Project/Area Number |
19K06259
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Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
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Allocation Type | Multi-year Fund |
Section | 一般 |
Review Section |
Basic Section 41010:Agricultural and food economics-related
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Research Institution | Miyagi University |
Principal Investigator |
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Project Period (FY) |
2019-04-01 – 2023-03-31
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Project Status |
Completed (Fiscal Year 2022)
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Budget Amount *help |
¥3,120,000 (Direct Cost: ¥2,400,000、Indirect Cost: ¥720,000)
Fiscal Year 2021: ¥260,000 (Direct Cost: ¥200,000、Indirect Cost: ¥60,000)
Fiscal Year 2020: ¥1,430,000 (Direct Cost: ¥1,100,000、Indirect Cost: ¥330,000)
Fiscal Year 2019: ¥1,430,000 (Direct Cost: ¥1,100,000、Indirect Cost: ¥330,000)
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Keywords | 食の幸福度 / 時間選好率 / ソーダ税 |
Outline of Research at the Start |
本研究では、近年の幸福度研究や行動経済学を応用し、短期的な目先のおいしさと長期的な健康という2つの食の幸福度の概念に沿って、幸福度の計測を行い、その決定要因を明らかにし、食についての知識や食育が食の幸福度に及ぼす影響を数量的に明らかにする。更には、糖類への課税という経済政策手法が生活習慣病を予防する効果について、食料需要体系の計測等の計量経済学的手法により明らかにし、生活習慣病の解決への公共政策の貢献の可能性を検討する。
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Outline of Final Research Achievements |
This study aimed to clarify the multidimensional impact of food on happiness by applying the findings of happiness research and behavioral economics to the study of food. Theoretical analysis revealed the followings, but empirical analysis using real data could not be reached. 1. A unified discussion of the short-term and long-term happiness of food requires knowledge of the effects of current food consumption on future health status. 2. Groups with large time preference rates will have food consumption patterns that are biased toward short-term happiness, such as high calorie food. 3. In Japan, where market demand for sugar-free beverages is increasing, a system design that induces food consumption through policy measures such as a so-called soda tax, as is the case in other countries, does not fit.
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
今日の日本では、高カロリー、濃い味付けの美味しい食品をたらふく食べられる状況であり、おいしさや楽しさという短期的な食の幸福度の実現は容易になっている。しかし、その結果として成人病など健康面に係わる長期的な視点での食の幸福度が損なわれる状況も生まれ、短期的な食の幸福度と長期的な食の幸福度を統一的に理解できるような枠組みの設定が求められている。 本研究では、ミクロ経済学、行動経済学などの分野の先行研究を応用することで、フードシステム研究での新たな研究テーマを展開する点に学術的意義がある。また、食の幸福度についての理解を深め、より高い幸福度実現への手がかりを得るところに社会的意義がある。
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