• Search Research Projects
  • Search Researchers
  • How to Use
  1. Back to previous page

Empirical Study on the Reorganization of Fruit and Vegetable Distribution for Food Business

Research Project

Project/Area Number 19K06269
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (C)

Allocation TypeMulti-year Fund
Section一般
Review Section Basic Section 41020:Rural sociology and agricultural structure-related
Research InstitutionHokkaido University

Principal Investigator

Sakazume Hiroshi  北海道大学, 農学研究院, 教授 (80258665)

Project Period (FY) 2019-04-01 – 2024-03-31
Project Status Completed (Fiscal Year 2023)
Budget Amount *help
¥3,120,000 (Direct Cost: ¥2,400,000、Indirect Cost: ¥720,000)
Fiscal Year 2021: ¥1,040,000 (Direct Cost: ¥800,000、Indirect Cost: ¥240,000)
Fiscal Year 2020: ¥1,040,000 (Direct Cost: ¥800,000、Indirect Cost: ¥240,000)
Fiscal Year 2019: ¥1,040,000 (Direct Cost: ¥800,000、Indirect Cost: ¥240,000)
Keywords加工業務用青果物 / 川下主導 / 小売・外食企業 / 中間業者 / 互酬的取引 / 産地ファースト / 6次産業化 / 流通システム / エリア仕入れ / 直荷引き / 青果物 / スーパー / 卸売市場 / 農協系統 / 加工業務用 / カット野菜 / カットフルーツ / 事業継承 / 継承時の遠心力 / 農業の6次産業化 / カカオ流通 / ベトナム / 地産地消型学校給食 / 加工食品 / 流通再編 / 川下企業 / 市場編制論
Outline of Research at the Start

わが国の食生活において、生鮮食材を購入して調理して食べる機会が減り、既に調理された惣菜や弁当を購入したり、外食したりする機会が増えている。こうした食料消費の変化は青果物の産地にも大きな影響を及ぼしてきている。これら加工業務用の青果物については、加工業者と産地との間で契約栽培が普及する一方で、小売・外食企業(川下企業)においては移ろいやすい消費に適合させるため、頻繁なアイテム・メニュー変更が行われている。本研究はこの一見相矛盾する事態を解消し、円滑に青果物を流通させている中間業者を含めて分析し、加工業務用青果物流通の全体像と各業者・企業の役割分担の形成論理を明らかにしようとするものである。

Outline of Final Research Achievements

Fruit and vegetable market for processing and food service is expanding because of need for labor-saving in producing area and precooked food in supermarkets. It is, however, difficult for an agricultural cooperative to sell fruit and vegetables directly to supermarkets and food service industries, because the demand and order of these firms are unstable. Therefore, some intermediary including a wholesaler in a wholesale market connects producing side and retail side and regulates the interests of both sides.
There is some ground for reciprocal trade of producing side to retail side, because the price of precooked food is stabler than fresh fruit and vegetables.

Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements

今日、スーパーや外食チェーンなど流通の川下に位置する企業のパワーが強大化する中、ニーズが高まっている惣菜や食材について、その原料となる青果物(加工業務用青果物)の円滑な流通のため、中間業者が産地と川下企業との間に介在して数量調整等の機能を果たしていること、惣菜などの価格は比較的安定していることから、その原料青果物の取引でも価格引き下げ圧力は生鮮青果物に比較して小さい可能性があることを明らかにした。

Report

(6 results)
  • 2023 Annual Research Report   Final Research Report ( PDF )
  • 2022 Research-status Report
  • 2021 Research-status Report
  • 2020 Research-status Report
  • 2019 Research-status Report
  • Research Products

    (14 results)

All 2023 2022 2021 2020

All Journal Article (7 results) (of which Peer Reviewed: 5 results) Presentation (4 results) (of which Int'l Joint Research: 1 results,  Invited: 3 results) Book (3 results)

