Project/Area Number |
19K11754
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Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
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Allocation Type | Multi-year Fund |
Section | 一般 |
Review Section |
Basic Section 59040:Nutrition science and health science-related
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Research Institution | Asahi University |
Principal Investigator |
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Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) |
諏訪部 武 朝日大学, 歯学部, 准教授 (00610312)
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Project Period (FY) |
2019-04-01 – 2022-03-31
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Project Status |
Completed (Fiscal Year 2021)
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Budget Amount *help |
¥4,290,000 (Direct Cost: ¥3,300,000、Indirect Cost: ¥990,000)
Fiscal Year 2021: ¥1,430,000 (Direct Cost: ¥1,100,000、Indirect Cost: ¥330,000)
Fiscal Year 2020: ¥1,560,000 (Direct Cost: ¥1,200,000、Indirect Cost: ¥360,000)
Fiscal Year 2019: ¥1,300,000 (Direct Cost: ¥1,000,000、Indirect Cost: ¥300,000)
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Keywords | 偏食 / 味覚センサー / 摂食行動 / 食欲不振 / 迷走神経切断 / 香料 / 膝神経節 / 三叉神経節 / 口腔脳腸連関 |
Outline of Research at the Start |
本研究では、栄養の偏った食品摂取の習慣(偏食)が、口腔・腸管に存在する味覚センサーの発現に変化を引き起こすことで、末梢での情報伝達やその中枢に変化が生じ、エネルギー代謝や摂食行動に影響を与えるのかどうかを明らかにするために、高脂肪食や欠乏食及び普通食で飼育した動物の消化管における味覚センサー分子の発現を解析し、脳幹部を組織学的に解析するとともに、味覚神経/内臓迷走神経切断や脳破壊した動物の摂食行動を解析することで、栄養の偏った食品摂取が体の末梢(口腔・腸管)、中枢(脳幹)や摂食行動に及ぼす影響を統合的に明らかにし、機能性食品の開発や発見に繋がる知見を得ることを目指す。
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Outline of Final Research Achievements |
We conducted the studies using the animals fed unbalanced diet. The results in animals fed vitamin C (VC)-free diet showed that licking rates for sour taste solutions were significantly increased, but no change in the expression levels of sour taste receptors in taste cells, in the expression levels of taste sensor-related molecules in the geniculate and trigeminal ganglion, and in the number of intestinal tuft cells. Our results also showed that the VC intake behavior during VC deficiency may not depend on the experience of ingesting VC before deficiency or on the memory of flavors, and may occurs even when the visceral vagus nerve is severed. On the other hand, some taste sensor-expressing cells in the digestive tract may be altered in animals fed high-fat diets. These results suggest that some taste sensor-expressing cells are altered by an unbalanced diet, and that ingestive behaviors are altered, but that these changes may differ depending on which nutrients are unbalanced.
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
学術的意義:偏食(微量栄養素欠乏飼料や高脂肪飼料の摂取)が口腔脳腸連関の起点となっている味覚センサー発現細胞の一部や摂食行動に影響を与える可能性があることを遺伝的アスコルビン酸(ビタミンC)合成不能ラット等で示せたことから、「健康状態は、遺伝子型と食習慣や運動など生活環境の相互作用によって決まる」という「ニュートリゲノミクス」の考えと一致する成果を得ることができたと考えられる。 社会的意義:超高齢社会におけるオーダーメイド医療や栄養サポートチームの活動の発展、高齢者のフレイル対策や生活習慣病の予防対策、味覚障害や食欲不振の原因解明や機能性食品の開発に繋がる知見を得ることができたと考えられる。
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