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Overhaul of stockpile and manpower planning through food service drill for disasters in elderly facilities

Research Project

Project/Area Number 19K11190
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (C)

Allocation TypeMulti-year Fund
Section一般
Review Section Basic Section 58080:Gerontological nursing and community health nursing-related
Research InstitutionOchanomizu University

Principal Investigator

Sudo Noriko  お茶の水女子大学, 基幹研究院, 教授 (40280755)

Project Period (FY) 2019-04-01 – 2023-03-31
Project Status Completed (Fiscal Year 2022)
Budget Amount *help
¥4,420,000 (Direct Cost: ¥3,400,000、Indirect Cost: ¥1,020,000)
Fiscal Year 2022: ¥390,000 (Direct Cost: ¥300,000、Indirect Cost: ¥90,000)
Fiscal Year 2021: ¥1,950,000 (Direct Cost: ¥1,500,000、Indirect Cost: ¥450,000)
Fiscal Year 2020: ¥780,000 (Direct Cost: ¥600,000、Indirect Cost: ¥180,000)
Fiscal Year 2019: ¥1,300,000 (Direct Cost: ¥1,000,000、Indirect Cost: ¥300,000)
Keywords給食 / BCP / 高齢者施設 / 非常時対策 / 事業継続計画(BCP) / アクションカード / 災害対策 / 災害時給食マニュアル / 給食施設 / 備蓄 / 熊本地震 / 食料備蓄 / 災害時の食 / 災害時要配慮者 / 高齢者 / 災害 / 訓練
Outline of Research at the Start

要介護高齢者が入所する施設の給食は、災害関連死を防ぐために重要であるが、災害時に食形態の合った、高栄養の嚥下調整食を提供することは容易ではない。そのためには、備蓄やマニュアルの整備とそれを使用した食事提供・実食訓練が必要である。そこで本研究は、熊本県内の高齢者施設の給食担当者を対象に質問紙調査を実施し、熊本地震の経験を教訓とした備えと取り組みの現状を把握する。その結果をふまえて、災害時のモデル献立・備蓄品リスト・給食マニュアルを作成し、施設での食事提供・実食訓練によって、その実効性を評価する。

Outline of Final Research Achievements

We developed the "Write-In Guide for Preparing Emergency Food Service Manuals for Nursing Homes" and "Action Cards for Meal Service Drills," which clearly indicate the actions to be taken in each situation. A questionnaire to evaluate them was sent to registered dietitians or dietitians in nursing homes in Kumamoto Prefecture, which had experienced damage from earthquakes and floods. The Guide as a whole and the flowcharts and indications of measures for each situation in the Action Cards were highly evaluated for readability and usability. On the other hand, the survey also revealed that it was difficult for them to stock food for staff and to increase in volume the supplied stockpiles due to lack of space and budget, and it took time to prepare and introduce the manual because it required discussions with the facilities and contractors.

Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements

給食BCP(事業継続計画)は,地域継続の観点からも非常に重要な機能を担い,サービスを止めないよう継続させ,もし止まっても,目標とする時間内にいち早く正常な状態に復旧させるために必要なものである。その備えのためにも,本研究の成果物である書籍「福祉施設・病院等における給食BCP導入の手引き」を参考に給食BCP の作成に取り組んでもらうことで,1日3食提供できなくなることや食事内容の乏しさによる病状の悪化や災害関連死を防止することにつながる。

Report

(5 results)
  • 2022 Annual Research Report   Final Research Report ( PDF )
  • 2021 Research-status Report
  • 2020 Research-status Report
  • 2019 Research-status Report
  • Research Products

    (17 results)

All 2023 2022 2021 2020 2019 Other

All Journal Article (8 results) (of which Peer Reviewed: 7 results,  Open Access: 8 results) Presentation (5 results) (of which Int'l Joint Research: 2 results,  Invited: 2 results) Book (2 results) Remarks (2 results)

  • [Journal Article] 「書き込み式高齢者施設における非常時給食マニュアル作成の手引き」および「食事提供訓練用アクションカード」の開発2023

    • Author(s)
      新藤由芽、須藤紀子
    • Journal Title

      日本給食経営管理学会誌

      Volume: 17 Pages: 32-45

    • Related Report
      2022 Annual Research Report
    • Peer Reviewed / Open Access
  • [Journal Article] 自然災害とパンデミックを経験した熊本県の高齢者施設における事業継続に関する質問紙調査2022

    • Author(s)
      柴村有紀、須藤紀子、久保彰子
    • Journal Title

      日本健康学会誌

      Volume: 88 Pages: 137-149

    • Related Report
      2022 Annual Research Report
    • Peer Reviewed / Open Access
  • [Journal Article] 自然災害とパンデミックを経験した熊本県の高齢者施設における給食部門の事業継続に関する質問紙調査2022

