Project/Area Number |
19K05934
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Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
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Allocation Type | Multi-year Fund |
Section | 一般 |
Review Section |
Basic Section 38050:Food sciences-related
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Research Institution | Japan Women's University |
Principal Investigator |
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Project Period (FY) |
2019-04-01 – 2022-03-31
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Project Status |
Completed (Fiscal Year 2021)
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Budget Amount *help |
¥4,030,000 (Direct Cost: ¥3,100,000、Indirect Cost: ¥930,000)
Fiscal Year 2021: ¥1,430,000 (Direct Cost: ¥1,100,000、Indirect Cost: ¥330,000)
Fiscal Year 2020: ¥1,040,000 (Direct Cost: ¥800,000、Indirect Cost: ¥240,000)
Fiscal Year 2019: ¥1,560,000 (Direct Cost: ¥1,200,000、Indirect Cost: ¥360,000)
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Keywords | cis lycopenes / cis crocetin / cooking / 1O2 quenching activity / anti-diabetic activity / HPLC / NMR / cis lycopene / cis crocin / 加熱調理 / 一重項酸素消去活性 / トマト / サフラン / cis astacene / cis semi-astacene / cisカロテノイド / 抗酸化活性 / 血糖値低下活性 / 食品 / 抗糖尿病活性 |
Outline of Research at the Start |
食品に含まれる様々な希少all transカロテノイドを生産する組み換え大腸菌培養物より化学変換により希少cis体を調製し(10 mg程度)、我々の健康に寄与する生物活性の有無を検討する。調べる生物活性としては抗酸化活性を軸とし、またマウス3T3-L1細胞の脂肪細胞への分化誘導活性評価系を用いた抗糖尿病活性も検討していく。 また比較的加工食品中等に大量に含まれるカロテノイドであるcis β-carotenes, cis-lycopenesについては食品を材料としてcis体を大量に調製し、これまで明らかになっていない生物活性の検討を行うとともに、in vivo作用の検討のための材料供給も行う。
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Outline of Final Research Achievements |
Study A (a research on tomato-related cis carotenoids):For 5Z, 9Z, 13Z-lycopene (hereinafter 5Z-L, 9Z-L, 13Z-L, respectively), which are mono cis forms of all trans lycopene (hereinafter AE-L), these were reported to be produced by cooking tomatoes. There has been no reports on their pharmacological activities. We have established an efficient method for preparing cis lycopenes (5Z-L, 9Z-L, 13Z-L) by heating AE-L. Using these compounds, we evaluated the pharmacological activities (singlet oxygen scavenging activity, mouse 3T3-L1 differentiation-inducing activity) of them for the first time. Study B (a research on saffron-related cis carotenoids):Crocin, tricrosin, and crocin-3, which are the main red pigments contained in saffron. we conducted a sumilated cooking experiment and found that crocin, tricrosin, and crocin-3 change to crocetin and 13 cis-crocetin by strong cooking such as grilling. We also evaluated singlet oxygen quenching activities of these compounds for the first time.
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
健康への志向は年々強まっており、我々が日々摂取している成分に新しい薬理活性が見つかることにも大きな注目が集まっている。そこで、我々が日々摂取している食品成分の中に含まれており優れた薬理活性があることが期待されているにも関わらず、薬理活性が不明であった微量成分のうち、一般的にall trans体より吸収効率が高く特に優れた薬理活性が期待されるcisカロテノイドに注目し、これまで同系統化合物の薬理活性評価の壁となっていた詳細な化学構造解析、純品の量的確保、といった点を乗り越えてこれらの点を明らかにすることができた。従って本研究は大きな学術的意義、社会的意義を有していると自負している。
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