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Elucidation of type I allergy regulation mechanism by Shekwasher leaf and peel and examination of the effective utilization method

Research Project

Project/Area Number 19K05880
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (C)

Allocation TypeMulti-year Fund
Section一般
Review Section Basic Section 38050:Food sciences-related
Research InstitutionEhime University

Principal Investigator

Okamoto Takeaki  愛媛大学, 教育学部, 教授 (20398431)

Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) 菅原 卓也  愛媛大学, 農学研究科, 教授 (00263963)
田中 守  中部大学, 応用生物学部, 講師 (00612350)
Project Period (FY) 2019-04-01 – 2023-03-31
Project Status Completed (Fiscal Year 2022)
Budget Amount *help
¥3,900,000 (Direct Cost: ¥3,000,000、Indirect Cost: ¥900,000)
Fiscal Year 2021: ¥1,300,000 (Direct Cost: ¥1,000,000、Indirect Cost: ¥300,000)
Fiscal Year 2020: ¥1,170,000 (Direct Cost: ¥900,000、Indirect Cost: ¥270,000)
Fiscal Year 2019: ¥1,430,000 (Direct Cost: ¥1,100,000、Indirect Cost: ¥330,000)
Keywords抗アレルギー効果 / 抗ストレス効果 / シークヮーサー / 葉・果皮抽出物 / ノビレチン / ラクトフェリン / 脱顆粒シグナリング / リン酸化制御 / シークヮーサー精油 / 香気成分 / 唾液アミラーゼ活性 / リモネン / gamma-テルピネン / 水蒸気蒸留法 / シークヮーサー葉 / シークヮーサー果皮 / 脱顆粒抑制 / Aktのリン酸化 / ペアリング / RBL-2H3細胞 / 相加・相乗効果 / 葉 / 果皮 / マーマレード / 抗アレルギー / 果皮・葉抽出物 / 葉(柑橘) / 果皮(果皮) / I型アレルギー
Outline of Research at the Start

本研究では、シークヮーサー果皮・葉抽出物によるI型アレルギー抑制機構の解明を、細胞内カルシウム濃度ならびに脱顆粒シグナル伝達に関与するタンパク質のリン酸化に着目して検討するとともに、アレルギーモデルマウスを用いて生体内での効果を確認していく。また、果皮・葉抽出物による抗アレルギー効果をさらに高める食品あるいは食品成分の組み合わせ(機能的フードペアリング)を見出し、未利用資源を効果的に用いた新たな機能性食品の研究開発を展開していく。

Outline of Final Research Achievements

In RBL-2H3 cells, Shekwasha peel/leaf extracts significantly down-regulated the phosphorylation of PI3K p85/p55. Shekwasha peel/leaf extracts also tended to down-regulate the phosphorylation of Akt and PLCγ1, and especially Shekwasha leaf extract significantly down-regulated the phosphorylation of PLCγ1. These results suggest that Shekwasha peel and leaf extracts suppress degranulation by inhibiting both Ca2+-dependent and Ca2+-independent pathways in degranulation signaling.
In addition, the stress-reducing effect of Shekwasha essential oil was comparable to that of lemon essential oil, despite the 9% lower limonene content in Shekwasha essential oil compared to lemon essential oil.

Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements

未利用資源であるシークヮーサー葉・果皮抽出物に抗アレルギー効果を見出し、また、シークヮーサー搾汁残渣から得られる精油に抗ストレス効果を見出したことから、廃棄物削減にもつながりSDGs12番目の目標達成にも寄与するものと考えられる。さらに、シークヮーサーに多く含有するノビレチンのアレルギー抑制効果を高める乳タンパク質の一種、ラクトフェリンを見出し、その作用機序においても細胞内シグナリングに着目して解明されたことから、食品成分の機能性を高める新たなペアリングの探索情報としても有効である。

Report

(5 results)
  • 2022 Annual Research Report   Final Research Report ( PDF )
  • 2021 Research-status Report
  • 2020 Research-status Report
  • 2019 Research-status Report
  • Research Products

    (17 results)

All 2023 2022 2021 2020 2019 Other

All Journal Article (3 results) (of which Int'l Joint Research: 1 results,  Peer Reviewed: 1 results,  Open Access: 1 results) Presentation (12 results) (of which Int'l Joint Research: 3 results,  Invited: 2 results) Book (1 results) Remarks (1 results)

  • [Journal Article] Effects of heat treatment of various pure metals on osteoblast cell activity2022

