• Search Research Projects
  • Search Researchers
  • How to Use
  1. Back to previous page

Regulatory effect and mechanism of short chain fatty acids produced by microbiota on bone metabolism

Research Project

Project/Area Number 19K11786
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (C)

Allocation TypeMulti-year Fund
Section一般
Review Section Basic Section 59040:Nutrition science and health science-related
Research InstitutionNational Institutes of Biomedical Innovation, Health and Nutrition

Principal Investigator

TOUSEN Yuko  国立研究開発法人医薬基盤・健康・栄養研究所, 国立健康・栄養研究所 食品保健機能研究部, 室長 (20360092)

Project Period (FY) 2019-04-01 – 2022-03-31
Project Status Completed (Fiscal Year 2021)
Budget Amount *help
¥4,160,000 (Direct Cost: ¥3,200,000、Indirect Cost: ¥960,000)
Fiscal Year 2021: ¥1,690,000 (Direct Cost: ¥1,300,000、Indirect Cost: ¥390,000)
Fiscal Year 2020: ¥1,170,000 (Direct Cost: ¥900,000、Indirect Cost: ¥270,000)
Fiscal Year 2019: ¥1,300,000 (Direct Cost: ¥1,000,000、Indirect Cost: ¥300,000)
Keywords骨代謝 / 短鎖脂肪酸 / 酢酸 / プロピオン酸 / 酪酸 / 骨粗鬆症 / 腸内細菌叢 / 難消化性糖質 / 骨芽細胞 / 腸内細菌 / ALP活性 / 破骨細胞 / TRAP活性 / 難消化性でんぷん
Outline of Research at the Start

骨と炎症・免疫系は多くの制御たんぱく質を共有し密接に関係していることから、骨粗鬆症の予防においても炎症・免疫系を介した骨代謝調節は重要である。難消化性でんぷんは、腸内細菌により代謝され、短鎖脂肪酸を産生する。近年、短鎖脂肪酸による局所および全身炎症・免疫系における調節作用が報告されている。そこで、本研究では骨粗鬆症予防における、腸内細菌により産生される短鎖脂肪酸の骨代謝への作用を明らかにするとともに、骨代謝に関連する炎症・免疫系調節における短鎖脂肪酸の新規作用メカニズムを検討することを目的とする。具体的には、骨芽細胞および破骨細胞、並びに閉経後骨粗鬆症モデル動物を用いてそれらを検討する。

Outline of Final Research Achievements

We determined the effect and mechanism of action of three short-chain fatty acids (SCFAs), namely acetic acid, propionic acid and butyric acid, produced by the gut microbiota on bone metabolism, ultimately leading to the prevention of osteoporosis. The SCFAs suppressed the osteoclast activity of osteoclast precursor cells. Acetic acid tended to promote the differentiation of osteoblast-like cells into osteoblasts. In a postmenopausal osteoporosis model, mice fed a diet supplemented with indigestible saccharide displayed increased relative concentration of propionic acid in the cecum, and a decrease in bone mineral density was suppressed. The results suggest that SCFAs may suppress osteoporosis-associated decrease in bone mineral density and are useful for maintaining the balance of bone metabolism.

Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements

日本では高齢化が急速に進んでいることから、「健康寿命の延伸」への取り組みが求められている。日本において骨折は要介護の原因の第4位であることからも、骨粗鬆症への対応は最重要課題のひとつといえる。本研究では、短鎖脂肪酸が骨密度の低下を抑制するとともに、骨代謝バランスにおいて有用である可能性を示唆した。本研究結果は、骨粗鬆症予防において食品摂取による新たな役割を提示しており、高齢化社会の日本において社会的に意義のある研究と考えられる。また、腸内細菌を介した短鎖脂肪酸の骨代謝における作用メカニズムを示しており、学術的な独自性も認められる。

Report

(4 results)
  • 2021 Annual Research Report   Final Research Report ( PDF )
  • 2020 Research-status Report
  • 2019 Research-status Report
  • Research Products

    (24 results)

All 2022 2021 2020 2019

All Journal Article (6 results) (of which Peer Reviewed: 6 results,  Open Access: 4 results) Presentation (12 results) (of which Int'l Joint Research: 3 results,  Invited: 3 results) Book (6 results)

  • [Journal Article] Short-chain fatty acids, acetate and propionate, directly upregulate osteoblastic differentiation2022

    • Author(s)
      Konda T, Chiba T, Tousen Y
    • Journal Title

      International Journal of Food Sciences and Nutrition

      Volume: ―

    • Related Report
      2021 Annual Research Report
    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] The Combination of Soy Isoflavones and Resveratrol Preserve Bone Mineral Density in Hindlimb-unloaded Mice.2020

