• Search Research Projects
  • Search Researchers
  • How to Use
  1. Back to previous page

Comparative sociology of multicultural and multiethnic Japanese food

Research Project

Project/Area Number 19K13920
Research Category

Grant-in-Aid for Early-Career Scientists

Allocation TypeMulti-year Fund
Review Section Basic Section 08010:Sociology-related
Research InstitutionRitsumeikan University (2020-2023)
Meiji Gakuin University (2019)

Principal Investigator

Yasui Daisuke  立命館大学, 食マネジメント学部, 准教授 (90722348)

Project Period (FY) 2019-04-01 – 2024-03-31
Project Status Completed (Fiscal Year 2023)
Budget Amount *help
¥4,160,000 (Direct Cost: ¥3,200,000、Indirect Cost: ¥960,000)
Fiscal Year 2022: ¥1,040,000 (Direct Cost: ¥800,000、Indirect Cost: ¥240,000)
Fiscal Year 2021: ¥910,000 (Direct Cost: ¥700,000、Indirect Cost: ¥210,000)
Fiscal Year 2020: ¥1,040,000 (Direct Cost: ¥800,000、Indirect Cost: ¥240,000)
Fiscal Year 2019: ¥1,170,000 (Direct Cost: ¥900,000、Indirect Cost: ¥270,000)
Keywords食文化 / 和食 / グローバリゼーション / ナショナリズム / エスニシティ / アイデンティティ / 文化理論 / 文化人類学 / 多文化 / 食の社会学 / 食と農の社会学 / フードスタディーズ / 日本食 / グローバル化 / Food Studies / Gastronomy / ガストロノミ― / アジア / ヨーロッパ / ガストロノミー
Outline of Research at the Start

既存のグローバル文化論は、元の文脈から切り離される文化の脱埋め込みに注目し、越境文化の現地化、ハイブリッド化を報告している。一方で現代の文化は伝統・真正性の名の下にナショナル・ローカルな価値づけが重視されている。これらは単なる普遍化でもその反動でもない、より錯綜した文化現象である。この複雑な脱/再埋め込み過程を東アジア、東南アジアの日本食レストランの横断調査から分析する。現地飲食店の参与観察、経営者や客へのインタビュー、ドキュメント分析から日本食の多民族化の過程を詳細に記述分析し、多文化に開放されつつルーツとつながる文化の恒常性を成立させる条件を考察し、グローバル文化の社会理論の更新を目指す。

Outline of Final Research Achievements

Existing sociological/anthropological theories of global culture focus on the de-embedding of cultures that are detached from their original context and report the localization and hybridization of cross-border cultures. Contemporary culture, on the other hand, emphasizes national and local valorization in the name of tradition and authenticity. These are neither mere universalization nor its reaction, but more complex cultural phenomena. This complex de/re-embedding process will be analyzed through a cross-sectional survey of Japanese restaurants abroad. I conducted a detailed descriptive analysis of the process of multiethnicization of Japanese food based on participant observation of local restaurants, interviews with managers and customers, and document/visual analysis, and examined the conditions for establishing a cultural constancy that is open to multiple cultures and connected to the roots, thereby updating social theories of global culture.

Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements

多文化化する社会でどのように多民族に開かれた日本食が具体化されるかを明らかにする本研究は、“We are What We Eat.”という理念を実証的に問うことで、「日本人の、日本人による、日本人のための」食として語られてしまう文化ナショナリズムを相対化する社会的意義がある。日本食の概念が特定のイメージ、ステレオタイプと結びついており、「日本食」の実践がそれを強化/変容している食文化の中に、エスニシティ・レイシズムの課題があることが分かる。このように食をめぐる日常の諸実践の中から、グローバル文化をめぐる問題系についての議論基盤を提供する点で、本研究には人文社会科学を発展させる学術的意義をもつ。

Report

(6 results)
  • 2023 Annual Research Report   Final Research Report ( PDF )
  • 2022 Research-status Report
  • 2021 Research-status Report
  • 2020 Research-status Report
  • 2019 Research-status Report
  • Research Products

    (28 results)

All 2023 2022 2021 2020 2019 Other

All Int'l Joint Research (1 results) Journal Article (12 results) (of which Int'l Joint Research: 1 results,  Open Access: 5 results,  Peer Reviewed: 1 results) Presentation (7 results) (of which Int'l Joint Research: 2 results,  Invited: 3 results) Book (5 results) Remarks (3 results)

