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Relationship between Processing Conditions and Immunostimulant Activity of Contained Lectins of Paseolus vulgaris Beans and Their Application to Foods

Research Project

Project/Area Number 19K02373
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (C)

Allocation TypeMulti-year Fund
Section一般
Review Section Basic Section 08030:Family and consumer sciences, and culture and living-related
Research InstitutionKagawa University

Principal Investigator

Une Satsuki  香川大学, 教育学部, 教授 (60169620)

Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) 木村 万里子  神戸女子大学, 家政学部, 教授 (00351932)
中田 理恵子  奈良女子大学, 生活環境科学系, 准教授 (90198119)
秋山 純一  吉備国際大学, 保健医療福祉学部, 准教授 (00309600)
Project Period (FY) 2019-04-01 – 2023-03-31
Project Status Completed (Fiscal Year 2022)
Budget Amount *help
¥4,420,000 (Direct Cost: ¥3,400,000、Indirect Cost: ¥1,020,000)
Fiscal Year 2022: ¥910,000 (Direct Cost: ¥700,000、Indirect Cost: ¥210,000)
Fiscal Year 2021: ¥520,000 (Direct Cost: ¥400,000、Indirect Cost: ¥120,000)
Fiscal Year 2020: ¥520,000 (Direct Cost: ¥400,000、Indirect Cost: ¥120,000)
Fiscal Year 2019: ¥2,470,000 (Direct Cost: ¥1,900,000、Indirect Cost: ¥570,000)
Keywordsレクチン / 加熱マメ / Phaseolus vulgaris / ガン細胞増殖抑制作用 / 抗炎症作用 / ビフィズス菌増殖作用 / インゲンマメ属 / 加熱調理 / 赤血球凝集活性 / 白花マメ / トラマメ / トラ豆 / 金時マメ / 細胞増殖作用 / インゲン豆属 / 免疫賦活活性
Outline of Research at the Start

雑豆は豊富なタンパク質と食物繊維、抗酸化活性、細胞性免疫増強などを有する機能性食材である。しかも保存性に優れ食糧危機で有望食品とされるが、その利用はまだ遅れている現状がみられる。
一方で、豆はレクチンなどの抗栄養性物質も有するために、利用にあたっては加熱条件の検討が必須である。微量でレクチンはガン細胞抑制作用、腸管免疫作用促進などの機能性を含有する種類も存在する。そこで、本研究では粉末で利用され始めている雑豆の各種インゲン豆に着目し、加熱条件の差異による赤血球凝集活性、免疫賦活作用、ガン細胞増殖抑制作用等の機能性の検討を実施する。併せて、機能性に着目した調理法の開発で豆の利用促進を図る。

Outline of Final Research Achievements

The functionality of lectins remaining in beans (Phaseolus. genus) after heating was investigated. Lectins from Kintoki, Shirohana, and Tora bean were found to have hemagglutinating activities after heating (dry and wet heating), and these lectins were protease-resistant. Fractionations showed functional properties: antiproliferative and anti-inflammatory activities.

Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements

加熱したインゲン属マメのレクチンは耐熱性を示し、ガン細胞増殖抑制作用、抗炎症作用の機能性を有していた。つまり、レクチンの機能性が加熱によって失われることなく、体内にエンドサイトーシスで吸収された後、食薬として作用し、人体に有用な機能性を示す可能性が示唆された。
食生活では、煮豆としてだけではなく、煮豆を砂糖の代替食品としてデザートやすしの具に、調味していない加熱マメはペースト化し易い特性も持つ点から、介護食や離乳食への導入が考えられた。

Report

(4 results)
  • 2022 Annual Research Report   Final Research Report ( PDF )
  • 2021 Research-status Report
  • 2019 Research-status Report
  • Research Products

    (6 results)

All 2022 2019

All Presentation (5 results) Book (1 results)

  • [Presentation] 生及び加熱処理した白花豆からのレクチンの分画とガン細胞への影響2022

    • Author(s)
      畦 五月, 野中 紘士, 中田 理恵子
    • Organizer
      日本家政学会 第74回大会
    • Related Report
      2022 Annual Research Report
  • [Presentation] 湿式・乾式加熱による豆類の赤血球凝集活性変化および粗精製レクチンのビフィズス菌増殖への影響2022

    • Author(s)
      木村彩郁, 山本勇, 畦五月, 木村万里子
    • Organizer
      日本家政学会
    • Related Report
      2021 Research-status Report
  • [Presentation] 加熱調理したサトイモからのレクチンの細胞に与える影響2022

    • Author(s)
      畦五月, 野中紘士, 中田理恵子
    • Organizer
      日本家政学会
    • Related Report
      2021 Research-status Report
  • [Presentation] 加熱調理したサトイモレクチンが免疫機能に与える影響2019

    • Author(s)
      畦五月, 秋山純一, 野中紘士, 森秀治, 豊村隆男, 渡邊政博, 中田理恵子
    • Organizer
      日本家政学会
    • Related Report
      2019 Research-status Report
  • [Presentation] 加熱調理したキントキマメレクチンの性質と各種ガン細胞への影響2019

    • Author(s)
      畦 五月, 秋山純一
    • Organizer
      日本調理科学会
    • Related Report
      2019 Research-status Report
  • [Book] 新・子どもの食と栄養2022

    • Author(s)
      今津屋直子, 久藤麻子編
    • Total Pages
      190
    • Publisher
      保育出版社
    • ISBN
      9784909378378
    • Related Report
      2022 Annual Research Report

URL: 

Published: 2019-04-18   Modified: 2024-01-30  

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