    • Author(s)
      Tousen Y、Ichimaru R、Kondo T、Inada M、Miyaura C、Ishimi Y
    • Journal Title

      Nutrients

      Volume: 12(7) Issue: 7 Pages: 2043-2055

    • DOI

      10.3390/nu12072043

    • Related Report
      2020 Research-status Report
    • Peer Reviewed / Open Access
  • [Journal Article] Safety and Efficacy Assessment of Isoflavones from Pueraria (Kudzu) Flower Extract in Ovariectomised Mice: A Comparison with Soy Isoflavones2019

    • Author(s)
      Tousen Yuko、Takebayashi Jun、Kondo Takashi、Fuchino Hiroyuki、Kawano Noriaki、Inui Takayuki、Yoshimatsu Kayo、Kawahara Nobuo、Ishimi Yoshiko
    • Journal Title

      International Journal of Molecular Sciences

      Volume: 20 Issue: 12 Pages: 2867-2867

    • DOI

      10.3390/ijms20122867

    • Related Report
      2019 Research-status Report
    • Peer Reviewed / Open Access
  • [Journal Article] Resistant starch attenuates bone Loss in ovariectomised mice by regulating the intestinal microbiota and bone-marrow inflammation.2019

    • Author(s)
      Tousen Y, Matsumoto Y, Nagahata Y, Kobayashi I, Inoue M, Ishimi Y.
    • Journal Title

      Nutrients.

      Volume: 11(2) Issue: 2 Pages: 297-297

    • DOI

      10.3390/nu11020297

    • Related Report
      2019 Research-status Report
    • Peer Reviewed / Open Access
  • [Journal Article] Detection of the Health Foods Indicating the Estrogen Activity2019

    • Author(s)
      Yamauchi Jun、Kogure Sarasa、Horiguchi Toshihide、Yonezawa Kayo、Tanioka Yuri、Furusho Tadasu、Takebayashi Jun、Tousen Yuko、Ishimi Yoshiko
    • Journal Title

      Nippon Eiyo Shokuryo Gakkaishi

      Volume: 72 Issue: 4 Pages: 159-163

    • DOI

      10.4327/jsnfs.72.159

    • NAID

      130007694891

    • ISSN
      0287-3516, 1883-2849
    • Related Report
      2019 Research-status Report
    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] Quality evaluation of health foods containing licorice in the Japanese Market2019

    • Author(s)
      Ishimi Y、Takebayashi J、Tousen Y、Yamauchi J、Fuchino H、Kawano T、Inui T、Yoshimatsu K、Kawahara N
    • Journal Title

      Toxicology Reports

      Volume: 6 Pages: 904-913

    • DOI

      10.1016/j.toxrep.2019.08.013

    • Related Report
      2019 Research-status Report
    • Peer Reviewed / Open Access
  • [Presentation] 食品・食事レベルでの骨粗鬆症に関する栄養素・成分2022

    • Author(s)
      東泉裕子
    • Organizer
      第24回・25回日本病態栄養学会年次学術集会
    • Related Report
      2021 Annual Research Report
    • Invited
  • [Presentation] Green tea catechin, epigallocatechin gallate, prevents bone loss in hindlimb-unloading mice2021

    • Author(s)
      Tousen Y, Kondo T, Chiba T, Ishimi Y
    • Organizer
      American Society for Nutrition (ASN), NUTRITION 2021 LIVE
    • Related Report
      2021 Annual Research Report
    • Int'l Joint Research
  • [Presentation] 大豆イソフラボンと難消化性グルカンの併用摂取が骨粗鬆症モデルマウスの骨密度低下に及ぼす影響2020

    • Author(s)
      東泉裕子、近藤位旨、石見佳子
    • Organizer
      第67回日本栄養改善学会学術総会
    • Related Report
      2020 Research-status Report
  • [Presentation] 青汁原料の薬物代謝酵素活性へ及ぼす影響2019

    • Author(s)
      近藤位旨、東泉裕子、鈴木祥菜、山田弘、千葉剛
    • Organizer
      第73回日本栄養・食糧学会大会
    • Related Report
      2019 Research-status Report
  • [Presentation] 構成糖がグルコースであり、分子内にβ結合を有する食物繊維は大腸内おけるエクオール産生を亢進する2019

    • Author(s)
      近藤位旨、石見佳子、千葉剛、東泉裕子
    • Organizer
      第66回日本栄養改善学会学術総会
    • Related Report
      2019 Research-status Report
  • [Presentation] 特別用途食品(とろみ調整用食品)の性能要件に係る試験方法の室間共同試験2019

