• Search Research Projects
  • Search Researchers
  • How to Use
  1. Back to previous page

Studies on the factors affecting the potencies of transdermal sensitization of food proteins

Research Project

Project/Area Number 19K05919
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (C)

Allocation TypeMulti-year Fund
Section一般
Review Section Basic Section 38050:Food sciences-related
Research InstitutionKindai University

Principal Investigator

Moriyama Tatsuya  近畿大学, 農学部, 教授 (60239704)

Project Period (FY) 2019-04-01 – 2022-03-31
Project Status Completed (Fiscal Year 2021)
Budget Amount *help
¥4,290,000 (Direct Cost: ¥3,300,000、Indirect Cost: ¥990,000)
Fiscal Year 2021: ¥1,170,000 (Direct Cost: ¥900,000、Indirect Cost: ¥270,000)
Fiscal Year 2020: ¥1,430,000 (Direct Cost: ¥1,100,000、Indirect Cost: ¥330,000)
Fiscal Year 2019: ¥1,690,000 (Direct Cost: ¥1,300,000、Indirect Cost: ¥390,000)
Keywords経皮感作 / 食物アレルギー / アレルゲン / アレルギー予防 / タンニン酸 / キウイフルーツ / Kiwellin / 食品タンパク質 / 食物アレルゲン / 大豆 / 皮膚バリア
Outline of Research at the Start

近年注目を集めている、食物アレルギーの新規な感作経路である「経皮感作」に関して、マウスモデル系を用いて、経皮感作に影響を及ぼす要因を明らかにする。
1経皮感作されやすい食品タンパク質の特性の解析
2個体の栄養条件が経皮感作能に及ぼす影響の解析、
3食品中に共存する食品成分が経皮感作能に及ぼす影響 を明らかにする。これらの研究によって、食物アレルギーの一因である食品タンパク質の経皮感作が、どのような要因によって影響を受けるのかという点が、食品側及び個体側の両面から明らかになり、経皮感作の抑制という観点から、ヒトにおける食物アレルギー発症の抑制戦略に対して有益な情報を与えることを目的とする。

Outline of Final Research Achievements

Food allergies are triggered by the invasion of food proteins into the body to produce allergy-related antibodies (transdermal sensitization). However, the types and characteristics of food proteins that are easily sensitized through the skin, the components that can suppress the sensitization through the skin, the factors on the living body side, and the nutritional status have not been fully clarified yet. In this study, we identified transdermal sensitizing allergens contained in major foods. As a result, they were often consistent with what is already known as the major allergen in humans. We also found a component that suppresses transdermal sensitization. The above research results provide a method for evaluating the risk of percutaneous sensitization of unknown foods, and show that they can be effectively used for searching for a method for suppressing percutaneous sensitization.

Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements

食物アレルギー発症の引き金となる経皮感作について、マウスモデル系を用いて、未知の食品や新しい食品のアレルゲン感作リスクを評価する系が構築できた。この系を用いて、主要な食品である大豆、そば、ゴマ、牛乳、チェリー、キウイ等における経皮感作アレルゲン候補の同定に成功した。これらの同定によって、低アレルゲン化の対象が明らかになり、その戦略に重要な情報を与えることが可能となった。また、経皮感作を抑制しうる成分の探索にも成功し、これは経皮感作を抑制しうる化粧品や化粧水などへの応用が期待される。経皮感作に及ぼす栄養条件に関しては、高脂肪食の検討を行ったが、現時点では明瞭な影響はなかった。

Report

(4 results)
  • 2021 Annual Research Report   Final Research Report ( PDF )
  • 2020 Research-status Report
  • 2019 Research-status Report
  • Research Products

    (49 results)

All 2022 2021 2020 2019 Other

All Journal Article (25 results) (of which Peer Reviewed: 17 results,  Open Access: 9 results) Presentation (20 results) (of which Invited: 6 results) Remarks (3 results) Patent(Industrial Property Rights) (1 results)

