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An economic analysis on the whole and interactions between actors in food supply chain of seafood ecolabel

Research Project

Project/Area Number 19K06250
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (C)

Allocation TypeMulti-year Fund
Section一般
Review Section Basic Section 41010:Agricultural and food economics-related
Research InstitutionTokyo University of Marine Science and Technology

Principal Investigator

Oishi Taro  東京海洋大学, 学術研究院, 准教授 (80565424)

Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) 岩田 裕樹  広島修道大学, 人間環境学部, 教授 (90511692)
嶋田 大作  龍谷大学, 農学部, 准教授 (40527876)
Project Period (FY) 2019-04-01 – 2024-03-31
Project Status Completed (Fiscal Year 2023)
Budget Amount *help
¥4,290,000 (Direct Cost: ¥3,300,000、Indirect Cost: ¥990,000)
Fiscal Year 2022: ¥780,000 (Direct Cost: ¥600,000、Indirect Cost: ¥180,000)
Fiscal Year 2021: ¥910,000 (Direct Cost: ¥700,000、Indirect Cost: ¥210,000)
Fiscal Year 2020: ¥1,690,000 (Direct Cost: ¥1,300,000、Indirect Cost: ¥390,000)
Fiscal Year 2019: ¥910,000 (Direct Cost: ¥700,000、Indirect Cost: ¥210,000)
Keywords水産物エコラベル / フードチェーン / 支払意思額 / 価格プレミアム / 社会的責任消費 / GSSI / ナッジ / フードサプライチェーン / 漁業認証 / CoC認証 / マリンエコラベル(MEL) / MSC / 持続可能な発展 / 魚食文化 / 相互作用 / 経済学
Outline of Research at the Start

日本では、持続可能な水産物にエコラベルを貼って消費者が識別できるようにする水産物認証制度の普及が諸先進国に比べて遅れている。消費者のエコラベルへの関心・評価が低いだけでなく、漁業者や流通業者においても認証取得コストが負担になっており、フードチェーンを構成する多くの主体に課題がある。これまでそうした課題は主体毎に個別に検討されてきた一方、各主体の相互作用やその全体に着目した分析は十分になされていないため、本研究ではそれらに取り組む。具体的には、各主体間でのコスト負担バランスの問題やオリンピックでの食材調達基準の一部として水産エコラベルが採用・宣伝されることが各主体に与える影響等を分析する。

Outline of Final Research Achievements

This study analyzed the Japanese seafood ecolabelling with a focus on the interactions between actors in the food chain and the whole. The Analysis between fishers and distributors indicated that fisheries certification for MSC and foreign CoC certification for MEL were bottlenecks for Japan’s seafood exports. Analysis between distributors and consumers showed that Japanese consumers have a positive WTP for seafood eco-labelling, but no significant price premium was found in retail stores, suggesting that retailers adopt a non-price strategy. The analysis of the entire food chain showed that, in addition to fishermen, public authorities also bear the costs and efforts for collecting and maintaining stock assessment information, and that this aspect needs to be taken into account when assessing the effectiveness of eco-labelling.

Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements

本研究成果の学術的意義は、これまでフードチェーンを構成する各主体に対して個別的な分析がなされてきた水産物エコラベルの研究において、個別レベルでの最適な制度設計が必ずしも全体として最適にならない点に着目し、各主体間の相互作用の考慮と全体の俯瞰に基づく分析を行った点である。本研究の社会的意義は、連鎖の結合部が機能しないことや外部費用の存在によってフードチェーン全体が機能不全に陥ってしまうことを防ぐための政策的視座を具体的に示したことであり、水産物エコラベル以外にも、森林のFSC認証制度や農産物の有機JAS認証制度を始め様々な環境認証制度への応用が期待される。

Report

(6 results)
  • 2023 Annual Research Report   Final Research Report ( PDF )
  • 2022 Research-status Report
  • 2021 Research-status Report
  • 2020 Research-status Report
  • 2019 Research-status Report
  • Research Products

    (21 results)

All 2024 2023 2022 2021 2020 2019

All Journal Article (7 results) (of which Open Access: 2 results,  Peer Reviewed: 1 results) Presentation (11 results) (of which Int'l Joint Research: 1 results,  Invited: 4 results) Book (3 results)

  • [Journal Article] Ⅳ–3. Diverse characteristics of marine products and the externality problems2024

    • Author(s)
      大石太郎
    • Journal Title

      NIPPON SUISAN GAKKAISHI

      Volume: 90 Issue: 1 Pages: 70-71

    • DOI

      10.2331/suisan.WA3082-13

    • ISSN
      0021-5392, 1349-998X
    • Year and Date
      2024-01-15
    • Related Report
      2023 Annual Research Report
  • [Journal Article] New Fisheries Basic Plan and fisheries sciences: Research to fill the gap between field and policy2023

    • Author(s)
      大石太郎
    • Journal Title

      NIPPON SUISAN GAKKAISHI

      Volume: 89 Issue: 3 Pages: 279-286

    • DOI

      10.2331/suisan.89.279

    • ISSN
      0021-5392, 1349-998X
    • Year and Date
      2023-05-15
    • Related Report
      2023 Annual Research Report
  • [Journal Article] Changes in Marine Eco-Label Japan (MEL) through International Standardization and Comparison with MSC: Focusing on Vessel Size and Fishing Gears in Certified Fisheries2023

    • Author(s)
      Oishi, T. and H. Iwata
    • Journal Title

      Proceedings of International Institute of Fisheries Economics & Trade (IIFET 2022) 20th International Conference in Spain

      Volume: na Pages: 1-5

    • Related Report
      2023 Annual Research Report
    • Open Access
  • [Journal Article] 「世界のフードシステムとの接続 -水産物エコラベルの諸問題-」(シンポジウム記録)2023

