Empirical research for the development of thickened foods as a swallowing diet.
Project/Area Number |
19K11802
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Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
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Allocation Type | Multi-year Fund |
Section | 一般 |
Review Section |
Basic Section 59040:Nutrition science and health science-related
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Research Institution | Niigata University of Health and Welfare |
Principal Investigator |
Iwamori Hajime 新潟医療福祉大学, 健康科学部, 講師 (90339961)
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Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) |
宮岡 洋三 新潟大学, 医歯学総合研究科, 客員教授 (10134941)
宮岡 里美 新潟リハビリテーション大学(大学院), リハビリテーション研究科, 教授 (10465479)
永井 徹 新潟医療福祉大学, 健康科学部, 教授 (90726621)
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Project Period (FY) |
2019-04-01 – 2023-03-31
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Project Status |
Completed (Fiscal Year 2022)
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Budget Amount *help |
¥4,290,000 (Direct Cost: ¥3,300,000、Indirect Cost: ¥990,000)
Fiscal Year 2022: ¥780,000 (Direct Cost: ¥600,000、Indirect Cost: ¥180,000)
Fiscal Year 2021: ¥650,000 (Direct Cost: ¥500,000、Indirect Cost: ¥150,000)
Fiscal Year 2020: ¥650,000 (Direct Cost: ¥500,000、Indirect Cost: ¥150,000)
Fiscal Year 2019: ¥2,210,000 (Direct Cost: ¥1,700,000、Indirect Cost: ¥510,000)
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Keywords | とろみ調整食品 / テクスチャ / 官能評価 / 咀嚼 / 嚥下 / 嚥下調整食 / とろみ液 / 炭酸刺激 / 口腔内感覚 / 口腔内評価 |
Outline of Research at the Start |
本研究は、摂食嚥下機能に応じた食事提供において、「とろみ液」を嚥下調整食に活用し介護保険施設における食形態のバリエーションを増やすことを目的としている。そこで、「とろみ液」を固形状の食品と組み合わせた新たな嚥下調整食を具体的な調整方法も含め考案する。 「とろみ液」及び新たな嚥下調整食について、食品の物理的測定、口腔内感覚による官能評価、口腔過程の生理的測定を行い、各測定結果における相互関係を検証し、嚥下調整食として適切な調整方法を確立する。さらに、介護保険施設において、調理負担調査、官能評価的観点を含んだ介入調査を行い、摂食嚥下障害を有する被験者に活用しうる嚥下調整食を提案する
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Outline of Final Research Achievements |
Formation of a bolus in the oral cavity is important in the swallowing control diet. We examined the interrelationship between physical measurements, sensory evaluations by oral sensations, and physiological measurements of oral processes when using ``thickness'' in various meal offerings. When used as a food for adjusting swallowing, thickening the seasoning liquid enhanced the lubrication in the oral cavity, the softness and adhesiveness of the thickening, and facilitated the mastication movement. Furthermore, the taste stimulation and mechanical stimulation caused by the thickened liquid greatly changed the oral and pharyngeal sensations peculiar to the thickened liquid. From the above, it was suggested that the use of "thickness" in the swallowing control diet had a favorable effect on texture and stimulation, and facilitated mastication and swallowing, suggesting its usefulness.
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
「とろみ」を用いた嚥下調整食において、具体的な調整方法に着目し、一元化するための手法や有用性を考案した。高齢者食として従来提供されるミキサー食やペースト食は、摂食機能に応じた食事提供として重要な手法であるが、ゲル化剤の使い分けに対する手間や、出来上がり時の見た目の乖離から食意欲の減少の懸念がある。本研究により得られた知見は、現在の介護現場におけるむせや誤嚥を予防する新たな手法としてのみならず、負担軽減の観点からも活用されると考える。さらに、食事のバリエーションが広がる点や、これまで口腔摂取を断念していた高齢者への食支援にもつながり、QOL向上への貢献が期待される。
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Report
(5 results)
Research Products
(21 results)