    • Author(s)
      柴村有紀,須藤紀子,久保彰子
    • Journal Title

      日本健康学会誌

      Volume: 88

    • Related Report
      2021 Research-status Report
    • Peer Reviewed / Open Access
  • [Journal Article] 熊本地震において災害時要配慮者が直面した食の問題2021

    • Author(s)
      齋藤かなた、須藤紀子、笠岡(坪山)宜代、下浦佳之
    • Journal Title

      日本健康学会誌

      Volume: 87 Pages: 84-93

    • NAID

      130008031104

    • Related Report
      2020 Research-status Report
    • Peer Reviewed / Open Access
  • [Journal Article] 備蓄品の活用と BCP の実効性を高める教育プログラムの開発2021

    • Author(s)
      真城源学、柴村有紀、袴田理紗、別府茂、須藤紀子
    • Journal Title

      日本災害食学会誌

      Volume: 8 Pages: 47-49

    • NAID

      40022567036

    • Related Report
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    • Open Access
  • [Journal Article] 食料備蓄に関する新聞記事の分析2020

    • Author(s)
      坂本恵子、須藤紀子
    • Journal Title

      日本健康学会誌

      Volume: 86 Pages: 282-292

    • NAID

      130007957507

    • Related Report
      2020 Research-status Report 2019 Research-status Report
    • Peer Reviewed / Open Access
  • [Journal Article] 災害時に直面する食の問題を疑似体験させることにより必要な備えに気付かせる教育プログラムの開発2020

    • Author(s)
      橘莉里花、須藤紀子
    • Journal Title

      日本健康学会誌

      Volume: 86 Pages: 13-26

    • NAID

      130007799167

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      2019 Research-status Report
    • Peer Reviewed / Open Access
  • [Journal Article] 熊本地震で使用された避難所食事状況調査票の記入率2019

    • Author(s)
      麻生千尋、須藤紀子、笠岡(坪山)宜代、下浦佳之
    • Journal Title

      日本災害食学会誌

      Volume: 7 Pages: 663-668

    • NAID

      40021896587

    • Related Report
      2019 Research-status Report
    • Peer Reviewed / Open Access
  • [Presentation] 高齢者施設における災害時を想定した食事提供訓練の有用性2023

    • Author(s)
      水野怜香、須藤紀子、生田英輔
    • Organizer
      第28回日本災害医学会総会・学術集会
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  • [Presentation] 災害時・感染症流行下での給食施設の事業継続における課題―熊本県の高齢者施設への質問紙調査―2021

    • Author(s)
      柴村有紀 、須藤紀子 、久保彰子
    • Organizer
      日本災害食学会
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      2021 Research-status Report
  • [Presentation] 災害時に直面する食の問題を疑似体験させることにより必要な備えに気付かせる教育プログラムの開発2019

    • Author(s)
      須藤紀子
    • Organizer
      日本災害食学会2019年度学術大会
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  • [Presentation] Management of Nutrition in Emergencies: Importance of Protein and Amino Acids2019

    • Author(s)
      Noriko Sudo
    • Organizer
      13th Asian Congress of Nutrition, Bali, Indonesia
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    • Int'l Joint Research / Invited
  • [Presentation] Nutrition Assistance for Elderly in Evacuation Shelters and Temporary Housing: Importance of Protein and Amino Acids2019

    • Author(s)
      Noriko Sudo
    • Organizer
      13th European Nutrition Conference, Dublin, Ireland
    • Related Report
      2019 Research-status Report
    • Int'l Joint Research / Invited
  • [Book] 給食施設・病院等における給食BCP導入の手引き2023

    • Author(s)
      須藤紀子、新藤由芽、水野怜香、真城源学
    • Total Pages
      84
    • Publisher
      建帛社
    • ISBN
      9784767962207
    • Related Report
      2022 Annual Research Report
  • [Book] ストーリーでわかる災害時の食支援Q&Aー基礎から給食施設・被災地の対応までー2020

    • Author(s)
      須藤紀子、笠岡(坪山)宜代、下浦佳之
    • Total Pages
      92
    • Publisher
      建帛社
    • ISBN
      9784767962122
    • Related Report
      2020 Research-status Report
  • [Remarks] 非常時の食に関する研究

    • URL

      https://www.hles.ocha.ac.jp/food/Sudo/theme/01.html

    • Related Report
      2021 Research-status Report
  • [Remarks] 非常時の食に関する研究

    • URL

      http://www.hles.ocha.ac.jp/food/Sudo/theme/01.html

    • Related Report
      2019 Research-status Report

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Published: 2019-04-18   Modified: 2024-01-30  

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