Project/Area Number |
19K05870
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Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
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Allocation Type | Multi-year Fund |
Section | 一般 |
Review Section |
Basic Section 38050:Food sciences-related
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Research Institution | Azabu University |
Principal Investigator |
Kobayashi Naoki 麻布大学, 生命・環境科学部, 准教授 (90447558)
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Project Period (FY) |
2019-04-01 – 2023-03-31
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Project Status |
Completed (Fiscal Year 2022)
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Budget Amount *help |
¥4,420,000 (Direct Cost: ¥3,400,000、Indirect Cost: ¥1,020,000)
Fiscal Year 2021: ¥1,560,000 (Direct Cost: ¥1,200,000、Indirect Cost: ¥360,000)
Fiscal Year 2020: ¥1,430,000 (Direct Cost: ¥1,100,000、Indirect Cost: ¥330,000)
Fiscal Year 2019: ¥1,430,000 (Direct Cost: ¥1,100,000、Indirect Cost: ¥330,000)
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Keywords | カビ毒 / ステリグマトシスチン / かび毒 / 遺伝子発現 / ゲノム |
Outline of Research at the Start |
カビが産生する毒(カビ毒)は様々な農作物、食品を汚染しており、ヒトへの発がん性などから健康を脅かす自然毒として全世界的に問題となっている。カビ毒は一部の菌種によって産生されるが、近年の地球温暖化に伴い、カビ毒非産生菌種が新規のカビ毒産生菌となるリスクが考えられている。本研究では、カビ毒のひとつである米を汚染するステリグマトシスチン(STC)に着目し、STC非産生菌種が外的ストレス因子によってSTC産生性を示すようになるかを様々な培養条件を用いて検証する。更に、STC産生能獲得の前後または産生菌種と非産生菌種の間でのトランスクリプトーム解析を行い、STC産生の制御因子を特定する。
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Outline of Final Research Achievements |
Mycotoxins produced by some fungi contaminated to various foods and feeds, and the mycotoxin contamination is of great concern to human health around the world. Furthermore, environmental changes such as global warming may lead to changes in productivity of mycotoxins of some fungi and increase mycotoxin-contaminations. In this study, I focused on changes in pH as an environmental change and analyzed growth rate, mycotoxin production, and gene expression of mycotoxin-producing fungi under various pH conditions. Our results revealed that some strains increased their gene expression of mycotoxin biosynthesis genes with the decreasing pH. And their mycotoxin productions were elevated under low pH conditions. It was suggested that the mycotoxin contamination might become a more serious problem, if the environmental changes, such as global warming, cause pH-decreases.
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
カビ毒産生性変化に関わるメカニズムを明らかにすることで、カビ毒による食品汚染を防ぐための手法開発への足がかりとなる。特に、今回対象としたカビ毒はコメを汚染する主要なカビ毒のひとつであり、本国における主食の安全性担保に関わる重要な手法の開発に結び付くと考える。さらに、同様の手法で研究を進めることで他のカビ毒についても制御法の開発が期待できる。
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