品購入・外食時における栄養成分表示利用と食習慣との関連2020

    • Author(s)
      井上広子,知久彩花,桑野稔子
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      第67回日本栄養改善学会学術総会
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      2020 Research-status Report
  • [Presentation] 青年期女性における各味覚の味覚感受性と健康状態との関連2019

    • Author(s)
      井上広子,和田巧,橋本彩子,桑野稔子
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      第66回日本栄養改善学会学術総会
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      2019 Research-status Report
  • [Presentation] 学童期の子どもとその保護者における食塩感受性と食習慣との関連2019

    • Author(s)
      澤部裕,三井健司,菊地薫,小山ふじみ,片貝照代,黒岩由香利,桑野稔子,井上広子
    • Organizer
      第73回日本栄養・食糧学会大会
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      2019 Research-status Report
  • [Presentation] 肥満の精神科デイケア通所者への栄養教育介入-セルフモニタリングを用いたパイロットスタディ-2019

    • Author(s)
      奥谷卓音,雨宮巳奈,平井美樹夫,有泉加奈絵,西原真理,桑野稔子,井上広子
    • Organizer
      第73回日本栄養・食糧学会大会
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  • [Presentation] 幼児の尿中コチニン濃度と健康・食生活状態との関連2019

    • Author(s)
      橋本彩子,森元雪菜,井上広子,中村こず枝,桑野稔子
    • Organizer
      第73回日本栄養・食糧学会大会
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  • [Presentation] 大学生の適正な食習慣形成を目指したソーシャルメディアの活用による朝食摂取介入の試み2019

    • Author(s)
      長谷川真希,井上広子,角田伸代
    • Organizer
      第73回日本栄養・食糧学会大会
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  • [Presentation] 学童期の子どもの食・生活習慣の実態調査2019

    • Author(s)
      澤部裕,菊池薫,井上広子
    • Organizer
      第36回群馬栄養改善学会
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  • [Book] 咀嚼の本3 噛むことの大切さを再認識しよう2022

    • Author(s)
      井上広子・桑野稔子ら
    • Total Pages
      96
    • Publisher
      一般財団法人 口腔保健協会
    • ISBN
      9784896053883
    • Related Report
      2022 Research-status Report

URL: 

Published: 2019-04-18   Modified: 2025-01-30  

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