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Primate taste signaling mechanism analyzed by single cell RNA-Seq

Research Project

Project/Area Number 19K05869
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (C)

Allocation TypeMulti-year Fund
Section一般
Review Section Basic Section 38050:Food sciences-related
Research InstitutionTokyo University of Agriculture

Principal Investigator

Iwatsuki Ken  東京農業大学, 応用生物科学部, 教授 (50332375)

Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) 早津 徳人  国立研究開発法人理化学研究所, 生命医科学研究センター, 研究員 (80543058)
Project Period (FY) 2019-04-01 – 2022-03-31
Project Status Completed (Fiscal Year 2021)
Budget Amount *help
¥4,420,000 (Direct Cost: ¥3,400,000、Indirect Cost: ¥1,020,000)
Fiscal Year 2021: ¥780,000 (Direct Cost: ¥600,000、Indirect Cost: ¥180,000)
Fiscal Year 2020: ¥1,690,000 (Direct Cost: ¥1,300,000、Indirect Cost: ¥390,000)
Fiscal Year 2019: ¥1,950,000 (Direct Cost: ¥1,500,000、Indirect Cost: ¥450,000)
Keywords味細胞 / 幹細胞 / 霊長類 / げっ歯類 / RNA-Seq / 味蕾 / オルガノイド / シングルセル
Outline of Research at the Start

これまでの味覚研究は、げっ歯類をモデルに研究が進んできた。しかし、げっ歯類と霊長類とは味覚感度や味覚特異性が異なり、ヒトの食品への応用を考えた場合に霊長類をモデル動物として利用することが望ましい。そこで本研究では、霊長類の味細胞モデルとしてサル味蕾オルガノイドを作製し、単一細胞トランスクリプトーム解析により多様な味細胞のクラスターに分類し、げっ歯類と比較した上で霊長類に特異的な味覚受容機構が存在するかを検証する。本研究により、未だ全容が明らかでない酸味や塩味受容機構や霊長類に独特な味覚感知システムが明らかになれば、味覚の基礎的理解が進む他、新規呈味物質の開発などにも貢献すると考える。

Outline of Final Research Achievements

It is preferable to use primate cells to study the taste system since mechanisms of taste perception differs between primates and mice, though taste research have been performed mostly using mice tissues. In this study, we generated monkey taste organoids to compare gene expression patterns of taste cells between rodents and humans by single cell RNA-Seq analysis. We found that both species expressed known taste cell markers such as taste receptors, however, we could not identify some of taste cell markers in monkey taste organoids. Therefore, we believe that hunting taste specific markers in primates would be one of important issue in the taste research.

Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements

これまでの研究は、ラットやマウスなどのげっ歯類を用いて味覚研究は進められてきた。しかしながら、最近の研究ではげっ歯類と霊長類では味覚感度や選択性が全く違うことがわかってきた。今回、両者を比較することで、味覚受容メカニズムの中心を担う分子をscRNA-Seqにより比較したところ、甘味、うま味、苦味受容細胞のマーカーは同じように確認されたが、酸味受容細胞のマーカーは必ずしも一致しなかった。このことから、げっ歯類と霊長類では味覚受容機構に違いがあることが示唆された。今後、比較データを元に、霊長類独特の味覚受容メカニズムに迫ることができると考えている。

Report

(4 results)
  • 2021 Annual Research Report   Final Research Report ( PDF )
  • 2020 Research-status Report
  • 2019 Research-status Report
  • Research Products

    (7 results)

All 2022 2021 2020

All Presentation (6 results) (of which Int'l Joint Research: 1 results,  Invited: 3 results) Book (1 results)

  • [Presentation] Generation and characterization of endoderm-derived chemosensory cells from non-human primates2022

    • Author(s)
      岩槻健
    • Organizer
      International Symposium on Affective Science and Engineering 2022
    • Related Report
      2021 Annual Research Report
    • Int'l Joint Research / Invited
  • [Presentation] 消化器における栄養素と危険物のセンサー2021

    • Author(s)
      岩槻健
    • Organizer
      第107回 日本栄養・食糧学会関東支部シンポジウム
    • Related Report
      2021 Annual Research Report
    • Invited
  • [Presentation] オルガノイド培養用法を用いた消化器味センサー細胞の機能解析2021

    • Author(s)
      岩槻健
    • Organizer
      第30回日本バイオイメージング学会学術集会
    • Related Report
      2021 Annual Research Report
    • Invited
  • [Presentation] 1細胞トランスクリプトーム解析によるマウス味細胞の分類2020

    • Author(s)
      岩槻健、早津徳人、岡崎康司、遠藤高帆、橋本浩介、金丸青里香、山根拓実、大石祐一
    • Organizer
      日本農芸化学会2020年度大会
    • Related Report
      2019 Research-status Report
  • [Presentation] 霊長類オルガノイドを用いたうま味評価系構築の試み2020

    • Author(s)
      中安亜希、金丸青里香、稲葉明彦、佐藤幸治、今井啓雄、山根拓実、大石祐一、岩槻健
    • Organizer
      日本農芸化学会2020年度大会
    • Related Report
      2019 Research-status Report
  • [Presentation] γ-アミノ酪酸(GABA)がニホンザル由来味蕾オルガノイドに及ぼす影響2020

    • Author(s)
      岩槻健、金丸青里香、中安亜希、稲葉明彦、田中啓介、今井啓雄、山根拓実、大石祐一
    • Organizer
      第74回 日本栄養・食糧学会大会
    • Related Report
      2019 Research-status Report
  • [Book] 実験医学 増刊 食と健康を結ぶメディカルサイエンス2020

    • Author(s)
      岩槻健、稲葉明彦、中嶋ちえみ
    • Total Pages
      242
    • Publisher
      羊土社
    • ISBN
      9784758103879
    • Related Report
      2020 Research-status Report

URL: 

Published: 2019-04-18   Modified: 2024-12-25  

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