• Search Research Projects
  • Search Researchers
  • How to Use
  1. Back to previous page

Improving effect of a filtrate of soymilk fermented by lactic acid bacteria on non-alcoholic steatohepatitis (NASH)

Research Project

Project/Area Number 19K05901
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (C)

Allocation TypeMulti-year Fund
Section一般
Review Section Basic Section 38050:Food sciences-related
Research InstitutionTokyo University of Technology

Principal Investigator

NODAKE Yuichi  東京工科大学, 応用生物学部, 教授 (30332282)

Project Period (FY) 2019-04-01 – 2022-03-31
Project Status Completed (Fiscal Year 2021)
Budget Amount *help
¥4,290,000 (Direct Cost: ¥3,300,000、Indirect Cost: ¥990,000)
Fiscal Year 2021: ¥780,000 (Direct Cost: ¥600,000、Indirect Cost: ¥180,000)
Fiscal Year 2020: ¥910,000 (Direct Cost: ¥700,000、Indirect Cost: ¥210,000)
Fiscal Year 2019: ¥2,600,000 (Direct Cost: ¥2,000,000、Indirect Cost: ¥600,000)
Keywords豆乳の乳酸菌発酵ろ液 / 非アルコール性脂肪性肝炎(NASH) / 乳酸菌生産物質
Outline of Research at the Start

本研究では非アルコール性脂肪性肝炎(NASH)モデルマウスに対する乳酸菌生産物質の摂取実験を行う。全マウスから回収した血液の生化学的検査や肝臓の病理組織学的検査の結果に基づき、乳酸菌生産物質が示すNASH改善作用の特性を明らかにする。次いで作用機序を分子レベルで検討するために、DNAアレイ解析や定量PCR解析を介して、乳酸菌生産物質が肝実質細胞の遺伝子発現や代謝経路に及ぼす影響を明確にする。また、乳酸菌生産物質の摂取に伴う腸内細菌叢の変動がNASH症状の改善に関与している可能性も検討する。最終的には乳酸菌生産物質に含まれるNASH改善作用を示す生理活性物質の単離・同定実験にも取り組む。

Outline of Final Research Achievements

A filtrate of soymilk fermented by 16 lactic acid bacteria has been demonstrated to indicate several biological activities. In this study, five-week-old non-alcoholic steatohepatitis (NASH) model mice were fed ad libitum with a high-fat diet supplemented with a freeze-dried powder of the fermented filtrate for 4 weeks. As a result, liver weight, plasma TG level, and NAFLD activity score in the experimental group were lower than that in the control group. Since the suppression of lipid accumulation and infiltration of inflammatory cells were also observed in the experimental group, it was suggested that the fermented filtrate indicated an improving effect on lipid metabolism and NASH symptoms. In addition, it was found that the fermented filtrate partially suppressed some expression level of lipid synthesis genes in hepatocytes and that could be used as a prebiotic to improve gut microbiota.

Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements

近年、肝疾患と腸内細菌叢との深い関連性が注目されているが、乳酸菌を用いた発酵食品(特にバイオジェニックスに分類される食品)が腸内環境の改善を介してNASHの抑制に関与していることを示唆する報告は未だ十分ではない。本研究で研究対象とした豆乳の乳酸菌発酵ろ液は、調製の最終工程(ろ過)で乳酸菌そのものを除去していることから、腸管との観点からはバイオジェニックスに分類される。したがって、本発酵ろ液が脂質代謝やNASH病態に対する改善作用を有することを強く示唆する今回のデータは、今後の医・食両分野の研究にとって大変意義のあるものであると評価している。

Report

(4 results)
  • 2021 Annual Research Report   Final Research Report ( PDF )
  • 2020 Research-status Report
  • 2019 Research-status Report
  • Research Products

    (9 results)

All 2022 2021 2020 2019

All Journal Article (7 results) (of which Int'l Joint Research: 1 results,  Peer Reviewed: 3 results,  Open Access: 2 results) Presentation (2 results)

  • [Journal Article] もろみ酢を活用した新規乳酸菌発酵飲料の開発2022

    • Author(s)
      野嶽勇一
    • Journal Title

      アグリバイオ

      Volume: 6 Pages: 64-66

    • Related Report
      2021 Annual Research Report
  • [Journal Article] もろみ酢の新規乳酸菌発酵飲料の風味の特徴とその摂取が肥満に及ぼす影響2021

    • Author(s)
      野嶽勇一, 戸田聡美, 射場仁美, 平良寛進, 上間長亮, 平良東紀
    • Journal Title

      日本食生活学会誌

      Volume: 31 Pages: 221-228

    • Related Report
      2020 Research-status Report
    • Peer Reviewed / Open Access
  • [Journal Article] 豆乳の乳酸菌発酵ろ液が示す肝保護作用2020

    • Author(s)
      野嶽勇一
    • Journal Title

      アグリバイオ

      Volume: 4 Pages: 1076-1079

    • NAID

      40022426631

    • Related Report
      2020 Research-status Report
  • [Journal Article] Evaluation of fermented product, PS-B1, obtained from soybean milk using lactic acid bacteria in a stelic animal model (STAM TM) of nonalcoholic steatohepatitis - A preliminary study2020

    • Author(s)
      Fukasawa M., Nodake Y., Kawatsu R., Honda H., Yamaguchi K., Sakakibara R.
    • Journal Title

      Int. J. Probiotics prebiotics

      Volume: 15 Pages: 45-51

    • Related Report
      2020 Research-status Report
    • Peer Reviewed / Open Access / Int'l Joint Research
  • [Journal Article] 豆乳の乳酸菌発酵ろ液塗布による薄毛症状の改善効果2019

    • Author(s)
      榊原隆三, 河津良子, 本多英俊, 戸田聡美, 山口恭士郎, 野嶽勇一
    • Journal Title

      皮膚と美容

      Volume: 51 Pages: 147-154

    • Related Report
      2019 Research-status Report
    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] スキンケア製品開発のための腸内フローラのメカニズムと応用2019

    • Author(s)
      野嶽勇一
    • Journal Title

      COSMETIC STAGE

      Volume: 14 Pages: 64-71

    • NAID

      40022045328

    • Related Report
      2019 Research-status Report
  • [Journal Article] 泡盛の副産物であるもろみ酢を乳酸菌で発酵させた飲料が肝機能を改善2019

    • Author(s)
      野嶽勇一
    • Journal Title

      健康365

      Volume: 4 Pages: 162-164

    • Related Report
      2019 Research-status Report
  • [Presentation] もろみ酢の新規乳酸菌発酵飲料が示す風味の特徴とその摂取が肥満に及ぼす影響2021

    • Author(s)
      戸田聡美, 射場仁美, 平良寛進, 上間長亮, 平良東紀, 野嶽勇一
    • Organizer
      日本食生活学会第63回大会
    • Related Report
      2021 Annual Research Report
  • [Presentation] インナービューティー作用を示す新規乳酸菌の探索2021

    • Author(s)
      金田拓己, 小川桃, 桑原亜季, 野嶽勇一
    • Organizer
      第13回大学コンソーシアム八王子学生発表会
    • Related Report
      2021 Annual Research Report

URL: 

Published: 2019-04-18   Modified: 2023-01-30  

Information User Guide FAQ News Terms of Use Attribution of KAKENHI

Powered by NII kakenhi