    • Author(s)
      大石太郎
    • Journal Title

      国際漁業学会

      Volume: 21 Pages: 35-37

    • Related Report
      2023 Annual Research Report
  • [Journal Article] 「同一産地ブランドの相乗効果を通じた水産物の高付加価値化」2021

    • Author(s)
      大石太郎
    • Journal Title

      『アグリバイオ』

      Volume: 第5巻第13号 Pages: 46-49

    • NAID

      40022786959

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      2021 Research-status Report
  • [Journal Article] 「日本独自の水産物エコラベル制度の国際標準化と持続可能な発展」2020

    • Author(s)
      大石太郎
    • Journal Title

      『国際漁業研究』

      Volume: 19

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      2020 Research-status Report
    • Peer Reviewed / Open Access
  • [Journal Article] 「水産物エコラベルのフードチェーンの経済分析と今後の課題」2020

    • Author(s)
      大石太郎
    • Journal Title

      『アグリバイオ』

      Volume: 4 Pages: 59-63

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  • [Presentation] 地方の自然環境と都市住民の間の関係価値 ―沖縄県のサンゴ礁を対象としたCVM調査―2024

    • Author(s)
      匡越・佐々木剛・大石太郎
    • Organizer
      日本水産学会
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  • [Presentation] トレーサビリティーと水産物の多様性2023

    • Author(s)
      大石太郎
    • Organizer
      日本水産学会(シンポジウム: 我が国水産業の成長産業化と強靭化に向けた今後の研究と技術開発)
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      2023 Annual Research Report
    • Invited
  • [Presentation] 消費者アンケート調査による水産エコラベルのロゴの印象に対する実証的評価2023

    • Author(s)
      宗士博・大石太郎
    • Organizer
      国際漁業学会
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      2023 Annual Research Report
  • [Presentation] "Changes in Marine Eco-Label Japan (MEL) through International Standardization and Comparison with MSC: Focusing on Vessel Size and Fishing Gears in Certified Fisheries,"2022

    • Author(s)
      Oishi, T. and H. Iwata
    • Organizer
      International Institute of Fisheries Economics & Trade (IIFET) 20th International Conference in Spain.
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      2022 Research-status Report
    • Int'l Joint Research
  • [Presentation] 「メタ分析による水産エコラベルのプレミアムの検証」2022

    • Author(s)
      西浦なな・大石太郎
    • Organizer
      『国際漁業学会』
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      2022 Research-status Report
  • [Presentation] 「世界のフードシステムとの接続 -エコラベルの諸問題-」2022

    • Author(s)
      大石太郎
    • Organizer
      『国際漁業学会』(2022年度大会シンポジウム:水産の成長産業化を支える新たな仕組み)
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      2022 Research-status Report
    • Invited
  • [Presentation] 「エコラベルと水産物輸出の促進」2022

    • Author(s)
      大石太郎
    • Organizer
      『日本水産学会』(令和4年度水産政策委員会シンポジウム:新水産基本計画と水産科学:現場と政策の乖離を埋めるために必要な研究とは)
    • Related Report
      2022 Research-status Report
    • Invited
  • [Presentation] 「プライベートブランド構築の手段としてのMSC認証 ~サバ加工品の小売データに対する因子分析~」2022

    • Author(s)
      杉山和之・大石太郎・杉野弘明・八木信行
    • Organizer
      『日本水産学会』
    • Related Report
      2021 Research-status Report
  • [Presentation] 「日本の水産物輸出における潜在的なターゲット国と脱炭素化に向けた課題 ー貿易結合度指数を用いた分析ー」2021

    • Author(s)
      李朋龍・大石太郎
    • Organizer
      『環境情報科学学術研究論文発表会』
    • Related Report
      2021 Research-status Report
  • [Presentation] 日本独自の水産物エコラベルと持続可能な発展2019

    • Author(s)
      大石太郎
    • Organizer
      国際漁業学会
    • Related Report
      2019 Research-status Report
    • Invited
  • [Presentation] 日本における水産物エコラベルの価格プレミアム-MSC認証の有無がサバ加工品(レトルト)の小売価格に与える影響-2019

    • Author(s)
      杉山和之・大石太郎
    • Organizer
      日本水産学会
    • Related Report
      2019 Research-status Report
  • [Book] 『Implementation of the Small-Scale Fisheries Guidelines (MARE Publication Series)』("Where Has the 'Minsyuka (Democratization)' Gone? A Thorough Assessment of the New Japanese Fishery Act from the Perspective of Small-Scale Fishery Sustainability"))2024

    • Author(s)
      Li Y., T. Namikawa, S. Harada, M. Kobayashi, R. Kamiyama, T. Miyata, T. Oishi, H. Sasaki, S. Segi, T. Sato, N. Takenouchi and H. Wakamatsu
    • Total Pages
      22
    • Publisher
      Springer
    • Related Report
      2023 Annual Research Report
  • [Book] 『水産科学と水産政策(e水産学シリーズ)』(うち「エコラベルと水産物輸出の促進 ~ロゴの効果的なデザインに関する一考察~」)2024

    • Author(s)
      大石太郎
    • Publisher
      恒星社厚生閣(印刷中)
    • Related Report
      2023 Annual Research Report
  • [Book] 『水産改革と魚食の未来』(第10章「水産政策の改革で日本の魚食文化はどう変わるのか」)2020

    • Author(s)
      大石太郎(分担執筆)
    • Total Pages
      15
    • Publisher
      恒星社厚生閣
    • Related Report
      2020 Research-status Report

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Published: 2019-04-18   Modified: 2025-01-30  

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