  • [Journal Article] 遠隔青果物産地における営農販売事業の展開と課題-ホクレンによる産地ファーストへの戦略転換とその意義-2023

    • Author(s)
      坂爪浩史
    • Journal Title

      食農資源経済論集

      Volume: 74 Pages: 13-22

    • Related Report
      2023 Annual Research Report
    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] 遠隔青果物産地における営農販売事業の展開と課題2023

    • Author(s)
      坂爪浩史
    • Journal Title

      食農資源経済論集

      Volume: 74

    • Related Report
      2022 Research-status Report
    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] 北海道における酒造好適米の一元的需給調整とその成立要因2022

    • Author(s)
      鈴木雄太・坂爪浩史
    • Journal Title

      北海道大学農経論叢

      Volume: 75 Pages: 57-66

    • Related Report
      2021 Research-status Report
    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] 地産地消延長型マーケティング論序説2022

    • Author(s)
      坂爪浩史
    • Journal Title

      地域と農業

      Volume: 124 Pages: 23-27

    • NAID

      40022819544

    • Related Report
      2021 Research-status Report
  • [Journal Article] 多段階流通の今日的合理性2021

    • Author(s)
      坂爪浩史
    • Journal Title

      中小商工業研究

      Volume: 148 Pages: 4-7

    • NAID

      40022636830

    • Related Report
      2021 Research-status Report
  • [Journal Article] 農産物直売所における品揃えの充実と店長の役割2021

    • Author(s)
      鈴木雄太・坂爪浩史
    • Journal Title

      北海道大学農経論叢

      Volume: 74 Pages: 99-107

    • Related Report
      2020 Research-status Report
    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] An Analysis of Quality Control Practices for Safe Vegetables by Supermarket Chains in Hanoi2020

    • Author(s)
      Oanh Nguyen Thi Kim ・Hiroshi Sakazume
    • Journal Title

      Japanese Journal of Food, Agricultural and Resource Economics

      Volume: 71(1) Pages: 71-81

    • NAID

      40022259990

    • Related Report
      2019 Research-status Report
    • Peer Reviewed
  • [Presentation] Expansion of the Retail E-Commerce Market and the Food Supply Chain in Japan - Competition and Fusion with the Offline Market -2023

    • Author(s)
      SAKAZUME Hiroshi
    • Organizer
      Korea Distribution Association
    • Related Report
      2023 Annual Research Report
    • Int'l Joint Research / Invited
  • [Presentation] 遠隔地卸売市場の動向とコロナ禍への対応-札幌市の事例-2022

    • Author(s)
      坂爪浩史
    • Organizer
      日本フードシステム学会・日本農業市場学会共催特別研究会
    • Related Report
      2022 Research-status Report
    • Invited
  • [Presentation] 遠隔青果物産地における営農販売事業の展開と課題2022

    • Author(s)
      坂爪浩史
    • Organizer
      食農資源経済学会
    • Related Report
      2022 Research-status Report
    • Invited
  • [Presentation] 小売業再編とスーパーによる青果物調達システム2021

    • Author(s)
      坂爪浩史
    • Organizer
      日本農業市場学会
    • Related Report
      2021 Research-status Report
  • [Book] 現代流通事典 第3版2023

    • Author(s)
      坂爪 浩史、日本流通学会
    • Total Pages
      358
    • Publisher
      白桃書房
    • ISBN
      9784561652434
    • Related Report
      2022 Research-status Report
  • [Book] 食料・農産物の市場と流通2022

    • Author(s)
      木立 真直、坂爪 浩史
    • Total Pages
      252
    • Publisher
      筑波書房
    • ISBN
      9784811906300
    • Related Report
      2022 Research-status Report
  • [Book] 北海道農業のトップランナーたち2021

    • Author(s)
      吉岡徹・菅原優・脇谷祐子編著
    • Total Pages
      297
    • Publisher
      筑波書房
    • ISBN
      9784811905877
    • Related Report
      2020 Research-status Report

URL: 

Published: 2019-04-18   Modified: 2025-01-30  

Information User Guide FAQ News Terms of Use Attribution of KAKENHI

Powered by NII kakenhi