  • [Int'l Joint Research] University of Helsinki(フィンランド)

    • Related Report
      2021 Research-status Report
  • [Journal Article] これからの嗜好品の記述のために2023

    • Author(s)
      安井大輔
    • Journal Title

      TASCサロン

      Volume: 570 Pages: 6-12

    • Related Report
      2023 Annual Research Report
  • [Journal Article] 図書館とFood Justice:北米の都市図書館協議会による報告書2023

    • Author(s)
      安井大輔
    • Journal Title

      カレントアウェアネス-E

      Volume: 458

    • Related Report
      2023 Annual Research Report
    • Open Access
  • [Journal Article] 食を通じた異文化理解と多文化共生の課題と可能性2022

    • Author(s)
      安井大輔
    • Journal Title

      季刊農業と経済

      Volume: 88 Pages: 143-154

    • Related Report
      2022 Research-status Report
  • [Journal Article] Reading Guide to Explore Gastronomic Arts and Sciences Research and Education : Reviews of Food Studies and Japanese Food Textbooks and Essays2022

    • Author(s)
      安井 大輔、Park Sara
    • Journal Title

      立命館食科学研究

      Volume: 7 Pages: 297-308

    • DOI

      10.34382/00016766

    • ISSN
      2434-818X
    • URL

      https://ritsumei.repo.nii.ac.jp/records/16801

    • Related Report
      2021 Research-status Report
    • Open Access / Int'l Joint Research
  • [Journal Article] モノ・場所・人から考える嗜好品研究のこれから2022

    • Author(s)
      安井大輔
    • Journal Title

      嗜好品文化研究

      Volume: 6 Pages: 126-136

    • Related Report
      2021 Research-status Report
  • [Journal Article] Food Choice and Social Activity2021

    • Author(s)
      安井大輔
    • Journal Title

      SOSHIOROJI

      Volume: 65 Issue: 3 Pages: 59-78

    • DOI

      10.14959/soshioroji.65.3_59

    • ISSN
      0584-1380, 2188-9406
    • Year and Date
      2021-02-01
    • Related Report
      2020 Research-status Report
    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] 野入直美著 『沖縄奄美の境界変動と人の移動―実業家・重田辰弥の生活史』2021

    • Author(s)
      安井大輔
    • Journal Title

      Japanese Sociological Review

      Volume: 72 Issue: 3 Pages: 388-389

    • DOI

      10.4057/jsr.72.388

    • ISSN
      0021-5414, 1884-2755
    • Related Report
      2021 Research-status Report
    • Open Access
  • [Journal Article] 序論 多文化共生に向けた生活保障のシステム再編ー日本と東アジア社会の取り組み2021

    • Author(s)
      野沢慎司, 藤川賢, 安井大輔, 金成垣, 米澤旦
    • Journal Title

      明治学院大学社会学部付属研究所研究所年報

      Volume: 51 Pages: 173-189

    • Related Report
      2020 Research-status Report
  • [Journal Article] 東京圏における地域格差―産業・職業・意識2020

    • Author(s)
      安井大輔
    • Journal Title

      日本労働研究雑誌

      Volume: 718 Pages: 40-53

    • Related Report
      2020 Research-status Report
    • Open Access
  • [Journal Article] シンポジウム「嗜好品としての「Washoku」」2020

    • Author(s)
      谷垣 和則,Albala Ken,de Saint Maurice Greg,安井 大輔,鎌谷 かおる,南 直人
    • Journal Title

      立命館食科学研究

      Volume: 2 Pages: 31-58

    • DOI

      10.34382/00013925

    • NAID

      120006894406

    • ISSN
      2434-7663
    • URL

      https://ritsumei.repo.nii.ac.jp/records/13940

    • Related Report
      2020 Research-status Report
    • Open Access
  • [Journal Article] 思い出の味2019

    • Author(s)
      安井大輔
    • Journal Title

      白金通信

      Volume: 500 Pages: 23-23

    • Related Report
      2019 Research-status Report
  • [Journal Article] 食物語ー食の履歴に反映される時代2019