  • [Journal Article] 穀物や果物等の農作物に含まれる食物アレルゲン2022

    • Author(s)
      衣笠芹菜*、泉 愛理*、福住綾乃*、矢野えりか、財満信宏、森山達哉
    • Journal Title

      近畿大学農学部紀要

      Volume: 55 Pages: 1-14

    • Related Report
      2021 Annual Research Report
    • Peer Reviewed / Open Access
  • [Journal Article] Co-Application with Tannic Acid Prevents Transdermal Sensitization to Ovalbumin in Mice.2022

    • Author(s)
      Izumi E, Tanahashi N, Kinugasa S, Hidaka S, Zaima N, Moriyama T.
    • Journal Title

      International Journal of Molecular Sciences.

      Volume: 23(7) Issue: 7 Pages: 3933-3933

    • DOI

      10.3390/ijms23073933

    • Related Report
      2021 Annual Research Report
    • Peer Reviewed / Open Access
  • [Journal Article] Detection and Characterization of the Soybean Allergen Gly m 7 in Soybeans and Processed Soybean Foods2021

    • Author(s)
      Fukuzumi Ayano、Tokumasu Naoki、Matsuo Ayato、Yano Erika、Zaima Nobuhiro、Moriyama Tatsuya
    • Journal Title

      Allergies

      Volume: 1 Issue: 4 Pages: 233-246

    • DOI

      10.3390/allergies1040022

    • Related Report
      2021 Annual Research Report
    • Peer Reviewed / Open Access
  • [Journal Article] Kiwifruit defense protein, kiwellin (Act d 5) percutaneously sensitizes mouse models through the epidermal application of crude kiwifruit extract2021

    • Author(s)
      Kinugasa Serina、Hidaka Shota、Tanaka Serina、Izumi Eri、Zaima Nobuhiro、Moriyama Tatsuya
    • Journal Title

      Food & Nutrition Research

      Volume: 65 Pages: 7610-7610

    • DOI

      10.29219/fnr.v65.7610

    • Related Report
      2021 Annual Research Report
    • Peer Reviewed / Open Access
  • [Journal Article] 食物アレルゲンとしての植物由来生体防御タンパク質2021

    • Author(s)
      泉 愛理*、衣笠芹菜*、福住綾乃*、矢野えりか、財満信宏、森山達哉
    • Journal Title

      アレルギーの臨床

      Volume: 41 Pages: 1319-1322

    • Related Report
      2021 Annual Research Report
    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] 経皮感作しうる果物由来アレルゲン・コンポーネント2021

    • Author(s)
      衣笠芹菜*、泉 愛理*、棚橋菜々、財満信宏、森山達哉
    • Journal Title

      アレルギーの臨床

      Volume: 41 Pages: 1096-1100

    • Related Report
      2021 Annual Research Report
    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] Thaumatin-Like Protein (Pru av 2) Is a Cherry Allergen That Triggers Percutaneous Sensitization in Mice2021

    • Author(s)
      Izumi Eri、Hidaka Shota、Hiroi Ayako、Kinugasa Serina、Yano Erika、Zaima Nobuhiro、Moriyama Tatsuya
    • Journal Title

      Foods

      Volume: 10 Issue: 1 Pages: 134-134

    • DOI

      10.3390/foods10010134

    • Related Report
      2020 Research-status Report
    • Peer Reviewed / Open Access
  • [Journal Article] Development of Pretreatment Protocols for Determination of Soybean β-Conglycinin in Processed Soybean Foods Using Commercial ELISA Kits2020

    • Author(s)
      MORIYAMA Tatsuya、YANO Erika、ZAIMA Nobuhiro、MIYAZAKI Keiko、SHIROTSUKI Kou、SATO Aki、SAWAGUCHI Makoto
    • Journal Title

