Project/Area Number |
19K11287
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Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
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Allocation Type | Multi-year Fund |
Section | 一般 |
Review Section |
Basic Section 58080:Gerontological nursing and community health nursing-related
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Research Institution | Kansai Medical University |
Principal Investigator |
MIYAKE mari 関西医科大学, 医学部, 非常勤講師 (50434832)
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Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) |
西山 利正 関西医科大学, 医学部, 教授 (10192254)
甲田 勝康 関西医科大学, 医学部, 教授 (60273182)
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Project Period (FY) |
2019-04-01 – 2022-03-31
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Project Status |
Completed (Fiscal Year 2021)
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Budget Amount *help |
¥4,290,000 (Direct Cost: ¥3,300,000、Indirect Cost: ¥990,000)
Fiscal Year 2021: ¥260,000 (Direct Cost: ¥200,000、Indirect Cost: ¥60,000)
Fiscal Year 2020: ¥2,730,000 (Direct Cost: ¥2,100,000、Indirect Cost: ¥630,000)
Fiscal Year 2019: ¥1,300,000 (Direct Cost: ¥1,000,000、Indirect Cost: ¥300,000)
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Keywords | 高齢者 / 健康管理 / 健康支援 / 自立支援 / 高齢者ネットワーク / ICT / MCI / 地域包括支援センター / 健康増進 / MIC(軽度認知症予防) / 高齢者リハビリセンター / フレイル / 介護予防 / 食事療法 / 運動療法 |
Outline of Research at the Start |
生涯健康で健康寿命を延伸することが多くの人の希望である.高齢者の健康を可視化するICTを用いた健康増進プログラムは健康行動を促進し,健康状態を把握するとともに,情報共有ができることから社会的支援がより身近なものとなる.社会支援提供者(地域包括ケア職員・運動指導者・管理栄養士・サービス提供者など)と協働して介護予防の段階から高齢者の生活ニーズを把握することで将来の介護予防と同時に介護サービスの質の低下を予防する.超高齢社会における地域づくりを支援するプログラム開発と高齢者の健康管理から高齢者の健康増進と社会的支援プログラムの効果についてICTを用いて検証するものである.
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Outline of Final Research Achievements |
In this study, we examined the combination effects of providing high animal protein foods (20 g of protein/day) and exercise on body composition and physical function in the elderly person cared. Providing high animal protein foods significantly increased the estimated animal protein intake evaluated by the brief self-administered diet history questionnaire, compared to that of before intervention. The muscle mass and grip strength (right hand) were significantly increased and the body fat percentage was significantly decreased, following increased high animal protein foods intake plus exercise once or twice a week (180 min each time) for 3 months, compared to that before intervention. However, 3-months after interruption of food intervention, muscle mass was significantly lower than that after food intake plus exercise intervention. There was a significant positive correlation between the changes of muscle mass and estimated dairy products intakes increased by food intervention.
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
たんぱく質平均20g/日分の食品の提供および週1に2回のリハビリセンター(デイサービス)内で行われている筋力運動教室への参加の3ヶ月間と食事提供をやめた3ヶ月間を比較したところ、食事+運動介入した期間で要支援・要介護高齢者の筋肉量および握力(右手)が増加し、運動のみ介入後には筋肉量の低下が見られた。高たんぱく質含有加工食品等の提供および運動負荷を組み合わせることで要支援・要介護高齢者の筋肉量の増加が認められ、フレイルを予防できることが示唆された。これらの結果を広く汎用すべくICTを活用したプログラムの開発が高齢者の自立支援に貢献できると考える。
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