Effects of delaying post-hatch feeding on meat quality of broiler chickens
Project/Area Number |
19K06357
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Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
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Allocation Type | Multi-year Fund |
Section | 一般 |
Review Section |
Basic Section 42010:Animal production science-related
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Research Institution | Kagoshima University |
Principal Investigator |
Ijiri Daichi 鹿児島大学, 農水産獣医学域農学系, 准教授 (50551090)
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Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) |
大塚 彰 鹿児島大学, 農水産獣医学域農学系, 教授 (10233173)
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Project Period (FY) |
2019-04-01 – 2022-03-31
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Project Status |
Completed (Fiscal Year 2021)
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Budget Amount *help |
¥4,290,000 (Direct Cost: ¥3,300,000、Indirect Cost: ¥990,000)
Fiscal Year 2021: ¥1,300,000 (Direct Cost: ¥1,000,000、Indirect Cost: ¥300,000)
Fiscal Year 2020: ¥1,690,000 (Direct Cost: ¥1,300,000、Indirect Cost: ¥390,000)
Fiscal Year 2019: ¥1,300,000 (Direct Cost: ¥1,000,000、Indirect Cost: ¥300,000)
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Keywords | 食肉品質 / 脂質過酸化 / 酸化ストレス / 暑熱環境 / 飼料資材 / 抗酸化酵素 / 抗酸化資材 / 肉質 / 飼料給与開始時期 / 肉用鶏 / ニワトリ / 増体 / 食肉 / 抗酸化 |
Outline of Research at the Start |
肉用鶏や採卵鶏の生産現場では、孵化場から生産農場までの輸送時間が生じる。肉用鶏に対する孵化後の飼料給与の開始が遅れると、出荷日齢の骨格筋において抗酸化酵素の遺伝子発現が低下し、脂質過酸化物量の増加、ドリップロスの増加、ならびに味覚特性の変化が起こる。本研究では、肉用鶏における孵化後の飼料給与の開始の遅れが出荷時の鶏肉の品質を低下させる作用機序の解明を試みる。
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Outline of Final Research Achievements |
The aim of this study was to investigate effects of delaying post-hatch feeding on meat quality of broiler chickens. In this study, we found that the delaying post-hatch feeding reduces the mRNA levels of Cu/Zn-SOD and Mn-SOD, consequently affecting muscle lipid peroxidation in chicks during subsequent growth. The effects of supplementation with “dried neem leaves extract”, “orotic acid”, or “thinned Citrus tankan Hayata” on lipid peroxidation in broiler chickens were examined, respectively. Furthermore, we examined the effects of the delaying post-hatch feeding on heat tolerance of broiler chickens kept under 14 days of cyclic HT condition. There was a significant interaction on plasma lipid peroxidation levels between the delayed feeding and the cyclic HT.
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
鶏肉の品質を向上し、「強みのある畜産物」を生産・供給することを目的とした研究として、「呈味成分に優れた銘柄地鶏・銘柄鶏の作出」が我が国では勢力的に行われている。一方、家畜から生産される畜産物には、品質のばらつきが生じることが自明であるが、畜産物の品質のばらつきを生じさせる原因についての研究は十分とは言えない。 生後早期の栄養状態が畜産物の品質のばらつきを生じさせる原因となり得ること、ならびにその軽減方法を示した本研究の成果は、畜産物品質の均一性を高める飼養管理技術の基盤情報として利用されると期待できる。
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Report
(4 results)
Research Products
(7 results)