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Basic nutritional analysis of dysphagia using animal models

Research Project

Project/Area Number 19K10461
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (C)

Allocation TypeMulti-year Fund
Section一般
Review Section Basic Section 57080:Social dentistry-related
Research InstitutionTokyo Medical and Dental University

Principal Investigator

Nakagawa Kazuharu  東京医科歯科大学, 大学院医歯学総合研究科, 准教授 (60585719)

Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) 戸原 玄  東京医科歯科大学, 大学院医歯学総合研究科, 教授 (00396954)
片桐 さやか  東京医科歯科大学, 大学院医歯学総合研究科, 助教 (60510352)
Project Period (FY) 2019-04-01 – 2022-03-31
Project Status Completed (Fiscal Year 2021)
Budget Amount *help
¥4,420,000 (Direct Cost: ¥3,400,000、Indirect Cost: ¥1,020,000)
Fiscal Year 2021: ¥1,170,000 (Direct Cost: ¥900,000、Indirect Cost: ¥270,000)
Fiscal Year 2020: ¥1,560,000 (Direct Cost: ¥1,200,000、Indirect Cost: ¥360,000)
Fiscal Year 2019: ¥1,690,000 (Direct Cost: ¥1,300,000、Indirect Cost: ¥390,000)
Keywords摂食嚥下障害 / 栄養吸収 / 栄養代謝 / とろみ調整食品 / ラット / 経腸栄養 / 腸内細菌
Outline of Research at the Start

誤嚥性肺炎や低栄養は、おもに加齢や摂食嚥下障害に起因し、その予防策は、高齢化が進むわが国の重要課題の一つである。高齢者や摂食嚥下障害患者では、誤嚥性肺炎や低栄養を予防するため経口摂取を断念し、胃ろうや腸ろうなどの経腸栄養を選択することがあるが、長期化すると消化管運動機能が低下し、慢性便秘などが生じる。近年、消化管運動と腸内細菌叢との関連が指摘されているが、嚥下障害や経腸栄養管理をする患者の腸内環境に関する報告はほぼ皆無である。そこで本研究では、咀嚼障害/胃ろうモデル動物を作製し、①咀嚼嚥下障害および ②経腸栄養管理がそれぞれ腸内細菌叢にどのような影響を及ぼすかの基礎的データを取得する。

Outline of Final Research Achievements

A fluid thickener is used for the ease of swallowing meals to prevent aspiration pneumonia in the older adults and patients with dysphagia. This study aimed to obtain basic data on the effects of fluid thickener using an animal model.
An examination of the effect of fluid thickener on nutrient absorption revealed that the rate of weight gain and kidney weight were significantly lower in the fluid thickener group. Furthermore, blood glucose and triglyceride levels were significantly lower. Fluid thickener consumed to prevent aspiration may inhibit nutrient absorption for maintaining biological function. The severity of dysphagia and the use of the fluid thickener only for those who need it and only in the necessary amount should be assessed appropriately.

Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements

嚥下障害の臨床ではとろみ調整食品を用いることは誤嚥を予防するために大変有用である。しかしながら、とろみ調整食品の使用法や使用量は、嚥下障害の診断に基づいて決定されず、その場の判断のみで使用されることがしばしばある。すなわち、嚥下障害の重症度を適切に評価し、必要な方にだけ必要な量を用いることが重要となるが、本研究成果は、その点を栄養学的な観点からあらためて提示したものといえる。本研究は、とろみ調整食品が栄養吸収におよぼす影響を基礎的に検討した最初の研究である。嚥下障害患者を取り巻く、誤嚥性肺炎、低栄養などの医学的な管理に寄与する新しいエビデンスの構築に役立てたい。

Report

(4 results)
  • 2021 Annual Research Report   Final Research Report ( PDF )
  • 2020 Research-status Report
  • 2019 Research-status Report
  • Research Products

    (8 results)

All 2021 2020 2019

All Journal Article (1 results) (of which Peer Reviewed: 1 results,  Open Access: 1 results) Presentation (6 results) (of which Int'l Joint Research: 2 results) Book (1 results)

  • [Journal Article] Re-initiation of Oral Food Intake Following Enteral Nutrition Alters Oral and Gut Microbiota Communities2019

    • Author(s)
      Katagiri Sayaka、Shiba Takahiko、Tohara Haruka、Yamaguchi Kohei、Hara Koji、Nakagawa Kazuharu、Komatsu Keiji、Watanabe Kazuki、Ohsugi Yujin、Maekawa Shogo、Iwata Takanori
    • Journal Title

      Frontiers in Cellular and Infection Microbiology

      Volume: 9 Pages: 434-434

    • DOI

      10.3389/fcimb.2019.00434

    • Related Report
      2019 Research-status Report
    • Peer Reviewed / Open Access
  • [Presentation] The effect of thickened carbonated beverage on swallowing dynamics.2021

    • Author(s)
      Saiki A, Yoshimi K, Nakagawa K, Hasegawa S, Yanagida R, Nakane A, Yamaguchi K, Maeda K, Tohara H.
    • Organizer
      World Dysphagia Summit 2021
    • Related Report
      2021 Annual Research Report
    • Int'l Joint Research
  • [Presentation] 耐糖能異常嚥下障害患者に対するとろみ調整食品の影響2021

    • Author(s)
      長澤祐季,中川量晴,吉見佳那子,玉井斗萌,吉澤 彰,山口浩平,中根綾子,戸原 玄
    • Organizer
      第26・27回合同学術大会日本摂食嚥下リハビリテーション学会
    • Related Report
      2021 Annual Research Report
  • [Presentation] とろみ調整食品が栄養吸収に影響を及ぼす可能性 ラットの発育を観察した基礎的研究2021

    • Author(s)
      長澤祐季,中川量晴,吉見佳那子,吉澤 彰,玉井斗萌,山口浩平,中根綾子,戸原 玄.
    • Organizer
      日本老年歯科医学会第32回学術大会
    • Related Report
      2021 Annual Research Report
  • [Presentation] Effects of Thickened Food Products on Nutrient Absorption When Used for Preventing Aspiration in Dysphagia: A study using the rat model2020

    • Author(s)
      Kazuharu Nakagawa, Yuki Nagasawa, Kanako Yoshimi, Haruka Tohara
    • Organizer
      biennial iADH research competition online
    • Related Report
      2020 Research-status Report
    • Int'l Joint Research
  • [Presentation] とろみ調整食品が栄養摂取に及ぼす影響-ラットの発育を観察した基礎的研究-2020

    • Author(s)
      長澤祐希,中川量晴,吉見佳那子,玉井斗萌,吉澤彰,山口浩平,原豪志,中根綾子,戸原玄
    • Organizer
      日本老年歯科医学会第31回学術大会,(ウェブ)
    • Related Report
      2020 Research-status Report
  • [Presentation] 飼料形態がラットに及ぼす影響2020

    • Author(s)
      長澤祐季,中川量晴,吉見佳那子,山口浩平,吉澤彰,中根綾子,古屋純一,戸原玄
    • Organizer
      第35回日本臨床栄養代謝学会学術集会
    • Related Report
      2019 Research-status Report
  • [Book] 食と医療,摂食嚥下障害の診かたと新しい知見.歯・口腔内の健康と栄養.2021

    • Author(s)
      中川量晴
    • Total Pages
      10
    • Publisher
      講談社エディトリアル
    • Related Report
      2021 Annual Research Report

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Published: 2019-04-18   Modified: 2023-01-30  

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