    • Author(s)
      安井大輔
    • Journal Title

      週間読書人

      Volume: 3296 Pages: 6-6

    • Related Report
      2019 Research-status Report
  • [Presentation] 激動する私たちの食を考える-フードテックと大学2023

    • Author(s)
      藤原辰史, 安井大輔
    • Organizer
      2023年度 あるきはじめる大学
    • Related Report
      2023 Annual Research Report
    • Invited
  • [Presentation] Food Consumption and Social Activities : On the Purchase of Ethical Food2023

    • Author(s)
      Daisuke Yasui
    • Organizer
      XX International Sociological Association World Congress of Sociology
    • Related Report
      2023 Annual Research Report
    • Int'l Joint Research
  • [Presentation] 台所からみた近代の多様性-冷戦期のキッチンを介してみる生活空間の変容2023

    • Author(s)
      安井大輔
    • Organizer
      第96回日本社会学会大会
    • Related Report
      2023 Annual Research Report
  • [Presentation] 持続可能な食農システムをめざすフィンランドの地域食政策と諸実践2023

    • Author(s)
      安井大輔
    • Organizer
      日本村落研究学会東海・関西地区研究会・第50回関西若手ルーラル研究会 共同開催
    • Related Report
      2023 Annual Research Report
    • Invited
  • [Presentation] オーガニック食品の選択と社会階層2022

    • Author(s)
      安井大輔
    • Organizer
      日本社会学会
    • Related Report
      2022 Research-status Report
  • [Presentation] 食科学研究交流ネットワークの構築に向けて2021

    • Author(s)
      安井大輔
    • Organizer
      Beyondコロナ時代の食と農
    • Related Report
      2020 Research-status Report
    • Int'l Joint Research
  • [Presentation] Washoku as Contemporary Phenomena in Japan from Sociological Viewpoint(現代日本における「Washoku」をめぐる諸現象-社会学的観点より-)2020

    • Author(s)
      Daisuke Yasui
    • Organizer
      Washoku as Luxury Items-嗜好品としての「Washoku」-
    • Related Report
      2019 Research-status Report
    • Invited
  • [Book] ほんとうのグローバリゼーションってなに? 地球の未来への羅針盤2023

    • Author(s)
      池上甲一, 斎藤博嗣
    • Total Pages
      144
    • Publisher
      農村漁村文化協会
    • ISBN
      9784540221132
    • Related Report
      2023 Annual Research Report
  • [Book] 集合的創造性2021

    • Author(s)
      松田素二
    • Total Pages
      286
    • Publisher
      世界思想社
    • ISBN
      9784790717508
    • Related Report
      2020 Research-status Report
  • [Book] 世界の食文化百科事典2021

    • Author(s)
      野林厚志
    • Total Pages
      716
    • Publisher
      丸善出版
    • ISBN
      9784621305935
    • Related Report
      2020 Research-status Report
  • [Book] 日常的実践の社会人間学――都市・抵抗・共同性2021

    • Author(s)
      松田素二, 阿部利洋, 井戸聡, 大野哲也, 野村明宏, 松浦雄介
    • Total Pages
      366
    • Publisher
      山代印刷株式会社出版部
    • ISBN
      9784991147371
    • Related Report
      2020 Research-status Report
  • [Book] マルチグラフト:人類学的感性を移植する2020

    • Author(s)
      神本秀爾, 岡本圭史
    • Total Pages
      312
    • Publisher
      集広舎
    • ISBN
      9784904213872
    • Related Report
      2019 Research-status Report
  • [Remarks] 研究者学術情報データベース

    • URL

      https://research-db.ritsumei.ac.jp/rithp/k03/resid/S001644

    • Related Report
      2023 Annual Research Report 2022 Research-status Report
  • [Remarks] Researcher Database

    • URL

      https://research-db.ritsumei.ac.jp/rithp/k03/resid/S001644?lang=en

    • Related Report
      2023 Annual Research Report
  • [Remarks] Ritsumeikan University Researcher Database

    • URL

      https://research-db.ritsumei.ac.jp/rithp/k03/resid/S001644

    • Related Report
      2021 Research-status Report

URL: 

Published: 2019-04-18   Modified: 2025-01-30  

Information User Guide FAQ News Terms of Use Attribution of KAKENHI

Powered by NII kakenhi