Elucidation of the molecular basis of the interaction of lipid intake on the kinetics of mineral absorption and metabolism and practical research
Project/Area Number |
19K11670
|
Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
|
Allocation Type | Multi-year Fund |
Section | 一般 |
Review Section |
Basic Section 59040:Nutrition science and health science-related
|
Research Institution | University of Shizuoka |
Principal Investigator |
ARAI HIDEKAZU 静岡県立大学, 食品栄養科学部, 教授 (60325256)
|
Project Period (FY) |
2019-04-01 – 2022-03-31
|
Project Status |
Completed (Fiscal Year 2021)
|
Budget Amount *help |
¥4,290,000 (Direct Cost: ¥3,300,000、Indirect Cost: ¥990,000)
Fiscal Year 2021: ¥1,430,000 (Direct Cost: ¥1,100,000、Indirect Cost: ¥330,000)
Fiscal Year 2020: ¥1,170,000 (Direct Cost: ¥900,000、Indirect Cost: ¥270,000)
Fiscal Year 2019: ¥1,690,000 (Direct Cost: ¥1,300,000、Indirect Cost: ¥390,000)
|
Keywords | ミネラル代謝 / マグネシウム / カルシウム / リン / 腎臓 / 消化吸収 / ミネラル / 脂質 / 吸収 / 実践研究 |
Outline of Research at the Start |
慢性腎臓病患者において、カルシウムやリンのみならずマグネシウムや亜鉛などのミネラルの代謝異常を起こすことも報告されている。これらのミネラルは日常的に摂取量が少ないことだけでなく、食の偏りによる影響も受ける可能性があり、効率的な栄養補給のために、より詳細な代謝動態の把握および評価法の構築が必要である。リンの代謝動態と同様に、他のミネラルも脂肪摂取によって影響を受けるのか、さらにミネラル間での相互作用による影響を受けるのかは不明であるため、本研究は、「健常時および慢性腎臓病時におけるミネラルの吸収・代謝動態に対する脂質摂取の相互作用の分子基盤の解明と実践現場にて貢献できる食事療法の構築を目指す。
|
Outline of Final Research Achievements |
The objective of this study was to evaluate the metabolic response of the body to a combination of major and micronutrients, and to determine whether a 24-hour urine storage method can be used to assess mineral nutritional status. In animal studies, high-fat diets decreased intestinal calcium absorption, and increased magnesium and phosphorus absorption compared to high-carbohydrate diets, and affected the absorption and metabolism of minerals. In addition, we evaluated the mineral balance in healthy women after a prescribed diet for a certain period of time using the 24-hour urine storage method, and found that it is possible to evaluate the mineral balance as an estimate.
|
Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
「食事」は複数の栄養素を同時に摂取するため、特定の栄養素が生体に及ぼす影響を評価するには、他の栄養を同時摂取した際の複合的な評価が必要である。リンをはじめとしたミネラル管理が重要である慢性腎臓病患者のみならず、栄養不良を伴う高齢者に対しても、適切な栄養療法(主要な栄養素および微量栄養素の組み合わせ)を通じて栄養管理しなければならない。したがって、本研究は疾病の改善や増悪予防を目指した実践臨床栄養学領域の研究である。
|
Report
(4 results)
Research Products
(3 results)