Prevention and improvement of type 2 diabetes by DPP-4 inhibitory peptides found in fermented mushroom milk
Project/Area Number |
19K11691
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Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
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Allocation Type | Multi-year Fund |
Section | 一般 |
Review Section |
Basic Section 59040:Nutrition science and health science-related
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Research Institution | Tottori University |
Principal Investigator |
Kenji Okamoto 鳥取大学, 工学研究科, 教授 (80283969)
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Project Period (FY) |
2019-04-01 – 2022-03-31
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Project Status |
Completed (Fiscal Year 2021)
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Budget Amount *help |
¥4,290,000 (Direct Cost: ¥3,300,000、Indirect Cost: ¥990,000)
Fiscal Year 2021: ¥1,300,000 (Direct Cost: ¥1,000,000、Indirect Cost: ¥300,000)
Fiscal Year 2020: ¥1,430,000 (Direct Cost: ¥1,100,000、Indirect Cost: ¥330,000)
Fiscal Year 2019: ¥1,560,000 (Direct Cost: ¥1,200,000、Indirect Cost: ¥360,000)
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Keywords | DPP-4阻害ペプチド / 食用きのこ / Flammulina velutipes / Grifola frondosa / 発酵 / イソフラボン / エルゴチオネイン / 発酵乳 / 高血糖 / インクレチン / DPP-4 / ペプチド / きのこ |
Outline of Research at the Start |
わが国の糖尿病患者数は急速に増加しており、高血糖の状態を放置すると網膜症・腎症・神経障害など重篤な合併症を引き起こすほか、特に高齢糖尿病患者は認知症をおこしやすく、少子高齢化社会において血糖値コントロールはより重要となる。申請者は牛乳をきのこで発酵させるという新たな技術で、発酵乳中に2型糖尿病治療薬のターゲットとされるDPP-4(Dipepeptidyl peptidase-4)に有効な阻害活性を見いだした。本研究では、発酵乳中の活性ペプチドの単離、ペプチド発酵生産技術の開発、酵素系の解明、生体内での効果を調査し、高血糖対象の新しい機能性食品素材として展開するための基盤技術を確立する。
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Outline of Final Research Achievements |
Edible mushrooms Flammulina velutipes and Grifola frondosa were grown in milk or soymilk, and it was clarified that the DPP-4 inhibitory peptide involved in blood glucose suppression was specifically accumulated. When fermented soymilk with F. velutipes was administered to mice fed a high-fat diet, it showed a tendency to moderate the increase in postprandial blood glucose level. On the other hand, in the fermentation process of soymilk, conversion to isoflavone aglycone, which is well absorbed in the body, was observed. In addition, fermented soymilk was found to have antioxidant activity, and the main component was identified as ergothioneine.
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
本研究では2型糖尿病治療のターゲットの一つとされるDPP-4阻害に着目し、身近な食用きのこを牛乳や豆乳を原料に生育させることでDPP-4阻害活性を示すペプチドの効率的な遊離を見いだした。発酵豆乳には食後血糖値の上昇を穏やかにする傾向が示唆された。 さらに、体内吸収性が高いイソフラボンアグリコンや抗酸化物質の存在も明らかになるなど、生活習慣病の予防と健康維持に関わる新たな食素材への応用が期待できる。
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Report
(4 results)
Research Products
(8 results)