      Journal of Nutritional Science and Vitaminology

      Volume: 66 Issue: 3 Pages: 270-277

    • DOI

      10.3177/jnsv.66.270

    • NAID

      130007866401

    • ISSN
      0301-4800, 1881-7742
    • Year and Date
      2020-06-30
    • Related Report
      2020 Research-status Report
    • Peer Reviewed / Open Access
  • [Journal Article] Occupational respiratory allergy to lettuce in lettuce farmers2020

    • Author(s)
      Sekiya Reina、Nagano Tatsuya、Moriyama Tatsuya、Kishi Toshiyuki、Shinke Haruko、Yano Erika、Hatano Naoya、Katsurada Masahiro、Umezawa Kanoko、Katsurada Naoko、Hori Suya、Hazeki Nobuko、Fukunaga Atsushi、Yamamoto Masatsugu、Kamiryo Hiroshi、Shinohara Masakazu、Kobayashi Kazuyuki、Kotani Yoshikazu、Nishimura Yoshihiro
    • Journal Title

      Clinical & Experimental Allergy

      Volume: 50 Issue: 8 Pages: 932-941

    • DOI

      10.1111/cea.13682

    • NAID

      120006877484

    • Related Report
      2020 Research-status Report
    • Peer Reviewed / Open Access
  • [Journal Article] ピーナッツやクルミとの交差反応が疑われたゴマによるアナフィラキシーの1例2020

    • Author(s)
      原田 晋、森山達哉、太田國隆
    • Journal Title

      日本皮膚免疫アレルギー学会雑誌

      Volume: 3(3) Pages: 456-463

    • NAID

      130007942290

    • Related Report
      2020 Research-status Report
    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] Gly m 4が主要原因アレルゲンと考えられたソイプロテイン飲料初回摂取後のアナフィラキシーの1例2020

    • Author(s)
      濱岡 大、大塚晴彦、山野 希、井上友介、森山達哉、足立厚子
    • Journal Title

      日本皮膚免疫アレルギー学会雑誌

      Volume: 3(3) Pages: 436-442

    • NAID

      130007942293

    • Related Report
      2020 Research-status Report
    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] Bird-egg症候群の1例2020

    • Author(s)
      米澤栄里、窪田泰子、加藤敦子、森山達哉
    • Journal Title

      皮膚臨床

      Volume: 62(10) Pages: 1433-1438

    • Related Report
      2020 Research-status Report
    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] 花粉症関連リンゴアレルゲンMal d 1の品種間差異について2020

    • Author(s)
      泉 愛理、澤田絵理奈、矢野えりか、財満信宏、森山達哉
    • Journal Title

      アレルギーの臨床

      Volume: 40(2) Pages: 154-157

    • Related Report
      2020 Research-status Report
  • [Journal Article] 経皮感作しうる食物アレルゲンに関する最近の知見2020

    • Author(s)
      日高翔太、衣笠芹菜、泉 愛理、福住綾乃、財満信宏、森山達哉
    • Journal Title

      アレルギーの臨床

      Volume: 40(8), Pages: 668-671

    • Related Report
      2020 Research-status Report
  • [Journal Article] PFASの基礎から最新の情報まで2020

    • Author(s)
      近藤康人, 中島陽一, 森 雄司, 安田泰明, 岡崎史子, 成田宏史, 下條尚志, 松永佳世子, 森山達哉
    • Journal Title

      日本小児アレルギー学会誌

      Volume: 34 (1) Pages: 45-51

    • NAID

      130007815632

    • Related Report
      2020 Research-status Report
    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] 経皮感作しうる大豆アレルゲンに関する研究2020

    • Author(s)
      日高翔太、福住綾乃、矢野えりか、財満信宏 、森山達哉
    • Journal Title

      アグリバイオ

      Volume: 4(12) Pages: 1105-1108

    • NAID

      40022426685

    • Related Report
      2020 Research-status Report
  • [Journal Article] 植物性食物アレルゲンのリスク変動解析に関する研究2020

    • Author(s)
      日高翔太、福住綾乃 、泉 愛理 、衣笠芹菜 、矢野えりか、財満信宏、森山達哉
    • Journal Title

      アレルギーの臨床

      Volume: 40(14), Pages: 1201-1204

    • Related Report
      2020 Research-status Report
  • [Journal Article] Development of Pretreatment Protocols for Determination of Soybean β-Conglycinin in Processed Soybean Foods Using Commercial ELISA Kits.2020

    • Author(s)
      Moriyama T, Yano E, Zaima N, Miyazaki K, Shirotsuki K, Sato A, Sawaguchi M,
    • Journal Title

      」J. Nutr. Sci. Vitaminol.

