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Analysis of the biological effects of nitrated tryptophan formation in food

Research Project

Project/Area Number 19K11676
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (C)

Allocation TypeMulti-year Fund
Section一般
Review Section Basic Section 59040:Nutrition science and health science-related
Research InstitutionShowa Women's University

Principal Investigator

Kawasaki Hiroaki  昭和女子大学, 食健康科学部, 講師 (40531380)

Project Period (FY) 2019-04-01 – 2023-03-31
Project Status Completed (Fiscal Year 2022)
Budget Amount *help
¥4,290,000 (Direct Cost: ¥3,300,000、Indirect Cost: ¥990,000)
Fiscal Year 2021: ¥1,560,000 (Direct Cost: ¥1,200,000、Indirect Cost: ¥360,000)
Fiscal Year 2020: ¥1,560,000 (Direct Cost: ¥1,200,000、Indirect Cost: ¥360,000)
Fiscal Year 2019: ¥1,170,000 (Direct Cost: ¥900,000、Indirect Cost: ¥270,000)
Keywords6-ニトロトリプトファン / ニトロ化トリプトファン / アミノ酸 / 化学修飾 / 酸化ストレス
Outline of Research at the Start

タンパク質・アミノ酸は私たちのからだを構築する重要な栄養素であるが、化学的な修飾を受けるとその機能に何らかの障害がおきて、病気の発症など生命現象に何らかの影響を与えるものがある。本研究では、食品中での生成や消化吸収をはじめ、その生体への影響が明らかになっていないトリプトファン(アミノ酸の一種)のニトロ化修飾に関して、食品中における生成量や生体への取り込みと生理機能へ及ぼす影響を明らかにすることを目的とする。

Outline of Final Research Achievements

In this study, we showed that the 6-nitrotryptophan, which was generated under the oxidative stress and caused some disease conditions by protein disfunction, was also generated in some food such as pork, beef and fish meat. These facts suggested that the 6-nitrotryptophan from food might be affected human health by confusing the tryptophan metabolisms such as serotonin generation.

Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements

食品に含まれる化学物質は、体内に取り込まれて様々な影響を身体に及ぼす可能性がある。従い、本研究で食品中に存在する新たな化学修飾アミノ酸として6-ニトロトリプトファンを見出されたことにより、医学分野や生物学分野の研究者に対して、当該物質に着目することの重要性を提起することとなった。今後、当該物質の生体への影響を広く調べることで、ヒトの健康増進や疾患の治療などの分野の発展にも寄与する可能性がある。

Report

(5 results)
  • 2022 Annual Research Report   Final Research Report ( PDF )
  • 2021 Research-status Report
  • 2020 Research-status Report
  • 2019 Research-status Report
  • Research Products

    (7 results)

All 2022 2020 2019

All Presentation (7 results) (of which Int'l Joint Research: 3 results,  Invited: 1 results)

  • [Presentation] Effects of neutron radiation as cosmic radiation on food resources.2022

    • Author(s)
      Machiko Hatsuda, Hiroaki Kawasaki, FumiyukiYamakura, Atsushi Taketani, TakaokiTakanashi, Yasuo Wakabayashi, Yoshie Otake, Yayoi Kamata, Chie Kurokawa, Keiichi Ikeda, Ayako Shigenaga, Takafumi Iesaki, Isao Nagaoka
    • Organizer
      UCANS9 International Symposium
    • Related Report
      2022 Annual Research Report
    • Int'l Joint Research
  • [Presentation] The modification of meats with a cosmic neutron radiation.2022

    • Author(s)
      Machiko Hatsuda, Hiroaki Kawasaki, Atsushi Taketani, Ayako Shigenaga, TakaokiTakanashi, Yasuo Wakabayashi, Yoshie Otake, Yayoi Kamata, Keiichi Ikeda, Fumiyuki Yamakura.
    • Organizer
      Neutrons and Food 6
    • Related Report
      2022 Annual Research Report
    • Int'l Joint Research
  • [Presentation] 深宇宙環境におけるドライ食肉への中性子線の影響2022

    • Author(s)
      初田 真知子、山倉 文幸、 川崎 広明、大竹 淑恵、竹谷 篤、高梨 宇宙、若林 泰生、奥内 菜緒、小金井 優美、籠谷 汐美、木村 颯斗、濱野 由衣、吉田 真理亜
    • Organizer
      日本物理学会2022年秋季大会
    • Related Report
      2022 Annual Research Report
  • [Presentation] Effects of neutron radiation on food in deep space environments.2022

    • Author(s)
      Machiko Hatsuda, Atsushi Taketani, Takaoki Takanashi, Yasuo Wakabayashi, Yoshie Otake, Hiroaki Kawasaki, Ayako Shigenaga, Akari Ichinose, Yayoi Kamata, Hayato Kimura, Yumi Koganei, Shiomi Komoriya, Miu Sakai, Yui Hamano, Maria Yoshida, Keiichi Ikeda, Fumiyuki Yamakura
    • Organizer
      AMACEE2022/ATSA2022/LEA2022 Joint International Conference
    • Related Report
      2022 Annual Research Report
    • Int'l Joint Research / Invited
  • [Presentation] 調理過程が食肉中のニトロ化トリプトファンに及ぼす影響の解明2022

    • Author(s)
      川崎広明、重永綾子、青木優奈、池田啓一、飯泉恭一、馬場猛、松本孝、山倉文幸
    • Organizer
      日本トリプトファン研究会第40回学術集会
    • Related Report
      2021 Research-status Report
  • [Presentation] Detection of tryptophan nitration in food product as a step towards elucidating physiological effects of tryptophan nitration2020

    • Author(s)
      西山 理紗, 川崎 広明, 重永 綾子, 飯泉 恭一, 池田 啓一, 馬場 猛, 松本 孝, 山倉 文幸
    • Organizer
      第93回日本生化学会大会
    • Related Report
      2020 Research-status Report
  • [Presentation] 食品中のニトロ化トリプトファンの検出~遊離6-ニトロトリプトファンの生理的影響の解明に向けて~2019

    • Author(s)
      川崎広明、重永綾子、飯泉恭一、馬場猛、池田啓一、松本孝、山倉文幸
    • Organizer
      第39回日本トリプトファン研究会学術集会
    • Related Report
      2019 Research-status Report

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Published: 2019-04-18   Modified: 2024-01-30  

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