    • Author(s)
      Satoshi Okano, Yuriko Kiyokane, Sengo Kobayashi & Takeaki Okamoto
    • Journal Title

      Journal of Materials Research

      Volume: 37 Issue: 16 Pages: 2614-2622

    • DOI

      10.1557/s43578-022-00691-2

    • Related Report
      2022 Annual Research Report
    • Peer Reviewed / Open Access / Int'l Joint Research
  • [Journal Article] 【解説】新たな機能性食品素材を使った食品開発2022

    • Author(s)
      岡本威明
    • Journal Title

      月刊 食品工場長

      Volume: 297 Pages: 22-25

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      2021 Research-status Report
  • [Journal Article] 鶏卵乳化性原理の理解度を高める授業の構築と実践2022

    • Author(s)
      岡本威明, 野口綾花
    • Journal Title

      愛媛大学教育学部附属科学教育研究センター紀要

      Volume: 1 Pages: 15-22

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  • [Presentation] シークヮーサー精油の香りによる抗ストレス効果2023

    • Author(s)
      岡本威明,髙尾里菜子,國分美由紀
    • Organizer
      生物機能研究会2022
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      2022 Annual Research Report
  • [Presentation] Degranulation of RBL-2H3 cells synergistically inhibited by the combination of nobiletin and lactoferrin2022

    • Author(s)
      Takeaki Okamoto, Kaho Miyake, Mamoru Tanaka
    • Organizer
      22nd IUNS-ICN International Congress of Nutrition
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  • [Presentation] Effect of Nigella sativa L. on degranulation in mast cells and immunoglobulin production in mouse spleen lymphocytes2022

    • Author(s)
      Sayaka Yokoyama, Kaho Miyake, Mayumi Nagashima, Akiko Watanabe, Takeaki Okamoto, Mamoru Tanaka
    • Organizer
      22nd IUNS-ICN International Congress of Nutrition
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  • [Presentation] 大学生アスリートにおける鉄強化ゼリー摂取による血中ヘモグロビン量に与える影響2022

    • Author(s)
      岡本威明,河本優月
    • Organizer
      日本家政学会 第74回大会 (オンライン)
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  • [Presentation] Control of osteoblast behavior by metallic microstructure2022

    • Author(s)
      Sengo Kobayashi, Satoshi Okano, Takeaki Okamoto
    • Organizer
      Materials Science, Engineering & Technology International Conference
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    • Int'l Joint Research
  • [Presentation] 機能性成分の複合によるI型アレルギー抑制効果2021

    • Author(s)
      三宅香穂,岡本威明,横山さや香,田中守
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      第5回 ノビレチン研究会学術研究会
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  • [Presentation] ノビレチンの抗アレルギー効果を調節する食品成分の探索2020

    • Author(s)
      岡本威明、田中守
    • Organizer
      第4回ノビレチン研究会学術研究会(オンライン)
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    • Invited
  • [Presentation] ノビレチンおよびラクトフェリンによる抗アレルギー効果2020

    • Author(s)
      三宅香穂、横山さや香、岡本威明、太田鈴乃、田中守、香西はな
    • Organizer
      愛知県栄養士会研究大会2020(誌面発表)
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  • [Presentation] シークヮーサー果皮および葉抽出物による脱顆粒シグナリング制御の解明2019

    • Author(s)
      岡本威明,柏木愛梨,田中守
    • Organizer
      日本家政学会 第71回大会
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  • [Presentation] シークヮーサー果皮・葉抽出物のI型アレルギー抑制機構の解明およびその有効活用法の検討2019

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      岡本威明
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      第1回東洋食品研究所研究成果発表会
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    • Invited
  • [Presentation] シークヮーサー葉・果皮抽出物による抗アレルギー効果2019

    • Author(s)
      岡本威明,柏木愛梨,田中守
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      第3回ノビレチン研究会
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  • [Presentation] 香酸柑橘葉の抗アレルギー活性とその活用法の提案2019

    • Author(s)
      岡本威明
    • Organizer
      第8回あしなが予防医学研究会
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  • [Book] 食品免疫学事典2021

    • Author(s)
      岡本威明ら
    • Total Pages
      496
    • Publisher
      朝倉書店
    • ISBN
      9784254431261
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  • [Remarks] 新たな機能性食品素材の発掘とその魅力を毎日の食卓へ(愛媛大学最先端研究紹介 infinity)

    • URL

      https://www.ehime-u.ac.jp/data_study/data_study-146008/

    • Related Report
      2021 Research-status Report

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Published: 2019-04-18   Modified: 2024-01-30  

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