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A study towards zero-emission of fishery wastes: verification of the degree of advancement of Japanese food system

Research Project

Project/Area Number 19K06213
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (C)

Allocation TypeMulti-year Fund
Section一般
Review Section Basic Section 40030:Aquatic bioproduction science-related
Research InstitutionDaito Bunka University

Principal Investigator

Yamashita Haruko  大東文化大学, 経済学部, 特任教授 (50275822)

Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) 天野 通子  愛媛大学, 農学研究科, 准教授 (40643250)
除本 理史  大阪公立大学, 大学院経営学研究科, 教授 (60317906)
山尾 政博  広島大学, 統合生命科学研究科(生), 名誉教授 (70201829)
Project Period (FY) 2019-04-01 – 2024-03-31
Project Status Completed (Fiscal Year 2023)
Budget Amount *help
¥2,730,000 (Direct Cost: ¥2,100,000、Indirect Cost: ¥630,000)
Fiscal Year 2021: ¥1,040,000 (Direct Cost: ¥800,000、Indirect Cost: ¥240,000)
Fiscal Year 2020: ¥1,040,000 (Direct Cost: ¥800,000、Indirect Cost: ¥240,000)
Fiscal Year 2019: ¥650,000 (Direct Cost: ¥500,000、Indirect Cost: ¥150,000)
Keywords魚あら / かき殻 / ほたて殻 / えびあら / KIMST / 最適化 / 規模の経済性 / 除染 / ホタテ殻 / エビあら / カキ殻 / 海ごみ / 食品ロス / 地域資源循環システム / ブリ / マグロ / 卸売市場 / 除染廃棄物 / エコラベル / 魚腸骨 / 水産加工 / 食文化 / 食品産業
Outline of Research at the Start

漁獲・養殖された魚介類は主として食用に供されるが、その歩留り率は53.9%(水産庁調べ)と低い。すなわち、我が国の漁業生産量384万t(2016年)と輸入水産物385万t(同年)のうち丸魚で輸入されたもの約半分、暫定推定値336万tが、毎年残滓として排出されている。家庭ごみとなる残滓は15%程度で、残り85%が家庭以外で排出された水産加工残滓である。
そこで本研究では水産加工残滓を有効かつ効率的に利用し尽し、かつそこから最大の経済的利益を上げるために最適なフードシステム・モデルを導く。この基準に照らして日本の加工残滓利用技術やその利用実態が諸外国と比べて先進性を有するかを検証する。

Outline of Final Research Achievements

Although the research was scheduled to run from 2019 to 2021, we requested a two-year extension and continued the research until 2023 because field surveys were not possible from 2020 to 2022 due to the coronavirus pandemic. Looking back the results, we were able to make a good use of the five years of research periods since a new method of meeting called web conferencing was available, so that the extended two years were not wasted. Japan's fish waste treatment is affected by the fact that the scale of the seafood processing industry is small compared to other countries, and that the industry produces a variety of fish wastes. Partly due to such industry structure, Japan is lagging behind other countries, but it is well performed. The details are discussed in the Research Report section.

Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements

学術的意義として学術論文・著書の刊行を上げる。学会誌論文:除本ほか(2021)、山尾・天野(2022)、山下(2024予定)、研究ノート:除本ほか(2021)、編著書収録論文:除本(2019)、除本ほか(2022)、その他著述:山下(2019)、山下(2021a)、山下(2021b)、山下(2023)、天野・山尾(2023)、山尾・天野(2023a)、同(2023b)、同(2023c)、同(2023d)の15本が刊行された。社会的意義については、研究代表者の山下東子と研究分担者の山尾政博が2024年2月に韓国政府主催の漁業系廃棄物処理に関する国際会議に招聘されたことを特記する。

Report

(6 results)
  • 2023 Annual Research Report   Final Research Report ( PDF )
  • 2022 Research-status Report
  • 2021 Research-status Report
  • 2020 Research-status Report
  • 2019 Research-status Report
  • Research Products

    (21 results)

All 2024 2023 2022 2021 2020 2019 Other

All Journal Article (10 results) (of which Peer Reviewed: 1 results,  Open Access: 1 results) Presentation (7 results) (of which Int'l Joint Research: 1 results,  Invited: 1 results) Book (3 results) Remarks (1 results)

  • [Journal Article] 海外魚あら事情~日本は先進的なのか~(シリーズベーシック経済学と水産マーケット第28回)2023

    • Author(s)
      山下東子
    • Journal Title

      全水卸((一社)全国水産卸協会)

      Volume: 400 Pages: 14-19

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      Volume: 60 Pages: 12-15

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      アクアネット9月号

      Volume: 26 Pages: 38-42

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      Volume: 26 Pages: 55-59

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      除本理史・塩飽敏史
    • Journal Title

      経営研究

      Volume: 72 Issue: 3 Pages: 217-225

    • DOI

      10.24544/ocu.20211210-001

    • NAID

      120007176764

    • ISSN
      0451-5986
    • URL

      https://ocu-omu.repo.nii.ac.jp/records/2000954

    • Year and Date
      2021-11-30
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      山下東子
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      全水卸

      Volume: 387 Pages: 8-13

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      Volume: 710 Pages: 94-100

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    • Author(s)
      山下東子
    • Total Pages
      353
    • Publisher
      日本評論社
    • ISBN
      9784535559783
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      除本理史・塩飽敏史
    • Total Pages
      216
    • Publisher
      東信堂
    • ISBN
      9784798918013
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  • [Book] 「賠償の問題点と被害者集団訴訟」丹波史紀・清水晶紀編著『ふくしま原子力災害からの複線型復興――一人ひとりの生活再建と「尊厳」の回復に向けて』2019

    • Author(s)
      除本理史
    • Publisher
      ミネルヴァ書房
    • ISBN
      9784623086726
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  • [Remarks] 山下東子

    • URL

      http://yamashitah501.wixsite.com/yamasite/research-blog

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Published: 2019-04-18   Modified: 2025-01-30  

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