The novel anti-cancer activities of food components: the analysis about their inhibitory functions on the invasion, growth and metastasis of cancer cells via anoikis induction
Project/Area Number |
19K05932
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Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
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Allocation Type | Multi-year Fund |
Section | 一般 |
Review Section |
Basic Section 38050:Food sciences-related
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Research Institution | The University of Shiga Prefecture |
Principal Investigator |
Yano Mihiro 滋賀県立大学, 人間文化学部, 教授 (40304555)
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Project Period (FY) |
2019-04-01 – 2022-03-31
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Project Status |
Completed (Fiscal Year 2021)
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Budget Amount *help |
¥4,160,000 (Direct Cost: ¥3,200,000、Indirect Cost: ¥960,000)
Fiscal Year 2021: ¥1,300,000 (Direct Cost: ¥1,000,000、Indirect Cost: ¥300,000)
Fiscal Year 2020: ¥1,170,000 (Direct Cost: ¥900,000、Indirect Cost: ¥270,000)
Fiscal Year 2019: ¥1,690,000 (Direct Cost: ¥1,300,000、Indirect Cost: ¥390,000)
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Keywords | 癌幹細胞 / 細胞死 / ストレス蛋白質 / アポトーシス / 上皮間葉転換 / アノイキス / ストレスタンパク質 / クルクミン / カプサイシン / ヘスペレチン / 足場非依存性癌細胞 / ポリフェノール |
Outline of Research at the Start |
近年,食生活と発癌リスク,すなわち,癌体質を作る現代人の食事情が明らかにされてくる中,食を活用した癌予防対策が注目されている.これまで,我々は発癌予防効果を有する食品成分に備わる共通の新機能として,“熱ショック蛋白質調節による発癌抑制機能”について解析してきた.本研究では,これら食品成分による熱ショック蛋白質に対する発現抑制作用が,どの様にして癌細胞を障害するのか,癌幹細胞を含む足場非依存性癌細胞群を対象に細胞周期停止機能と細胞死誘導機能に焦点を合わせその詳細を分子レベルで明らかにすると共に,マウスを用いたヒト癌(移植)モデルを作成し食品成分による発癌抑制効果について検証する.
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Outline of Final Research Achievements |
In this study, we investigated the inhibitory effects of food components on the invasion, growth and metastasis of cancer cells, in vitro and in vivo. First, it has been suggested that curcumin, hesperetin, resveratrol and/or capsaicin induce the anoikis in anchorage-independent growth cells including CSCs by undergoing epithelial-mesenchymal transition (EMT), consequently leading to the inhibition of cancer cell invasion, proliferation and metastasis. Furthermore, we found that curcumin prevents the metastasis of lung cancer cells using mouse lunge carcinoma cells (LLC) and allograft model in vivo.
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
癌の浸潤の多くは,通常の癌細胞が,EMT(上皮間葉転換)を起こし遊離した後,アノイキス耐性を獲得する事で生じる足場非依存性の増殖と関係している.一方,癌の遠隔臓器への転移や再発は,これらアノイキス耐性細胞と癌細胞に混じる少数の癌幹細胞(CSC)からなる足場非依存性癌細胞群(以後AICCGと略記)が重要な役割を果たしている.最近,我々は,抗癌作用を持つ一部の食品成分には,アノイキス抑制分子である幾つかのストレス蛋白質の発現を著明に減少させる作用がある事を見出した.今回,これら食品成分によるAICCGに対するアノイキス誘導能を検証する事で,癌細胞の浸潤・転移に対する抑制機能について解析を行った。
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Report
(4 results)
Research Products
(12 results)