      Volume: -

    • NAID

      130007866401

    • Related Report
      2019 Research-status Report
    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] Comparison of Various Soybean Allergen Levels in Genetically and Non-Genetically Modified Soybeans2020

    • Author(s)
      Matsuo A, Matsushita K, Fukuzumi A, Tokumasu N, Yano E, Zaima N and Moriyama T
    • Journal Title

      Foods

      Volume: 9, 522 Issue: 4 Pages: 522-522

    • DOI

      10.3390/foods9040522

    • Related Report
      2019 Research-status Report
    • Peer Reviewed / Open Access
  • [Journal Article] Food-dependent exercise-induced anaphylaxis due to pickled Japanese apricot2019

    • Author(s)
      Yamanaka M, Kato A, Moriyama T, Okazaki F, Momma K, Narita H
    • Journal Title

      Allergology International

      Volume: 68 Issue: 4 Pages: 524-526

    • DOI

      10.1016/j.alit.2019.02.009

    • NAID

      130007733145

    • ISSN
      1323-8930, 1440-1592
    • Related Report
      2019 Research-status Report
    • Peer Reviewed / Open Access
  • [Journal Article] 大豆プロテイン飲料摂取後にアナフィラキシー症状を発症したクラス 2 大豆アレルギー2019

    • Author(s)
      原田 晋, 森山達哉, 田中 裕
    • Journal Title

      皮膚科の臨床

      Volume: 60 (13) Pages: 1969-1974

    • Related Report
      2019 Research-status Report
    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] マウスモデル系による牛乳タンパク質の経皮感作抗原の探索2019

    • Author(s)
      日高翔太、高宮隆樹、小川昂志、高蓋秋穂、矢野えりか、財満信宏、森山達哉
    • Journal Title

      アレルギーの臨床

      Volume: 39(5) Pages: 401-404

    • Related Report
      2019 Research-status Report
  • [Journal Article] 経皮感作しうるアレルゲン・コンポーネント2019

    • Author(s)
      衣笠芹菜、泉 愛理、日高翔太、福住綾乃、財満信宏、森山達哉
    • Journal Title

      アレルギーの臨床

      Volume: 39(12) Pages: 69-72

    • Related Report
      2019 Research-status Report
  • [Journal Article] 成人における食物アレルギーの多様性:花粉症と経皮感作の関与2019

    • Author(s)
      日高翔太、高蓋秋穂、小川昂志、矢野えりか、財満信宏、森山達哉
    • Journal Title

      地域ケアリング

      Volume: 21(4) Pages: 89-92

    • Related Report
      2019 Research-status Report
  • [Journal Article] 大豆アレルゲンに関する最近の知見2019

    • Author(s)
      福住綾乃、松尾綾人、矢野えりか、財満信宏、森山達哉
    • Journal Title

      アレルギーの臨床

      Volume: 39(7) Pages: 60-63

    • Related Report
      2019 Research-status Report
  • [Presentation] 大豆アレルギーの現状とリスク変動解析2022

    • Author(s)
      森山達哉
    • Organizer
      日本穀物科学研究会第186回例会 令和3年1月22日~28日(オンデマンド配信)
    • Related Report
      2021 Annual Research Report
    • Invited
  • [Presentation] キウイタンパク質の経皮感作能の評価および感作抗原の同定2021

