Developing a High School Home Economics Cooking Curriculum to Foster Consumer Citizenship:With a focus on Food Waste
Project/Area Number |
19K02777
|
Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
|
Allocation Type | Multi-year Fund |
Section | 一般 |
Review Section |
Basic Section 09040:Education on school subjects and primary/secondary education-related
|
Research Institution | Ibaraki University |
Principal Investigator |
|
Project Period (FY) |
2019-04-01 – 2022-03-31
|
Project Status |
Completed (Fiscal Year 2021)
|
Budget Amount *help |
¥4,420,000 (Direct Cost: ¥3,400,000、Indirect Cost: ¥1,020,000)
Fiscal Year 2021: ¥1,170,000 (Direct Cost: ¥900,000、Indirect Cost: ¥270,000)
Fiscal Year 2020: ¥650,000 (Direct Cost: ¥500,000、Indirect Cost: ¥150,000)
Fiscal Year 2019: ¥2,600,000 (Direct Cost: ¥2,000,000、Indirect Cost: ¥600,000)
|
Keywords | 家庭科 / 問題解決型学習 / 問題解決型調理実習 / 調理実習 / 食品ロス / 消費者教育 / 消費者市民 / SDGs / 消費者市民教育 / 環境教育 / SDGs |
Outline of Research at the Start |
本研究では、持続可能な社会の形成者としての生活者という基点に立ち、高校家庭科において消費者市民としての行動実践が高まる実効性のある調理実習カリキュラムを構築し、その有効性を理論的・実証的に明らかにする。 具体的には、家庭内の食品ロス削減に着目して、「意識」と「行動」の両方に着目した高校生の食品ロス削減行動2段階モデルに照らし、調理実習カリキュラムを構築する。調理実習を課題解決学習の学習方法として再構築し、その原理と方法を明らかにし、より一般性の高いカリキュラムの開発を目指す。
|
Outline of Final Research Achievements |
The main achievement of consumption and environmental education to date has been to raise awareness of environmental considerations. However, such an education has not fully reached the point of expressing environmentally conscious behavior. Therefore, this study developed a "food waste learning program incorporating a problem-solving cooking practice" using empirical research from the viewpoint of consumer citizens who aim to form a sustainable society in high school home economics in an effort to promote food waste reduction behavior. The effectiveness of the program and the effect of introducing the cooking practice were recognized. Furthermore, the learning process was theoretically and empirically clarified from the learner's perspective.
|
Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
本研究の意義は、食品ロス問題を論じる上で特に重要であると考えられる家庭内食品ロスに焦点を当て、消費者市民の育成を目指し「消費者教育の諸概念の分類」と広瀬モデルを援用して、消費者としての家庭内食品ロス削減行動の意思決定構造を実証的に解明し、得られた知見に沿った教育の実践から効果検証に至った点である。そして、家庭内食品ロス削減意識と行動との乖離という従来の課題に対して、調理実習に新たな可能性を見出した。
|
Report
(4 results)
Research Products
(19 results)