Integrative research on factorial analysis of the emotional impacts of Japanese cuisine
Project/Area Number |
19K05887
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Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
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Allocation Type | Multi-year Fund |
Section | 一般 |
Review Section |
Basic Section 38050:Food sciences-related
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Research Institution | Ryukoku University |
Principal Investigator |
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Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) |
森 紀之 同志社女子大学, 生活科学部, 准教授 (90585184)
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Project Period (FY) |
2019-04-01 – 2023-03-31
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Project Status |
Completed (Fiscal Year 2022)
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Budget Amount *help |
¥4,160,000 (Direct Cost: ¥3,200,000、Indirect Cost: ¥960,000)
Fiscal Year 2021: ¥910,000 (Direct Cost: ¥700,000、Indirect Cost: ¥210,000)
Fiscal Year 2020: ¥650,000 (Direct Cost: ¥500,000、Indirect Cost: ¥150,000)
Fiscal Year 2019: ¥2,600,000 (Direct Cost: ¥2,000,000、Indirect Cost: ¥600,000)
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Keywords | 日本食 / おいしさ / 自律神経活動 / 気分状態 / 精神性発汗 / 食感動性 / 唾液腺活動 / VAS / 情動 / 唾液腺 |
Outline of Research at the Start |
食べることは、少なからず人の心を動かす。特に日本食は、季節感や香り、盛り付けなど、さまざまに人の情動に深く訴えかける要素を有している。しかしながら、食事のどのような要素が人の情動に作用しているかどうかについて、系統的な研究は行われていない。本研究では、日本食がもつ食感動性の要素を明らかにすることを最終目標とし、それに向けた主観的な気分状態と自律神経活動評価、唾液線活動ならびに精神的発汗などの客観的指標との相互関係性を解析可能にする統合的手法の確立を行う。これにより、食の新しい機能性訴求にも繋がると考えている。
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Outline of Final Research Achievements |
The purpose of this study is to investigate the nature of Japanese food that strongly appeals to human emotions. It was evaluated by autonomic nervous system activity, salivary gland blood flow and palm sweating as an objective index, and a subjective questionnaire. The relevance of each evaluation index was examined. It was confirmed that the smell of food greatly contributes to the subjective sensation of deliciousness of food and the emotion that leads to the behavior of wanting to eat. On the other hand, there was no significant change in salivary gland activity depending on the presence or absence of odor, suggesting that it may be related to eating motivation and behavior rather than feeling delicious. In addition, a weak correlation was shown between palms sweating and mental state before and after eating.
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
日本食は低エネルギー・低脂質であるにも関わらず、高い満足感やコンフォートさを有している。ほっとするおいしさや感動的なおいしさなど、おいしさにもさまざまな種類があるが、それらを客観的に評価する手法は確立されていない。主観的なおいしさの感覚や食への行動意欲との関連性を評価した本研究は、主観的感覚と自律神経活動、精神性発汗量に相関性を見出した。このことは、おいしさの客観的評価に加えて、さまざまな種類のおいしさ(感動的なおいしさ、安心感のあるおいしさ)を細分化できる可能性を示した。
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Report
(5 results)
Research Products
(9 results)