    • Author(s)
      衣笠芹菜、泉 愛理、日高翔太、田中芹奈、丸本浩平、矢野えりか、財満信宏、森山達哉
    • Organizer
      第75回 日本栄養・食糧学会大会(2021.7.4)オンライン発表
    • Related Report
      2021 Annual Research Report
  • [Presentation] チェリーの経皮感作能の検討と経皮感作抗原の同定および特性解析2021

    • Author(s)
      泉 愛理、日高翔太、衣笠芹菜、廣井彩子、矢野えりか、財満信宏、森山達哉
    • Organizer
      第75回 日本栄養・食糧学会大会(2021.7.4)オンライン発表
    • Related Report
      2021 Annual Research Report
  • [Presentation] タンニン酸による経皮感作抑制効果とそのメカニズムの検討2021

    • Author(s)
      棚橋菜々、日高翔太、泉 愛理、衣笠芹菜、財満信弘、森山達哉
    • Organizer
      第4回日本食品科学工学会関西支部大会(講演番号A3)(2021.11.13)オンライン発表
    • Related Report
      2021 Annual Research Report
  • [Presentation] ダニ等の環境アレルゲンの経皮感作能の検討と経皮感作アレルゲンの検出2021

    • Author(s)
      筒泉清香、土喰光希、日高翔太、泉 愛理、衣笠芹菜、財満信弘、森山達哉
    • Organizer
      第4回日本食品科学工学会関西支部大会(講演番号A2)(2021.11.13) オンライン発表
    • Related Report
      2021 Annual Research Report
  • [Presentation] 食用昆虫(コオロギ)タンパク質の経皮感作能の検討と経皮感作アレルゲンの検出2021

    • Author(s)
      徳永涼香、棚橋菜々、筒泉清香、泉 愛理、衣笠芹菜、財満信弘、森山達哉
    • Organizer
      第4回日本食品科学工学会関西支部大会(講演番号A1)(2021.11.13)オンライン発表
    • Related Report
      2021 Annual Research Report
  • [Presentation] キウイタンパク質の経皮感作能の評価および経皮感作抗原の同定2020

    • Author(s)
      衣笠芹菜、日高翔太、泉 愛理、田中芹奈、矢野えりか、財満信宏、森山達哉
    • Organizer
      第3回日本食品科学工学会関西支部大会(オンライン開催)
    • Related Report
      2020 Research-status Report
  • [Presentation] チェリーの経皮感作能の検討と経皮感作抗原の同定及び特性解析2020

    • Author(s)
      泉 愛理、日高翔太、衣笠芹菜、廣井彩子、矢野えりか、財満信宏、森山達哉
    • Organizer
      第3回日本食品科学工学会関西支部大会(オンライン開催)
    • Related Report
      2020 Research-status Report
  • [Presentation] 植物性食品による食物アレルギーの多様性とリスク変動解析2020

    • Author(s)
      森山達哉
    • Organizer
      第35回日本ゴマ科学会シンポジウム(奈良)
    • Related Report
      2020 Research-status Report
    • Invited
  • [Presentation] 味噌はスーパー大豆食品:抗肥満効果と低アレルゲン性の検証2019

    • Author(s)
      森山達哉
    • Organizer
      「みそサイエンス研究会シンポジウム:みその機能性探索と微量成分のふしぎ」日本農芸化学会関西支部等主催
    • Related Report
      2019 Research-status Report
    • Invited
  • [Presentation] 多様化・複雑化する食物アレルギーの現状2019

    • Author(s)
      森山達哉
    • Organizer
      NPO食の安全と安心を科学する会(SFSS)食の安全と安心フォーラム「食物アレルギーのリスク管理に関するフォーラムⅣ」
    • Related Report
      2019 Research-status Report
    • Invited
  • [Presentation] 健康・長寿に役立つ大豆のチカラ2019

    • Author(s)
      森山達哉
    • Organizer
      近畿大学アンチエイジングセンター市民公開講座
    • Related Report
      2019 Research-status Report
    • Invited
  • [Presentation] 健康な食生活に役立つ大豆のマメ知識2019

