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Association between antioxidant nutrients, depression, and cognitive function: The Mikkabi Active Aging Study

Research Project

Project/Area Number 19K10617
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (C)

Allocation TypeMulti-year Fund
Section一般
Review Section Basic Section 58030:Hygiene and public health-related: excluding laboratory approach
Research InstitutionHamamatsu University School of Medicine

Principal Investigator

Nakamura Mieko  浜松医科大学, 医学部, 准教授 (30236012)

Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) 杉浦 実  同志社女子大学, 生活科学部, 教授 (10355406)
Project Period (FY) 2019-04-01 – 2024-03-31
Project Status Completed (Fiscal Year 2023)
Budget Amount *help
¥4,290,000 (Direct Cost: ¥3,300,000、Indirect Cost: ¥990,000)
Fiscal Year 2021: ¥780,000 (Direct Cost: ¥600,000、Indirect Cost: ¥180,000)
Fiscal Year 2020: ¥780,000 (Direct Cost: ¥600,000、Indirect Cost: ¥180,000)
Fiscal Year 2019: ¥2,730,000 (Direct Cost: ¥2,100,000、Indirect Cost: ¥630,000)
Keywordsカロテノイド / 高感度CRP / 炎症 / 野菜 / 日常生活動作 / β-クリプトキサンチン / ルテイン / ゼアキサンチン / 主観的健康感 / 果物 / 死亡 / 応用的ADL / 精神健康 / 主観的幸福感 / 抗炎症 / うんしゅうみかん / コホート研究 / 健康長寿 / うつ / 認知症 / 要介護
Outline of Research at the Start

高齢期を健やかに過ごすために、うつや認知症の予防は重要である。脳の酸化ストレスの亢進がうつや認知機能低下と関連する可能性がある。また一方で、カロテノイド等の抗酸化物質の摂取がこれらの病態を予防する可能性がある。三ヶ日町研究では、みかんに多く含まれるβ-クリプトキサンチン等のカロテノイドと生活習慣病との関連について縦断的に検討してきた。本研究では三ヶ日町研究の追跡期間を延長し、アウトカムをうつ、認知機能低下等に拡張して、カロテノイド等とこれらの病態との関連を明らかにする。

Outline of Final Research Achievements

A cohort study (The Mikkabi Study) was conducted from 2003 to 2013 to clarify the relationship between antioxidant carotenoids and lifestyle-related diseases. This study aimed to extend the follow-up period and the outcomes of the Mikkaibi Study to clarify the outcomes in older age. This study revealed sex differences in the association between applied activities of daily living scores (Frenchay Activities Index Japanese version, Hachisuka et al.) and self-rated health, S-WHO-5-J Japanese version; serum total carotenoids and green-yellow vegetable intake negatively associated with all-cause mortality, and serum lutein and zeaxanthin negatively associated with inflammation indices in nonsmokers.

Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements

食事から摂取されるカロテノイドは生体内で酸化ストレスに防御的に働き、酸化ストレスを基盤とする疾患予防に有用と考えられる。しかし、日本食品標準成分表に一部のカロテノイドは収載されておらず、摂取量の評価は困難である。血清カロテノイドは摂取量を反映するが、これを評価するコホート研究は特に日本では少ない。本研究は三ケ日町研究を拡張することでカロテノイドの健康影響に関わる知見の創出に有用と考えられる。

Report

(6 results)
  • 2023 Annual Research Report   Final Research Report ( PDF )
  • 2022 Research-status Report
  • 2021 Research-status Report
  • 2020 Research-status Report
  • 2019 Research-status Report
  • Research Products

    (13 results)

All 2023 2022 2021 2020 2019

All Journal Article (2 results) (of which Peer Reviewed: 1 results,  Open Access: 1 results) Presentation (6 results) (of which Int'l Joint Research: 2 results) Book (5 results)

  • [Journal Article] 野菜・果物摂取からみた「健康的な食事」の課題2023

    • Author(s)
      中村 美詠子
    • Journal Title

      アグリバイオ

      Volume: 7 Pages: 305-309

    • Related Report
      2022 Research-status Report
  • [Journal Article] Serum Lutein and Zeaxanthin Are Inversely Associated with High-Sensitivity C-Reactive Protein in Non-Smokers: The Mikkabi Study2022

