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Is the bitterness of the two-step fermentation tea "Goishi tea" caused by cyclic dipeptide?

Research Project

Project/Area Number 19K05864
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (C)

Allocation TypeMulti-year Fund
Section一般
Review Section Basic Section 38050:Food sciences-related
Research InstitutionKochi University

Principal Investigator

Ukeda Hiroyuki  高知大学, その他部局等, 理事・副学長 (60184991)

Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) 島村 智子  高知大学, 教育研究部総合科学系生命環境医学部門, 教授 (50350179)
Project Period (FY) 2019-04-01 – 2022-03-31
Project Status Completed (Fiscal Year 2021)
Budget Amount *help
¥4,420,000 (Direct Cost: ¥3,400,000、Indirect Cost: ¥1,020,000)
Fiscal Year 2021: ¥1,300,000 (Direct Cost: ¥1,000,000、Indirect Cost: ¥300,000)
Fiscal Year 2020: ¥1,560,000 (Direct Cost: ¥1,200,000、Indirect Cost: ¥360,000)
Fiscal Year 2019: ¥1,560,000 (Direct Cost: ¥1,200,000、Indirect Cost: ¥360,000)
Keywords後発酵茶 / 碁石茶 / 環状ジペプチド / 二次機能 / 苦味 / カテキン / 味覚センサー / 一次機能
Outline of Research at the Start

二段階発酵茶である碁石茶の味覚センサーによる評価によると、その特徴は際だった酸味とマイルドな苦味に基づく。酸味は嫌気発酵により生成する乳酸に起因するが、碁石茶に特徴的な二段階発酵の結果、大幅に含量が低下するカテキンに代わる苦味因子は不明である。本研究では、碁石茶の味に大きな影響を与える苦味因子の解明を目的として、LC-MS/MSによる成分化学的解析と味覚センサーによる客観的官能評価を関連付けていく。

Outline of Final Research Achievements

This research was conducted to elucidate the bitter taste factor and other substances involved in the taste of Goishi tea, a traditional two-step fermented tea produced in Otoyo-cho, Nagaoka-gun, Kochi. During this research period, it was elucidated that the formation mechanism of cyclic dipeptides in fermented foods such as Goishi tea, developed a simultaneous determination method for proline-containing cyclic dipeptides abundant in fermented foods, and elucidated taste-related substances using taste sensors. Finally, we conclude that the mechanism for the development of bitterness in Goishi tea differs from that of green tea and involves proanthocyanidins, a catechin polymer, in addition to amino acids, cyclic dipeptides, and peptides.

Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements

碁石茶は世界的に見ても珍しい二段階発酵茶であり歴史的価値も高い伝統食品である。近年、その生体調節機能に関する研究は多く実施されてきたが、食品の根幹ともいえる風味に関する学術研究は乏しい状況にあった。本研究は、碁石茶独特の風味を化学的な成分分析と味覚センサーを用いた客観的官能評価を組み合わせて紐解いたものであり、伝統食品に新たな科学的根拠を付与したと言える

Report

(4 results)
  • 2021 Annual Research Report   Final Research Report ( PDF )
  • 2020 Research-status Report
  • 2019 Research-status Report
  • Research Products

    (6 results)

All 2021 2020 2019

All Journal Article (2 results) (of which Peer Reviewed: 2 results) Presentation (4 results)

  • [Journal Article] Quantification of Proline-containing Cyclic Dipeptides by LC-MS/MS2020

    • Author(s)
      Yuuki OTSUKA, Tomoko SHIMAMURA, Michio SAKAJI, Hikaru ARITA, Takehiro KASHIWAGI, Hiroyuki UKEDA
    • Journal Title

      Analytical Sciences

      Volume: 36 Issue: 8 Pages: 977-980

    • DOI

      10.2116/analsci.19P470

    • NAID

      130007886453

    • ISSN
      0910-6340, 1348-2246
    • Year and Date
      2020-08-10
    • Related Report
      2020 Research-status Report
    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] Investigation of the formation mechanism of proline-containing cyclic dipeptide from the linear peptide2019

    • Author(s)
      Otsuka Yuuki、Arita Hikaru、Sakaji Michio、Yamamoto Kenji、Kashiwagi Takehiro、Shimamura Tomoko、Ukeda Hiroyuki
    • Journal Title

      Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry

      Volume: 83 Issue: 12 Pages: 2355-2363

    • DOI

      10.1080/09168451.2019.1659718

    • Related Report
      2019 Research-status Report
    • Peer Reviewed
  • [Presentation] 日本の伝統的後発酵茶,碁石茶の特徴的な味の解明2021

    • Author(s)
      阪地満帆、大塚祐季、柏木丈拡、島村智子、受田浩之
    • Organizer
      日本農芸化学会2021年度大会
    • Related Report
      2020 Research-status Report
  • [Presentation] 直鎖ペプチドからのプロリン含有環状ジペプチド生成機構の解明2020

    • Author(s)
      大塚祐季、有田光、阪地満帆、山本憲司、柏木丈拡、島村智子、受田浩之
    • Organizer
      日本農芸化学会2020年度大会
    • Related Report
      2019 Research-status Report
  • [Presentation] GC×GC-TOFMSを用いた後発酵茶の香気特性の解明2020

    • Author(s)
      岩出亜美、大塚祐季、松神麻美、樺島文恵、森山洋憲、下藤悟、柏木丈拡、島村智子、受田浩之
    • Organizer
      日本農芸化学会2020年度大会
    • Related Report
      2019 Research-status Report
  • [Presentation] GC×GC-TOFMSによる碁石茶中香気成分特性の解明2019

    • Author(s)
      大塚祐季, 有田光, 阪地満帆, 松神麻美, 樺島文恵, 柏木丈拡, 島村智子, 森山洋憲, 下藤悟, 受田浩之
    • Organizer
      日本食品科学工学会 第65回大会
    • Related Report
      2019 Research-status Report

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Published: 2019-04-18   Modified: 2023-01-30  

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