    • Author(s)
      森山達哉
    • Organizer
      近畿大学農学部公開講座
    • Related Report
      2019 Research-status Report
    • Invited
  • [Presentation] キウイタンパク質の経皮感作能の評価及び感作抗原の同定2019

    • Author(s)
      田中芹奈、日高翔太、衣笠芹菜、泉 愛理、矢野えりか、財満信宏、森山達哉
    • Organizer
      第58回日本栄養・食糧学会近畿支部大会
    • Related Report
      2019 Research-status Report
  • [Presentation] 米ぬかタンパク質の経皮感作能の検討2019

    • Author(s)
      衣笠芹菜、石川穂香、日高翔太、田中芹奈、泉 愛理、矢野えりか、財満信宏、森山達哉
    • Organizer
      第58回日本栄養・食糧学会近畿支部大会
    • Related Report
      2019 Research-status Report
  • [Presentation] キウイタンパク質の経皮感作能の評価及び感作抗原の同定2019

    • Author(s)
      日高翔太、田中芹奈、泉愛理、衣笠芹菜、矢野えりか、財満信宏、森山達哉
    • Organizer
      日本食品科学工学会 第2回関西支部大会
    • Related Report
      2019 Research-status Report
  • [Presentation] チェリータンパク質の経皮感作の検討2019

    • Author(s)
      廣井彩子、日高翔太、財満信宏、森山達哉
    • Organizer
      日本食品科学工学会 第2回関西支部大会
    • Related Report
      2019 Research-status Report
  • [Presentation] 遺伝子組換え大豆の経皮感作能に関する研究2019

    • Author(s)
      丸尾美聡、松尾綾人、矢野えりか、財満信宏、森山達哉
    • Organizer
      日本食品科学工学会 第2回関西支部大会
    • Related Report
      2019 Research-status Report
  • [Presentation] 遺伝子組換え大豆のアレルゲンレベルの解析2019

    • Author(s)
      松尾綾人、松下佳穂、矢野えりか、 財満信宏、森山達哉
    • Organizer
      第73回日本栄養・食糧学会
    • Related Report
      2019 Research-status Report
  • [Presentation] 黒ゴマ中に含まれるタンニンは食品タンパク 質の経皮感作を抑制する2019

    • Author(s)
      日高翔太、高葢秋穂、小川昂志、 村上浩規、渡辺瑞生、角木綾花、 岩本和子、矢野えりか、財満信宏、 森山達哉
    • Organizer
      第73回日本栄養・食糧学会
    • Related Report
      2019 Research-status Report
  • [Remarks] 近畿大学農学部 応用生命化学科 応用細胞生物学研究室ホームページ

    • URL

      http://www.nara.kindai.ac.jp/laboratory/cell-biology/top.html

    • Related Report
      2021 Annual Research Report
  • [Remarks] 近畿大学農学部応用生命化学科応用細胞生物学研究室HP

    • URL

      http://www.nara.kindai.ac.jp/laboratory/cell-biology/top.html

    • Related Report
      2020 Research-status Report
  • [Remarks] 近畿大学農学部応用生命化学科応用細胞生物学研究室HP

    • URL

      https://www.nara.kindai.ac.jp/laboratory/cell-biology/top.html

    • Related Report
      2019 Research-status Report
  • [Patent(Industrial Property Rights)] 食品中の抗原の定量方法2019

    • Inventor(s)
      森山達哉、宮嵜恵子、佐藤亜紀、城月 晃、澤口 誠
    • Industrial Property Rights Holder
      学校法人近畿大学、株式会社みすずコーポレーション
    • Industrial Property Rights Type
      特許
    • Industrial Property Number
      2019-008212
    • Filing Date
      2019
    • Related Report
      2020 Research-status Report

URL: 

Published: 2019-04-18   Modified: 2023-03-23  

Information User Guide FAQ News Terms of Use Attribution of KAKENHI

Powered by NII kakenhi