Project/Area Number |
19K06314
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Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
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Allocation Type | Multi-year Fund |
Section | 一般 |
Review Section |
Basic Section 41040:Agricultural environmental engineering and agricultural information engineering-related
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Research Institution | Mie University |
Principal Investigator |
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Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) |
末原 憲一郎 三重大学, 地域イノベーション学研究科, 教授 (70291614)
亀岡 孝治 三重大学, 生物資源学研究科, 名誉教授 (90177600)
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Project Period (FY) |
2019-04-01 – 2022-03-31
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Project Status |
Completed (Fiscal Year 2021)
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Budget Amount *help |
¥4,420,000 (Direct Cost: ¥3,400,000、Indirect Cost: ¥1,020,000)
Fiscal Year 2021: ¥1,040,000 (Direct Cost: ¥800,000、Indirect Cost: ¥240,000)
Fiscal Year 2020: ¥1,040,000 (Direct Cost: ¥800,000、Indirect Cost: ¥240,000)
Fiscal Year 2019: ¥2,340,000 (Direct Cost: ¥1,800,000、Indirect Cost: ¥540,000)
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Keywords | ワイン / 品質評価 / 赤外分光法 / 可視分光法 / 色彩画像解析 / 官能評価 / アルコール飲料 / 色彩情報 / スペクトル解析 |
Outline of Research at the Start |
本研究は,ソムリエの感性を模倣したオプティカル・テイスティング(Optical Tasting)の概念を提唱することにより,以下の点を明らかにしようとするものである。 ①「外観をみる」ためのワインの色彩情報計測,「香りを感じる」ためのワインの蒸散成分(気相)の赤外分光計測,「味わいを確認する」ためのワイン成分(液相)の赤外分光計測の各要素技術を構築する。 ②様々なワインを対象とした「外観をみる」,「香りを感じる」,「味わいを確認する」ための分光学的な特性量を抽出する。 ③ワインの官能情報と分光センシング情報との関係性を解析し,科学的根拠に基づいたワイン品質評価手法を提示する。
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Outline of Final Research Achievements |
This study aimed to develop the comprehensive quality evaluation method of wines based on the concept of “optical tasting” that imitates the sensibility of sommeliers by combing the multi-band optical sensing methods. By combining the infrared spectroscopic analysis on characterizing wine (liquid phase) for "confirming the taste", infrared absorption spectral measurement / analysis on the volatile components of wine (gas phase) for "feeling the aroma" and the analysis on the color parameters of the image of wine in the glass for "confirming the appearance", it was experimentally found that the comprehensive characteristics of wine could be objectively and quantitatively evaluated.
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
複雑な製造プロセスを経て生産されるバイオ食品としてのワインの光センシング情報に基づいた包括的品質情報の定量化の可能性を見いだした点は,本研究の特色であるとともに学術的に意義のあることである。また,開発した手法は非破壊かつリアルタイムでの計測が可能なため,最終的な品質だけではなくその製造プロセスの動的挙動をリアルタイムで定量的に把握できる可能性があり,ワインなどのアルコール飲料の生産や製品開発において新たな道筋を開いたものといえる。
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