    • Author(s)
      M Nakamura, M Sugiura
    • Journal Title

      Antioxidants

      Volume: 11 Issue: 2 Pages: 259-259

    • DOI

      10.3390/antiox11020259

    • Related Report
      2021 Research-status Report
    • Peer Reviewed / Open Access
  • [Presentation] Association of Serum Carotenoids and Various Fruit and Vegetable Intakes on All-Cause Mortality: The Mikkabi Study2023

    • Author(s)
      Mieko Nakamura, Minoru Sugiura
    • Organizer
      14th Asian Congress of Nutrition
    • Related Report
      2023 Annual Research Report
    • Int'l Joint Research
  • [Presentation] 地域住民の応用的日常生活動作:三ヶ日町アクティブエイジング研究2023

    • Author(s)
      中村美詠子
    • Organizer
      第82回日本公衆衛生学会総会
    • Related Report
      2023 Annual Research Report
  • [Presentation] 高感度C-反応性蛋白と血清カロテノイドの関連:三ヶ日町研究2022

    • Author(s)
      中村美詠子,杉浦実
    • Organizer
      第32回日本疫学会学術総会
    • Related Report
      2021 Research-status Report
  • [Presentation] Alcohol intake, beta-cryptoxanthin and risk of atherosclerosis: The Mikkabi Cohort Study2021

    • Author(s)
      M Nakamura, M Sugiura
    • Organizer
      International Epidemiological Association World Congress of Epidemiology 2021
    • Related Report
      2021 Research-status Report
    • Int'l Joint Research
  • [Presentation] 日常生活における家事の実施状況と主観的幸福感の関連:三ヶ日町アクティブエイジング研究2021

    • Author(s)
      中村美詠子,杉浦実
    • Organizer
      第68回日本栄養改善学会学術総会
    • Related Report
      2021 Research-status Report
  • [Presentation] 応用的日常生活動作と精神健康状態の関連:三ヶ日町アクティブエイジング研究2021

    • Author(s)
      中村美詠子
    • Organizer
      第80回日本公衆衛生学会総会
    • Related Report
      2021 Research-status Report
  • [Book] 静岡県の食と健康 健康長寿県しずおかの秘密をひも解く2022

    • Author(s)
      中村 美詠子
    • Total Pages
      169
    • Publisher
      ことのは社
    • ISBN
      9784909882042
    • Related Report
      2022 Research-status Report
  • [Book] 循環器予防エビデンスブックVol.1 (野菜・果物摂取と循環器病)2021

    • Author(s)
      日本循環器病予防学会監修(分担執筆 中村美詠子)
    • Total Pages
      172
    • Publisher
      医歯薬出版株式会社
    • ISBN
      9784263732007
    • Related Report
      2021 Research-status Report
  • [Book] Q & Aシリーズ 生活習慣病 子ども期・高齢期2021

    • Author(s)
      赤松利恵, 飯田薫子, 市育代, 佐々木元子, 須藤紀子, 豊島由香, 中村美詠子, 藤原葉子, 三宅秀彦, 森田育男, 森光康次郎, 馬橋英章
    • Total Pages
      75
    • Publisher
      国立大学法人お茶の水女子大学ヒューマンライフイノベーション開発研究機構
    • ISBN
      9784991137310
    • Related Report
      2020 Research-status Report
  • [Book] Q & Aシリーズ 生活習慣病 成人期2020

    • Author(s)
      赤松利恵, 飯田薫子, 石川朋子, 市育代, 香西みどり, 佐々木元子, 佐藤瑶子, 須藤紀子, 中村美詠子, 藤原葉子, 三宅秀彦, 森田育男, 森光康次郎, 馬橋英章, 河嵜唯衣
    • Total Pages
      65
    • Publisher
      国立大学法人お茶の水女子大学ヒューマンライフイノベーション開発研究機構
    • ISBN
      9784991137303
    • Related Report
      2020 Research-status Report
  • [Book] Chapter 11 - Health Effects of β-Cryptoxanthin and β-Cryptoxanthin-Enriched Satsuma Mandarin Juice. Nutrients in Beverages, Volume 12: The Science of Beverages2019

    • Author(s)
      Mieko Nakamura, Minoru Sugiura, Editors Alexandru Mihai Grumezescu, Alina Maria Holban
    • Total Pages
      26
    • Publisher
      ELSEVIER
    • ISBN
      9780128168424
    • Related Report
      2019 Research-status Report

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Published: 2019-04-18   Modified: 2025-01-30  

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