Development of guidelines on disaster food support for people who need special treatment food
Project/Area Number |
19K02381
|
Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
|
Allocation Type | Multi-year Fund |
Section | 一般 |
Review Section |
Basic Section 08030:Family and consumer sciences, and culture and living-related
|
Research Institution | Tokyo Health Care University |
Principal Investigator |
|
Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) |
堀田 昇吾 東京医療保健大学, 看護学部, 講師 (70795707)
今井 淳子 東京医療保健大学, 看護学部, 助教 (20751233)
|
Project Period (FY) |
2019-04-01 – 2023-03-31
|
Project Status |
Completed (Fiscal Year 2022)
|
Budget Amount *help |
¥4,160,000 (Direct Cost: ¥3,200,000、Indirect Cost: ¥960,000)
Fiscal Year 2021: ¥650,000 (Direct Cost: ¥500,000、Indirect Cost: ¥150,000)
Fiscal Year 2020: ¥650,000 (Direct Cost: ¥500,000、Indirect Cost: ¥150,000)
Fiscal Year 2019: ¥2,860,000 (Direct Cost: ¥2,200,000、Indirect Cost: ¥660,000)
|
Keywords | 病者用食 / 災害用備蓄 / 病院(災害拠点病院) / 糖尿病 / 高血圧 / 食物アレルギー / 自治体(市、特別区) / 自治体(市) / 特別治療食 / 災害 / 備蓄 / アレルギー食 / 非常食 / ガイドライン |
Outline of Research at the Start |
高血圧、糖尿病、慢性腎疾患、透析患者等の特別治療食(減塩食や低タンパク食など)を必要とする人への災害時非常食支援体制を備えるために、①入院患者が多い病院において糖尿病治療食などの非常食の備蓄状況と備蓄における課題を調査にて把握する。②日常的に特別治療食を必要とする慢性疾患患者が、(看護師・栄養師の指導など)どのような情報を基に、特別治療食に準じた非常食をどの程度準備しているのかを調査し、現状を把握する。③全国の自治体における特別治療食の備蓄状況と備蓄における課題について調査する。①②③の結果を基に、災害時に必要な特別治療食を患者と病院、自治体が共同しながら準備するためのガイドラインを検討する。
|
Outline of Final Research Achievements |
A survey was conducted on the stockpiling of food for the sick, with patients, hospitals, and local governments. Patients with food allergies had begun stockpiling food due to concerns about food in times of disaster, triggered by media reports, and they wanted the local government and medical facilities to cooperate in stockpiling, as they too would stockpile their own food. Hospitals felt the need to stockpile their own food for the sick and actually had a fixed stockpile, but on the other hand, nutritional guidance to patients was inadequate. The local government had stockpiled a certain amount of food for the sick to a certain extent, but since they did not cooperate with local hospitals and other institutions, they did not know how much they needed to stockpile, and they wanted the patients themselves to take responsibility for the supply. It is necessary to resolve these discrepancies in thinking.
|
Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
食物アレルギーのように特別な病者用食の備蓄について、患者と病院と自治体にそれぞれ調査を行ったところ、3者で考え方の違いがあることが分かった。この考え方の齟齬を解消していくためには、今後地域の病院が中心となって、通院患者数などから、その地域での病者用食の必要量を推定し、それの必要量を基に自治体での備蓄計画を作成することが重要である。一方で、地域の病院は通院患者に対しても積極的に災害に対する備蓄の方法やその必要性を教育し、患者自身が災害に備えることで、自身の不安を解消できるように努めることが大切である。
|
Report
(5 results)
Research Products
(2 results)