Research on exposure estimation of inorganic nanoparticles contained in / adhered to food
Project/Area Number |
19K05924
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Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
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Allocation Type | Multi-year Fund |
Section | 一般 |
Review Section |
Basic Section 38050:Food sciences-related
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Research Institution | National Institute of Health Sciences |
Principal Investigator |
Yoshinari Suzuki 国立医薬品食品衛生研究所, 食品部, 室長 (40469987)
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Project Period (FY) |
2019-04-01 – 2022-03-31
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Project Status |
Completed (Fiscal Year 2021)
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Budget Amount *help |
¥4,420,000 (Direct Cost: ¥3,400,000、Indirect Cost: ¥1,020,000)
Fiscal Year 2021: ¥650,000 (Direct Cost: ¥500,000、Indirect Cost: ¥150,000)
Fiscal Year 2020: ¥1,300,000 (Direct Cost: ¥1,000,000、Indirect Cost: ¥300,000)
Fiscal Year 2019: ¥2,470,000 (Direct Cost: ¥1,900,000、Indirect Cost: ¥570,000)
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Keywords | ナノ粒子 / ICP-MS / 食事性曝露 / 銀ナノ粒子 / 曝露量評価 / sp-ICP-MS / ベイズ推定 / 食品 / 単一粒子 / マーケットバスケット法 / モンテカルロシミュレーション |
Outline of Research at the Start |
優れた元素識別能力と検出下限値を有する誘導結合プラズマ質量分析装置 (ICP-MS) に単一粒子計測 (sp) モードを適用することで、食品に含有/付着したナノ粒子 (NPs) の実態とばく露量推定を以下の項目から行う。マーケットバスケット方式による食品に含有/付着のNPsの実態調査の結果を踏まえて、モンテカルロシミュレーションによる食品由来のNPsのばく露量推定を行う。
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Outline of Final Research Achievements |
A preparation method for extracting silver nanoparticles (Ag-NPs) from solid samples such as food products for sp-ICP-MS was investigated, and an enzyme-based extraction method was found to be appropriate. When this method was applied to oyster samples, Ag-NPs with an average particle size of 24-32 nm and a maximum particle size of 63-361 nm were detected. Using the composite samples, we estimated the average Japanese exposure to Ag-NPs to be 1.8 μg/person/day, or 15 billion particles/person/day. The health risk from dietary exposure to Ag-NPs was estimated to be small.
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
ナノマテリアル (NMs) の工業的利用の増加に伴い、食品を介したNMsのヒトへの曝露による安全性への影響が懸念されている。また、新型コロナの蔓延に伴い、抗菌材として使用されている銀ナノ粒子( Ag-NP) によるリスクに関心が高まっている。本研究は、このようなAg-NPに関して、平均的な食事性曝露量を評価したものである。推定されたAg-NPの耐容摂取量と食事性曝露量を比較し、Ag-NPの健康リスクが低いことを明らかとした。
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Report
(4 results)
Research Products
(2 results)