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The novel anti-cancer activities of food components: the analysis about their inhibitory functions on the invasion, growth and metastasis of cancer cells via anoikis induction

Research Project

Project/Area Number 19K05932
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (C)

Allocation TypeMulti-year Fund
Section一般
Review Section Basic Section 38050:Food sciences-related
Research InstitutionThe University of Shiga Prefecture

Principal Investigator

Yano Mihiro  滋賀県立大学, 人間文化学部, 教授 (40304555)

Project Period (FY) 2019-04-01 – 2022-03-31
Project Status Completed (Fiscal Year 2021)
Budget Amount *help
¥4,160,000 (Direct Cost: ¥3,200,000、Indirect Cost: ¥960,000)
Fiscal Year 2021: ¥1,300,000 (Direct Cost: ¥1,000,000、Indirect Cost: ¥300,000)
Fiscal Year 2020: ¥1,170,000 (Direct Cost: ¥900,000、Indirect Cost: ¥270,000)
Fiscal Year 2019: ¥1,690,000 (Direct Cost: ¥1,300,000、Indirect Cost: ¥390,000)
Keywords癌幹細胞 / 細胞死 / ストレス蛋白質 / アポトーシス / 上皮間葉転換 / アノイキス / ストレスタンパク質 / クルクミン / カプサイシン / ヘスペレチン / 足場非依存性癌細胞 / ポリフェノール
Outline of Research at the Start

近年,食生活と発癌リスク,すなわち,癌体質を作る現代人の食事情が明らかにされてくる中,食を活用した癌予防対策が注目されている.これまで,我々は発癌予防効果を有する食品成分に備わる共通の新機能として,“熱ショック蛋白質調節による発癌抑制機能”について解析してきた.本研究では,これら食品成分による熱ショック蛋白質に対する発現抑制作用が,どの様にして癌細胞を障害するのか,癌幹細胞を含む足場非依存性癌細胞群を対象に細胞周期停止機能と細胞死誘導機能に焦点を合わせその詳細を分子レベルで明らかにすると共に,マウスを用いたヒト癌(移植)モデルを作成し食品成分による発癌抑制効果について検証する.

Outline of Final Research Achievements

In this study, we investigated the inhibitory effects of food components on the invasion, growth and metastasis of cancer cells, in vitro and in vivo. First, it has been suggested that curcumin, hesperetin, resveratrol and/or capsaicin induce the anoikis in anchorage-independent growth cells including CSCs by undergoing epithelial-mesenchymal transition (EMT), consequently leading to the inhibition of cancer cell invasion, proliferation and metastasis. Furthermore, we found that curcumin prevents the metastasis of lung cancer cells using mouse lunge carcinoma cells (LLC) and allograft model in vivo.

Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements

癌の浸潤の多くは,通常の癌細胞が,EMT(上皮間葉転換)を起こし遊離した後,アノイキス耐性を獲得する事で生じる足場非依存性の増殖と関係している.一方,癌の遠隔臓器への転移や再発は,これらアノイキス耐性細胞と癌細胞に混じる少数の癌幹細胞(CSC)からなる足場非依存性癌細胞群(以後AICCGと略記)が重要な役割を果たしている.最近,我々は,抗癌作用を持つ一部の食品成分には,アノイキス抑制分子である幾つかのストレス蛋白質の発現を著明に減少させる作用がある事を見出した.今回,これら食品成分によるAICCGに対するアノイキス誘導能を検証する事で,癌細胞の浸潤・転移に対する抑制機能について解析を行った。

Report

(4 results)
  • 2021 Annual Research Report   Final Research Report ( PDF )
  • 2020 Research-status Report
  • 2019 Research-status Report
  • Research Products

    (12 results)

All 2021 2020 2019 Other

All Journal Article (1 results) (of which Peer Reviewed: 1 results) Presentation (10 results) Remarks (1 results)

  • [Journal Article] Curcumin induces apoptosis in lung cancer cells by 14-3-3-protein-mediated activation of Bad2020

    • Author(s)
      Hiroshi Endo, Izumi Inoue, Kimiko Masunaka, Masaya Tanaka, and Mihiro Yano
    • Journal Title

      Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry

      Volume: 84(12) Issue: 12 Pages: 2440-2447

    • DOI

      10.1080/09168451.2020.1808443

    • Related Report
      2020 Research-status Report
    • Peer Reviewed
  • [Presentation] ヘスペレチンはHSF1を介して癌細胞の上皮間葉転換を抑制する2021

    • Author(s)
      田中大也,遠藤弘史,矢野仁康
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      第75回日本栄養・食糧学会大会
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  • [Presentation] ヘスペレチンはHSF1を介して癌細胞の上皮間葉転換を抑制する2021

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      田中大也,遠藤弘史,矢野仁康
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      第94回日本生化学会大会
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  • [Presentation] ヘスペレチンはHSF1の発現を抑制して癌幹細胞特性を低下させる2020

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      佐草小夏,田中大也,遠藤弘史,政所千智,矢野仁康
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      第 59 回日本栄養・食糧学会近畿支部大会
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      高台絢加 遠藤弘史 日馬亜希 矢野仁康
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    • Author(s)
      舛中貴美子 遠藤弘史 柘植 未来 矢野仁康
    • Organizer
      第73回日本栄養・食糧学会大会
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      2019 Research-status Report
  • [Presentation] ヘスペレチンの癌細胞及び癌幹細胞に対する新規抗癌作用の検討2019

    • Author(s)
      佐草小夏 遠藤弘史 矢野仁康
    • Organizer
      第92回日本生化学会大会
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      2019 Research-status Report
  • [Presentation] クルクミンによる浮遊癌細胞に対するアノイキス誘導メカニズムの解析ならびに癌幹細胞抑制効果の検討2019

    • Author(s)
      舛中貴美子 遠藤弘史 矢野仁康
    • Organizer
      第92回日本生化学会大会
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      2019 Research-status Report
  • [Presentation] カプサイシンによるp53-14-3-3σ経路を介した細胞周期停止機能についての解析2019

    • Author(s)
      高台絢加 遠藤弘史 矢野仁康
    • Organizer
      第92回日本生化学会大会
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      2019 Research-status Report
  • [Remarks] 知のリソース

    • URL

      http://db.spins.usp.ac.jp/html/100000242_ja.html

    • Related Report
      2021 Annual Research Report

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Published: 2019-04-18   Modified: 2023-01-30  

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