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Development of a comprehensive quality evaluation method for wine based on visible/infrared spectroscopic information

Research Project

Project/Area Number 19K06314
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (C)

Allocation TypeMulti-year Fund
Section一般
Review Section Basic Section 41040:Agricultural environmental engineering and agricultural information engineering-related
Research InstitutionMie University

Principal Investigator

Hashimoto Atsushi  三重大学, 生物資源学研究科, 教授 (40242937)

Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) 末原 憲一郎  三重大学, 地域イノベーション学研究科, 教授 (70291614)
亀岡 孝治  三重大学, 生物資源学研究科, 名誉教授 (90177600)
Project Period (FY) 2019-04-01 – 2022-03-31
Project Status Completed (Fiscal Year 2021)
Budget Amount *help
¥4,420,000 (Direct Cost: ¥3,400,000、Indirect Cost: ¥1,020,000)
Fiscal Year 2021: ¥1,040,000 (Direct Cost: ¥800,000、Indirect Cost: ¥240,000)
Fiscal Year 2020: ¥1,040,000 (Direct Cost: ¥800,000、Indirect Cost: ¥240,000)
Fiscal Year 2019: ¥2,340,000 (Direct Cost: ¥1,800,000、Indirect Cost: ¥540,000)
Keywordsワイン / 品質評価 / 赤外分光法 / 可視分光法 / 色彩画像解析 / 官能評価 / アルコール飲料 / 色彩情報 / スペクトル解析
Outline of Research at the Start

本研究は,ソムリエの感性を模倣したオプティカル・テイスティング(Optical Tasting)の概念を提唱することにより,以下の点を明らかにしようとするものである。
①「外観をみる」ためのワインの色彩情報計測,「香りを感じる」ためのワインの蒸散成分(気相)の赤外分光計測,「味わいを確認する」ためのワイン成分(液相)の赤外分光計測の各要素技術を構築する。
②様々なワインを対象とした「外観をみる」,「香りを感じる」,「味わいを確認する」ための分光学的な特性量を抽出する。
③ワインの官能情報と分光センシング情報との関係性を解析し,科学的根拠に基づいたワイン品質評価手法を提示する。

Outline of Final Research Achievements

This study aimed to develop the comprehensive quality evaluation method of wines based on the concept of “optical tasting” that imitates the sensibility of sommeliers by combing the multi-band optical sensing methods. By combining the infrared spectroscopic analysis on characterizing wine (liquid phase) for "confirming the taste", infrared absorption spectral measurement / analysis on the volatile components of wine (gas phase) for "feeling the aroma" and the analysis on the color parameters of the image of wine in the glass for "confirming the appearance", it was experimentally found that the comprehensive characteristics of wine could be objectively and quantitatively evaluated.

Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements

複雑な製造プロセスを経て生産されるバイオ食品としてのワインの光センシング情報に基づいた包括的品質情報の定量化の可能性を見いだした点は,本研究の特色であるとともに学術的に意義のあることである。また,開発した手法は非破壊かつリアルタイムでの計測が可能なため,最終的な品質だけではなくその製造プロセスの動的挙動をリアルタイムで定量的に把握できる可能性があり,ワインなどのアルコール飲料の生産や製品開発において新たな道筋を開いたものといえる。

Report

(4 results)
  • 2021 Annual Research Report   Final Research Report ( PDF )
  • 2020 Research-status Report
  • 2019 Research-status Report
  • Research Products

    (4 results)

All 2021 2019

All Journal Article (1 results) Presentation (3 results) (of which Int'l Joint Research: 2 results)

  • [Journal Article] 赤外分光情報に基づいた食品の特性把握2021

    • Author(s)
      橋本 篤,末原 憲一郎,亀岡 孝治
    • Journal Title

      フォトニクスニュース

      Volume: 7 Pages: 114-118

    • Related Report
      2021 Annual Research Report
  • [Presentation] Development of Multiband Spectroscopic Evaluation Method of Comprehensive Wine Characteristics2021

    • Author(s)
      154)Atsushi Hashimoto, Akimasa Yamamoto, Ken-ichiro Suehara, Takaharu Kameoka, Naoki Watanabe
    • Organizer
      5th CIGR International Conference
    • Related Report
      2021 Annual Research Report
    • Int'l Joint Research
  • [Presentation] Infrared Spectroscopic Characteristics of Transpiring Ethanol over Alcoholic Beverage Model2019

    • Author(s)
      Takahiro Hattori, Ken-ichiro Suehara, Takaharu Kameoka, Atsushi Hashimoto
    • Organizer
      18th Asia Pacific Confederation Chemical Engineering Conference
    • Related Report
      2019 Research-status Report
    • Int'l Joint Research
  • [Presentation] 赤外分光法を用いたアルコール飲料の蒸散挙動の把握2019

    • Author(s)
      服部孝宏,末原憲一郎,亀岡孝治,藤井聖司,菅原太郎,橋本篤
    • Organizer
      日本食品工学会第20回(2019年度)年次大会
    • Related Report
      2019 Research-status Report

URL: 

Published: 2019-04-18   Modified: 2023-01-30  

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