Anti-diabetic role of food factors via G protein-coupled receptors
Project/Area Number |
19K05866
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Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
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Allocation Type | Multi-year Fund |
Section | 一般 |
Review Section |
Basic Section 38050:Food sciences-related
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Research Institution | Osaka Prefecture University |
Principal Investigator |
Inui Hiroshi 大阪府立大学, 生命環境科学研究科, 客員研究員 (20193568)
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Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) |
原田 直樹 大阪府立大学, 生命環境科学研究科, 准教授 (00529141)
乾 隆 大阪府立大学, 生命環境科学研究科, 教授 (80352912)
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Project Period (FY) |
2019-04-01 – 2022-03-31
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Project Status |
Completed (Fiscal Year 2021)
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Budget Amount *help |
¥4,290,000 (Direct Cost: ¥3,300,000、Indirect Cost: ¥990,000)
Fiscal Year 2021: ¥1,300,000 (Direct Cost: ¥1,000,000、Indirect Cost: ¥300,000)
Fiscal Year 2020: ¥1,430,000 (Direct Cost: ¥1,100,000、Indirect Cost: ¥330,000)
Fiscal Year 2019: ¥1,560,000 (Direct Cost: ¥1,200,000、Indirect Cost: ¥360,000)
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Keywords | クルクミン / Gタンパク質共役型受容体 / インクレチンホルモン / GLP-1 / 機能性食品成分 / GPR55 / GPR97 / 構造活性相関 / グルココルチコイド / GPCR / 食品成分 / 2型糖尿病 / 膵β細胞 / 食品因子 |
Outline of Research at the Start |
これまでに食品成分で活性化されるGPCRを複数見出している。本研究では、糖尿病予防・改善効果が期待される食品因子とGPCRの組み合わせに着目して検討する。また、GPCRであるグルカゴン受容体の機能を抑制して糖尿病を予防する食品因子の検索も行う。本研究の成果は、GPCRに関連した2型糖尿病の予防・改善に関する研究基盤の構築と、科学的エビデンスを有する機能性食品成分の提供に繋がることが期待される。
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Outline of Final Research Achievements |
Identification of target molecules is important to elucidate the action mechanism of functional foods. In this study, we investigated the effects of food ingredients on the activation of G protein-coupled receptors. As a result, GPR55 and GPR97 were identified as potential target molecules of curcumin. The structure-function relationship in the activation of both the receptors was clarified. In addition, our results suggested that the activation of GPR55 activation by curcumin was involved in the secretion of incretin hormone, leading to anti-diabetic activity of curcumin.
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
機能性食品成分を用いた健康社会の実現のために、食品成分の効果が現れるための分子機構を知ることは重要な課題となっている。本研究では、ターメリックに含まれる機能性食品成分であるクルクミンが、Gタンパク質共役型受容体ファミリーの一員であるGPR55とGPR97を活性化させることで機能性を発揮する機構が存在することを見出した。GPR55の活性化機構については、クルクミンの抗糖尿病作用に関与すると考えられた。
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Report
(4 results)
Research Products
(12 results)