Functional evaluation of yuzu seeds as a cosmetic
Project/Area Number |
19K02386
|
Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
|
Allocation Type | Multi-year Fund |
Section | 一般 |
Review Section |
Basic Section 08030:Family and consumer sciences, and culture and living-related
|
Research Institution | Notre Dame Seishin University |
Principal Investigator |
Yoshikane Yu ノートルダム清心女子大学, 人間生活学部, 准教授 (10530131)
|
Project Period (FY) |
2019-04-01 – 2022-03-31
|
Project Status |
Completed (Fiscal Year 2021)
|
Budget Amount *help |
¥3,250,000 (Direct Cost: ¥2,500,000、Indirect Cost: ¥750,000)
Fiscal Year 2021: ¥520,000 (Direct Cost: ¥400,000、Indirect Cost: ¥120,000)
Fiscal Year 2020: ¥650,000 (Direct Cost: ¥500,000、Indirect Cost: ¥150,000)
Fiscal Year 2019: ¥2,080,000 (Direct Cost: ¥1,600,000、Indirect Cost: ¥480,000)
|
Keywords | ユズ種子 / 抗酸化 / 抗菌 |
Outline of Research at the Start |
ユズは、多くが加工利用されている。果実中に多くの種子を有しており、これらユズ種子は産業廃棄物として廃棄されてきた。我々は、未利用資源であったユズ種子をアロマテラピーや香粧品分野への有効活用を目指して、種子油や種子エキスを調製し、それらの理化学的特徴や皮膚への安全性、およびヒト皮膚の水分保持効果・メラニン生成抑制効果などの機能性を明らかにしてきた。本研究では、ユズ種子の香粧品分野におけるさらなる優位性や付加価値化を明らかにすることを目的とする。具体的には、ユズ種子油および種子エキスの抗菌作用、抗アレルギー、抗シワ作用などの機能性を、微生物や培養細胞などを用いて試験管レベルで評価する。
|
Outline of Final Research Achievements |
Each yuzu fruit contains about 30 seeds, which account for about 20% of the weight of the fruit. Most of the fruit is used for processing, and effective utilization of the seeds has been desired. In this study, we evaluated the functionality of yuzu seeds for use in cosmetic products. Yuzu seed extract contains large amounts of flavonoids and inhibited melanin production in vitro, which causes dark spots and dullness. It also inhibited the degradation of extracellular matrix, which is involved in skin elasticity and firmness, and promoted its production. In particular, the seeds of unripe fruits (green yuzu) have a high content of functional ingredients and several functional properties and it, therefore, was expected to be a promising raw material for cosmetic products.
|
Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
これまで産業廃棄物として経費をかけ廃棄されてきた一方、ユズ生産地では古くからユズ種子を焼酎に漬け、その抽出液を美容液として活用されてきた。また、アロマテラピー分野では、資材のほとんどは外国産であり、和製の資材への関心が高まりとともに、それらの基礎的研究が求められていた。本研究成果は、廃棄されるユズ種子が和製の香粧品およびアロマテラピー分野における有用性、機能性を見出し、今後の有望な資材や原料となりうることが期待される。
|
Report
(4 results)
Research Products
(4 results)
-
[Journal Article] Drinking Refined Deep-Sea Water Improves the Gut Ecosystem with Beneficial E ects on Intestinal Health in Humans: A Randomized Double-Blind Controlled Trial2020
Author(s)
Hiroaki Takeuchi 1,2,*, Keiro Higuchi 3, Yu Yoshikane 4, Ryo Takagi 2, Shinji Tokuhiro 2,Koichi Takenaka 5, Wataru Oboshi 1, Asako Kimura 1, Jahirul Md. Islam 1, Ayami Kaneko 1,Shouichi Sato 1 and Satoshi Ishizuka
-
Journal Title
Nutrients
Volume: 12
Issue: 9
Pages: 2646-2646
DOI
Related Report
Peer Reviewed / Open Access / Int'l Joint Research
-
-
-