Evaluation of the efficacy of triacetin intake, which produces acetic acid in the gut, in inflammatory bowel disease.
Project/Area Number |
19K11807
|
Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
|
Allocation Type | Multi-year Fund |
Section | 一般 |
Review Section |
Basic Section 59040:Nutrition science and health science-related
|
Research Institution | Kobe Gakuin University |
Principal Investigator |
|
Project Period (FY) |
2019-04-01 – 2022-03-31
|
Project Status |
Completed (Fiscal Year 2021)
|
Budget Amount *help |
¥4,420,000 (Direct Cost: ¥3,400,000、Indirect Cost: ¥1,020,000)
Fiscal Year 2021: ¥260,000 (Direct Cost: ¥200,000、Indirect Cost: ¥60,000)
Fiscal Year 2020: ¥1,430,000 (Direct Cost: ¥1,100,000、Indirect Cost: ¥330,000)
Fiscal Year 2019: ¥2,730,000 (Direct Cost: ¥2,100,000、Indirect Cost: ¥630,000)
|
Keywords | 酢酸 / 炎症性大腸炎 / 短鎖トリグリセリド / 短鎖中性脂肪 / 炎症性腸疾患 / 腸内細菌叢 / 食品添加物の機能性 |
Outline of Research at the Start |
炎症性腸疾患(IBD)は、慢性・再発性の腸管炎症を特徴とする難治性疾患であり、我が国の患者数は年々増加し、2014年には21万人を超え、IBDの予防法確立は喫緊の課題である。IBD患者では健常者に比べて、腸内細菌叢の多様性が低下し、腸内細菌叢の乱れが起こっていることが報告されており、IBD病態の改善に酢酸摂取が有効なことが示されている。しかしながら、酢酸は、刺激性、経皮急性毒性、皮膚腐食性があることから大量に摂取することは非常に困難で危険を伴う。本研究では、安全性が担保されており、腸内で酢酸を生成する食品添加物のIBDに対する有効性の評価を行うことを目的とした。
|
Outline of Final Research Achievements |
As the number of patients with inflammatory bowel disease continues to increase, the development of safe preventive methods is an urgent issue from aspects of improving the quality of life of patients and reducing the increase in medical costs. In this study, we focused on triacetin (Tri), which releases acetic acid in the small intestine, to verify the preventive effect of Tri intake on DSS-induced colitis in rats and to investigate the mechanism. The present study confirmed that ingested Tri was completely degraded in the upper small intestinal lumen and absorbed into the body via the portal vein as acetic acid, and that the symptoms of DSS-induced colitis were alleviated by prior Tri ingestion. Furthermore, the mechanism of the alleviation effect was assumed to be the prevention of DSS-induced inflammation by maintaining the intestinal barrier function.
|
Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
炎症性大腸炎の治療に用いられている5-アミノサリチル酸やステロイドには、はアレルギー様症状や易感染性、骨粗鬆症、高血糖等の数多くの副作用を起こす可能性があり、大腸炎を予防、緩和するより安全な食事療法が望まれる。酢酸は、抗炎症作用を発揮し、大腸炎を抑制することが知られているが、刺激性や毒性が強いことから多くの摂取が難しく、より安全性の高い物質が求められる。そのため、本研究において確認された食品添加物として安全性が担保されているTriによる炎症性大腸炎モデル動物の大腸炎予防効果は、より安全性の高い予防法確立の一助となることが期待される。
|
Report
(4 results)
Research Products
(9 results)