• Search Research Projects
  • Search Researchers
  • How to Use
  1. Back to previous page

Identification of gluten substitute components in ripe bananas and understanding of swelling mechanisms during breadmaking

Research Project

Project/Area Number 19K02385
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (C)

Allocation TypeMulti-year Fund
Section一般
Review Section Basic Section 08030:Family and consumer sciences, and culture and living-related
Research InstitutionAkita Nutrition junior College (2022-2023)
Hyogo University (2019-2021)

Principal Investigator

Hosokawa Keizo  秋田栄養短期大学, 栄養学科, 教授(移行) (30311393)

Project Period (FY) 2019-04-01 – 2024-03-31
Project Status Completed (Fiscal Year 2023)
Budget Amount *help
¥4,290,000 (Direct Cost: ¥3,300,000、Indirect Cost: ¥990,000)
Fiscal Year 2022: ¥650,000 (Direct Cost: ¥500,000、Indirect Cost: ¥150,000)
Fiscal Year 2021: ¥650,000 (Direct Cost: ¥500,000、Indirect Cost: ¥150,000)
Fiscal Year 2020: ¥650,000 (Direct Cost: ¥500,000、Indirect Cost: ¥150,000)
Fiscal Year 2019: ¥2,340,000 (Direct Cost: ¥1,800,000、Indirect Cost: ¥540,000)
Keywords追熟バナナ / グルテンフリー / ペクチン / 小麦澱粉 / 比容積 / バナナ / 追熟 / 発酵量 / 大粒澱粉 / 小粒澱粉 / 製パン性 / 多糖類 / 製パン
Outline of Research at the Start

グルテンフリー食品を開発するためには、「①小麦を使用しない、②小麦に含まれるグルテンを除去する、③グルテンの代替成分を使用する」などの方法がある。申請者はグルテン代替成分として追熟バナナに含まれる水溶性高分子成分(分子量6,000以上)に着目した。このバナナ成分は、従来使用されている多糖類に比べて少量で効果を示した。
本研究では、追熟バナナに含まれるグルテン代替成分を特定し、膨化性(気体保持性)に関する特性を明らかにするとともに、グルテンフリー食品への利用可能性を示す。

Outline of Final Research Achievements

For the manufacture of gluten-free bread using ripe banana, commercially available bananas were required the storage at 20°C for more than two weeks. The components contributing to breadmaking in banana ripened for two weeks were thought to be low molecular weight sugars (glucose, fructose, sucrose), which serve as fermentation substrates for yeast, and pectin, a high molecular weight water-soluble component considered as an alternative to gluten. On the other hand, the ability of gas retention in dough formed with two types of starch granules (large granules and small granules) that constitute wheat starch is currently under investigation.

Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements

本研究は、グルテンの代替材料として追熟バナナを利用したグルテンフリーパンの製造を目的に実施した。その結果、市販青バナナを20℃で2週間以上の追熟を行うことでグルテンの代替となりうることを明らかにした。その代替成分はキレート可溶性ペクチンであった。この追熟バナナは低分子糖類を多く含んでいるため、製パンには追熟バナナ・小麦澱粉・酵母・水だけで製パンでき、安価に入手できるバナナを追熟操作するだけでグルテンフリーパンの製造原料となりうることを明らかにした。従って、ここで製造するパンは、食塩やたんぱく質を制限された人向けのパンとして利用することができる。

Report

(5 results)
  • 2023 Final Research Report ( PDF )
  • 2022 Research-status Report
  • 2021 Research-status Report
  • 2020 Research-status Report
  • 2019 Research-status Report
  • Research Products

    (6 results)

All 2022 2020 2019

All Journal Article (5 results) (of which Peer Reviewed: 2 results) Presentation (1 results)

  • [Journal Article] Curcuma zedoaria 50% methanol extracts increase adiponectin secretion by enhancing PPARγ mRNA expression in 3T3-L1 cells.2022

    • Author(s)
      Kazuaki Yamasaki, Isoko Kuriyama, Reiko Nakai, Keizo Hosokawa
    • Journal Title

      Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry

      Volume: 86 Issue: 9 Pages: 1295-1299

    • DOI

      10.1093/bbb/zbac098

    • Related Report
      2022 Research-status Report
    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] 干しいもを副材料としたアレルゲン対応米粉パンの食味特性に関する官能評価2022

    • Author(s)
      細川敬三, 秋定真歩, 天野優海,今西一司, 太田遥南, 釜江彩矢, 川南のど佳, 佐々木理奈, 末廣美咲, 舩越翔也, 古橋沙奈, 前野美久, 福本恭子
    • Journal Title

      兵庫大学論集

      Volume: 27 Pages: 31-37

    • Related Report
      2022 Research-status Report
  • [Journal Article] 東播磨地域産にんにくの糖質分解酵素阻害活性2022

    • Author(s)
      栗山磯子, 山﨑一諒, 細川敬三
    • Journal Title

      兵庫大学論集

      Volume: 28 Pages: 75-80

    • Related Report
      2022 Research-status Report
  • [Journal Article] 副材料として紅茶とレーズンを組み合わせたアレルギー対応米粉パンの食味特性に関する官能評価2022

    • Author(s)
      細川敬三, 坂下美咲, 杉崎ののか, 中井こころ, 石橋由紀乃, 河上花凛, 北村華菜, 上月美空, 近藤未悠, 下野まゆみ, 鈴木苗帆, 平良佑菜, 利根川菜月, 中村勇斗, 廣瀬楓那, 福本恭子
    • Journal Title

      兵庫大学論集

      Volume: 28 Pages: 145-152

    • Related Report
      2022 Research-status Report
  • [Journal Article] Properties of ripe banana flour and application to gluten-free breadmaking.2020

    • Author(s)
      Keizo Hosokawa, Kyoko Ohishi, Tatsuya Ikeda, Kazuya Inagaki
    • Journal Title

      Journal of Food Processing and Preservation

      Volume: 44 Issue: 10

    • DOI

      10.1111/jfpp.14789

    • Related Report
      2020 Research-status Report
    • Peer Reviewed
  • [Presentation] グルテンを含まない小麦澱粉を原料とした製パンにおける澱粉の特性解明2019

    • Author(s)
      大石恭子、池田達哉、稲垣一弥、細川敬三
    • Organizer
      日本食品科学工学会
    • Related Report
      2019 Research-status Report

URL: 

Published: 2019-04-18   Modified: 2025-01-30  

Information User Guide FAQ News Terms of Use Attribution of KAKENHI

Powered by NII kakenhi