    • Author(s)
      鈴木一平、熊井康人、東泉裕子、近藤位旨、千葉剛、竹林純
    • Organizer
      第66回日本栄養改善学会学術総会
    • Related Report
      2019 Research-status Report
  • [Presentation] 特別用途食品(とろみ調整用食品)の粘度要件に係る試験方法の室間共同試験2019

    • Author(s)
      竹林純、鈴木一平、熊井康人、東泉裕子、近藤位旨、千葉剛
    • Organizer
      第66回日本栄養改善学会学術総会
    • Related Report
      2019 Research-status Report
  • [Presentation] 閉経後モデルマウスにおける松樹皮抽出物の安全性・有効性評価2019

    • Author(s)
      東泉裕子、近藤位旨、竹林純、千葉剛、渕野裕之、河野徳昭、乾貴幸、吉松嘉代、川原信夫、石見佳子
    • Organizer
      第73回日本栄養・食糧学会大会
    • Related Report
      2019 Research-status Report
  • [Presentation] 非荷重モデルマウスの骨密度低下に対する大豆イソフラボンとレスベラトロールの併用摂取による作用2019

    • Author(s)
      東泉裕子、市丸亮太、近藤位旨、稲田全規、宮浦千里、石見佳子
    • Organizer
      第66回日本栄養改善学会学術総会
    • Related Report
      2019 Research-status Report
  • [Presentation] 植物素材を含有する機能性を表示した食品の実態と品質評価2019

    • Author(s)
      東泉裕子、竹林純、山内淳、渕野裕之、河野徳昭、乾貴幸、吉松嘉代、川原信夫、石見佳子
    • Organizer
      日本生薬学会第66回年会
    • Related Report
      2019 Research-status Report
    • Invited
  • [Presentation] Safety and Efficacy Assessments of Isoflavones from Pueraria (Kudzu) Flower Extract in Ovariectomised Mice: a Comparison with Soy Isoflavones.2019

    • Author(s)
      Tousen Y、Takebayashi J、Kondo T、Umegaki k、Fuchino H、Kawano N、Inui T、Yoshimatsu K、Kawahara N、Ishimi Y
    • Organizer
      Asian Congress of Nutrition 2019
    • Related Report
      2019 Research-status Report
    • Int'l Joint Research
  • [Presentation] Combined effects of soy isoflavone and indigestible food components on equol production and bone mineral density.2019

    • Author(s)
      Tousen Y
    • Organizer
      The 7th International Conference on Food Factors
    • Related Report
      2019 Research-status Report
    • Int'l Joint Research / Invited
  • [Book] Loco Cure 特集ロコモ・フレイルと栄養「ロコモ・フレイルに対する機能性宇宙食の効果・可能性は?」2020

    • Author(s)
      石見佳子、東泉裕子
    • Publisher
      株式会社先端医学社
    • ISBN
      9784865504798
    • Related Report
      2020 Research-status Report
  • [Book] 食器と容器. 食と健康 -食を知り食を生かそう-(第5回)大豆イソフラボンの健康機能2020

    • Author(s)
      東泉裕子
    • Total Pages
      5
    • Publisher
      缶詰技術研究会
    • Related Report
      2019 Research-status Report
  • [Book] 理学療法. 理学療法士に必要な栄養学の知識 6―栄養・食品成分と骨2019

    • Author(s)
      東泉裕子
    • Total Pages
      8
    • Publisher
      メディカルプレス
    • ISBN
      9784907347819
    • Related Report
      2019 Research-status Report
  • [Book] 腸内細菌―宿主のクロストークと食事要因. 大豆イソフラボン代謝産物エクオールと腸内細菌2019

    • Author(s)
      石見佳子、東泉裕子
    • Total Pages
      18
    • Publisher
      建帛社
    • ISBN
      9784767962115
    • Related Report
      2019 Research-status Report
  • [Book] Bio Clinica. 骨代謝に有用な生活習慣-栄養,運動,食品を中心に-2019

    • Author(s)
      石見佳子、東泉裕子
    • Total Pages
      6
    • Publisher
      北隆館
    • Related Report
      2019 Research-status Report
  • [Book] 「宇宙・医学・栄養学」. 骨の健康維持に着目した機能性宇宙食に関する研究2019

    • Author(s)
      石見佳子、松本雄宇、東泉裕子
    • Total Pages
      6
    • Publisher
      篠原出版社
    • ISBN
      9784867057513
    • Related Report
      2019 Research-status Report

URL: 

Published: 2019-04-18   Modified: 2023-01-30  

Information User Guide FAQ News Terms of Use Attribution of KAKENHI

Powered by NII kakenhi