Elucidation of the biocultural diversity conservation function of paddy rice cultivation
Project/Area Number |
19K06290
|
Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
|
Allocation Type | Multi-year Fund |
Section | 一般 |
Review Section |
Basic Section 41030:Rural environmental engineering and planning-related
|
Research Institution | Utsunomiya University |
Principal Investigator |
|
Project Period (FY) |
2019-04-01 – 2022-03-31
|
Project Status |
Completed (Fiscal Year 2021)
|
Budget Amount *help |
¥4,290,000 (Direct Cost: ¥3,300,000、Indirect Cost: ¥990,000)
Fiscal Year 2021: ¥1,300,000 (Direct Cost: ¥1,000,000、Indirect Cost: ¥300,000)
Fiscal Year 2020: ¥1,300,000 (Direct Cost: ¥1,000,000、Indirect Cost: ¥300,000)
Fiscal Year 2019: ¥1,690,000 (Direct Cost: ¥1,300,000、Indirect Cost: ¥390,000)
|
Keywords | 生物文化多様性 / 魚類 / 魚名 / 方言 / アンケート / 一次的魚名 / 接頭語 / 全国 / 栃木県 / 田んぼの魚とりアンケート / 全国調査 |
Outline of Research at the Start |
本研究の対象となる水田水域では、水田農業が魚類多様性に寄与するとの知見はあるが、魚類多様性が文化多様性に寄与するという知見はない。これを明らかにできれば、水田農業が生物文化多様性の保全機能を有する根拠となる。 本研究では、「田んぼの魚とりアンケート」のデータ(魚種毎の漁法、料理法、魚名およびそれらの数)の解析と、全国規模のヒアリングにより、水田農業が生物文化多様性の保全機能を有するか明らかにする。保全機能が明らかになれば、水田農業がもつ多面的機能の一つとして国内外に示せ、水田農業への理解促進につながると期待される。
|
Outline of Final Research Achievements |
Recently, the concept of biocultural diversity, which includes both biodiversity and cultural diversity, has been gaining popularity. In this study, we conducted a questionnaire survey of rural communities throughout Japan to determine the impact of paddy field agriculture on biocultural diversity in Japan. Based on the survey results, an analysis of dialectal names of freshwater fish, one aspect of cultural diversity, was conducted. The analysis was conducted separately for Tochigi Prefecture, which had the largest number of data. The results of the nationwide survey were also analyzed separately.
|
Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
近年,生物多様性と文化多様性が相互に関連する「生物文化多様性」という概念が提起され,その保全が世界的な課題となっている。本研究の対象となる水田水域では,水田農業が魚類多様性に寄与するとの知見はあるが,魚類多様性が文化多様性に寄与するという知見はない。これを明らかにできれば,水田農業が生物文化多様性の保全機能を有する根拠となる。本研究により明らかにした,水田農業が生物文化多様性の保全機能は,水田農業がもつ多面的機能の一つとして国内外に示せ,日本の水田農業への理解促進につながると期待される。
|
Report
(4 results)
Research Products
(3 results)