Development of storage technique for promoting functional component contents in tomato fruits
Project/Area Number |
19K06318
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Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
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Allocation Type | Multi-year Fund |
Section | 一般 |
Review Section |
Basic Section 41040:Agricultural environmental engineering and agricultural information engineering-related
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Research Institution | Ehime University |
Principal Investigator |
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Project Period (FY) |
2019-04-01 – 2023-03-31
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Project Status |
Completed (Fiscal Year 2022)
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Budget Amount *help |
¥4,420,000 (Direct Cost: ¥3,400,000、Indirect Cost: ¥1,020,000)
Fiscal Year 2021: ¥1,430,000 (Direct Cost: ¥1,100,000、Indirect Cost: ¥330,000)
Fiscal Year 2020: ¥1,690,000 (Direct Cost: ¥1,300,000、Indirect Cost: ¥390,000)
Fiscal Year 2019: ¥1,300,000 (Direct Cost: ¥1,000,000、Indirect Cost: ¥300,000)
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Keywords | 非破壊計測 / トマト / 近赤外分光法 / ニューラルネットワークモデル / リコペン / 貯蔵環境制御 / 貯蔵制御 / ポストハーベスト |
Outline of Research at the Start |
トマトには、抗酸化作用を持つリコペンが含まれており、リコペンを多く含む機能性野菜の生産が期待されている。しかしながら、トマト果実のリコペン含量を増加させる貯蔵制御技術は確立されていないのが現状である。そこで本申請の研究では、近赤外分光分析法を用いたトマト果実リコペン含量の非破壊計測技術を活用し、リコペン生成に最適な貯蔵環境条件を明らかにするモデルを作成することで、動的に貯蔵制御を行い、1果実あたりのリコペン含量を15 mg以上に増加させることを目的とする。また、できるだけ短時間でリコペン含量を増加させるための貯蔵環境条件についても検討を行い、消費者のニーズにあわせた機能性野菜の提供を目指す。
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Outline of Final Research Achievements |
The objective of this study was to develop the model for estimating lycopene content after storage using spectral data before storage and storage duration. Tomato fruits after harvesting were stored at 5, 15, 25 and 35 ℃ in cool incubator for 14 days. The spectrum data tomato fruits were measured with Visible/Near-infrared spectroscopy non-destructively. Lycopene content after storage was estimated using neural network (NN) model with spectral data before storage and storage duration. The estimation model of lycopene content after storage were evaluated with the validation data set and R2 was 0.99 and RMSE was 0.68 using NN. Our results suggested that the NN model with the spectral data of tomato fruits before storage and storage duration could be used for the estimation of lycopene content after storage and this technique might be contributed to increase the lycopene content with controlling storage condition.
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
トマトには、カロテノイドの中でも秀でた抗酸化作用を持つリコペンが含まれており、リコペンを多く含む機能性野菜の生産が期待されている。研究成果のモデルを利用してリコペン生成に最適に貯蔵環境を制御することにより、トマト1果実あたりに含まれるリコペン含量を15 mg以上に増加させることで、厚生省で推奨されているリコペンの効果的な摂取量を1果実で補うことが可能となる。近年、健康志向が高まっている消費者に機能性野菜を提供することが可能となり、国民の健康維持に貢献できる研究である。
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Report
(5 results)
Research Products
(6 results)