• Search Research Projects
  • Search Researchers
  • How to Use
  1. Back to previous page

Evaluation of the effect of reactive oxygen species in the medium on the growth of damaged Escherichia coli and search for an effective reactive oxygen scavenger

Research Project

Project/Area Number 19K05873
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (C)

Allocation TypeMulti-year Fund
Section一般
Review Section Basic Section 38050:Food sciences-related
Research InstitutionNational Agriculture and Food Research Organization

Principal Investigator

KAMEYA HIROMI  国立研究開発法人農業・食品産業技術総合研究機構, 本部, 上級研究員 (20585955)

Project Period (FY) 2019-04-01 – 2022-03-31
Project Status Completed (Fiscal Year 2021)
Budget Amount *help
¥3,770,000 (Direct Cost: ¥2,900,000、Indirect Cost: ¥870,000)
Fiscal Year 2021: ¥1,040,000 (Direct Cost: ¥800,000、Indirect Cost: ¥240,000)
Fiscal Year 2020: ¥1,300,000 (Direct Cost: ¥1,000,000、Indirect Cost: ¥300,000)
Fiscal Year 2019: ¥1,430,000 (Direct Cost: ¥1,100,000、Indirect Cost: ¥330,000)
Keywords大腸菌 / 損傷菌 / 活性酸素 / 電子スピン共鳴 / 損傷金
Outline of Research at the Start

食中毒を減少させるためには、原因となった微生物を検出し、混入経路を特定することが重要だが、それらが不明な事例もある。その理由として、原因微生物が損傷状態で、既存の培地及び培養法では検出が難しいことが挙げられている。近年、培地中の活性酸素が微生物の生育を阻害しており、活性酸素消去剤の添加により菌の生育が向上することが報告されたきた。
そこで本研究では、食中毒原因微生物の大腸菌を対象として、電子スピン共鳴(ESR)スピントラップ法で培地内の活性酸素を解析することで、培地内活性酸素が損傷した大腸菌の検出に及ぼす影響を評価し、損傷大腸菌の検出率向上に有効な活性酸素消去剤を探索する。

Outline of Final Research Achievements

Accumulation of reactive oxygen species (ROS) in the culture medium may inhibit the growth of microorganisms and prevent the detection of harmful bacteria in foods. In this study, we evaluated the effect of ROS in the culture medium on the detection of damaged Escherichia coli growth using electron spin resonance. As a result, the correlation was found between the decrease in hydroxyl radicals in the medium and the recovery of damaged bacteria. We revealed that the addition of 6 reactive oxygen scavenging reagents improves the detection rate of heat-damaged E. coli.

Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements

食中毒を疑う事件が発生した場合、原因となる微生物の種類や混入経路を明らかにすることは、その後の食中毒対策のために重要である。しかし、実際には2割程度の食中毒事例において原因食材及び混入経路が不明のままとなっている。この原因として、環境ストレスによって原因微生物が損傷状態にあり、既存の培地及び培養法では損傷菌の検出が難しいこと、が挙げられている。本研究成果により損傷菌の検出率を向上させることで、食中毒の原因を明確にし、その発生の減少に貢献する。

Report

(4 results)
  • 2021 Annual Research Report   Final Research Report ( PDF )
  • 2020 Research-status Report
  • 2019 Research-status Report
  • Research Products

    (9 results)

All 2021 2020 2019

All Journal Article (4 results) (of which Peer Reviewed: 4 results,  Open Access: 1 results) Presentation (5 results) (of which Int'l Joint Research: 1 results,  Invited: 1 results)

  • [Journal Article] Number Concentration of Ultrafine Bubble Being Effective in Promoting Barley Seed Germination2020

    • Author(s)
      大下 誠一、上條 雄樹、ファム ティ クィン アン、吉村 正俊、五月女 格、亀谷 宏美、藤田 俊弘、リュウ シュ
    • Journal Title

      JAPANESE JOURNAL OF MULTIPHASE FLOW

      Volume: 34 Issue: 1 Pages: 194-204

    • DOI

      10.3811/jjmf.2020.020

    • NAID

      130007827204

    • ISSN
      0914-2843, 1881-5790
    • Year and Date
      2020-03-15
    • Related Report
      2020 Research-status Report
    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] ESRスピントラップ法による活性酸素消去能と味噌の明度の相関2020

    • Author(s)
      亀谷 宏美、細谷 幸恵
    • Journal Title

      日本調理科学会誌

      Volume: 54 Pages: 266-269

    • NAID

      130007887514

    • Related Report
      2020 Research-status Report
    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] Evaluation of the Effects of Reactive Oxygen Species on Growth of <i>Escherichia coli</i> by Electron Spin Resonance Spin Trapping2019

    • Author(s)
      Kameya Hiromi、Kanazaki Mika、Okamoto Susumu
    • Journal Title

      Food Science and Technology Research

      Volume: 25 Issue: 3 Pages: 443-448

    • DOI

      10.3136/fstr.25.443

    • NAID

      130007690039

    • ISSN
      1344-6606, 1881-3984
    • Related Report
      2019 Research-status Report
    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] Analysis of free radical production capacity in mouse faeces and its possible application in evaluating the intestinal environment: a pilot study2019

    • Author(s)
      Wakita Yoshihisa、Saiki Asako、Kaneda Hirotaka、Segawa Shuichi、Tsuchiya Youichi、Kameya Hiromi、Okamoto Susumu
    • Journal Title

      Scientific Reports

      Volume: 9 Issue: 1

    • DOI

      10.1038/s41598-019-56004-x

    • Related Report
      2019 Research-status Report
    • Peer Reviewed / Open Access
  • [Presentation] 食品分野におけるESRの活用2021

    • Author(s)
      亀谷宏美
    • Organizer
      第24回ESRフォーラム研究会
    • Related Report
      2021 Annual Research Report
    • Invited
  • [Presentation] カンピロバクターの培養効率を高める薬剤の探索2020

    • Author(s)
      亀谷 宏美、金崎美香、細谷 幸恵、川﨑 晋、岡本 晋
    • Organizer
      日本食品衛生学会創立60年記念第116回学問会
    • Related Report
      2020 Research-status Report
  • [Presentation] 豚肉混入下で加熱損傷を被った大腸菌O157:H7の各種増菌培地による増殖遅延時間の検討2020

    • Author(s)
      細谷 幸恵、前田憲成、亀谷 宏美、Fia Noviyanti、稲津 康弘、川﨑 晋
    • Organizer
      日本食品衛生学会創立60年記念第116回学問会
    • Related Report
      2020 Research-status Report
  • [Presentation] ESRスピントラップ法を用いた培地中の酸素フリーラジカルが大腸菌の生育に与える影響の評価2019

    • Author(s)
      亀谷 宏美, 金崎未香, 岡本 晋
    • Organizer
      日本食品科学工学会 第66回大会
    • Related Report
      2019 Research-status Report
  • [Presentation] Evaluation of the effects of reactive oxygen species on growth of Escherichia coli by electron spin resonance spin trapping2019

    • Author(s)
      Hiromi Kameya, Susumu Okamoto
    • Organizer
      48th Annual Meeting of Food and Agriculture Panel United States-Japan Cooperative Program in Natural Resources
    • Related Report
      2019 Research-status Report
    • Int'l Joint Research

URL: 

Published: 2019-04-18   Modified: 2023-01-30  

Information User Guide FAQ News Terms of Use Attribution of KAKENHI

Powered by NII kakenhi