• Search Research Projects
  • Search Researchers
  • How to Use
  1. Back to previous page

Risk assessment of biogenic amines in baby foods

Research Project

Project/Area Number 19K14027
Research Category

Grant-in-Aid for Early-Career Scientists

Allocation TypeMulti-year Fund
Review Section Basic Section 08030:Family and consumer sciences, and culture and living-related
Research InstitutionOsaka Institute of Public Health

Principal Investigator

Awazu Kaoru  地方独立行政法人 大阪健康安全基盤研究所, 衛生化学部, 主任研究員 (30435888)

Project Period (FY) 2019-04-01 – 2024-03-31
Project Status Completed (Fiscal Year 2023)
Budget Amount *help
¥3,380,000 (Direct Cost: ¥2,600,000、Indirect Cost: ¥780,000)
Fiscal Year 2020: ¥2,340,000 (Direct Cost: ¥1,800,000、Indirect Cost: ¥540,000)
Fiscal Year 2019: ¥1,040,000 (Direct Cost: ¥800,000、Indirect Cost: ¥240,000)
Keywords生理活性アミン / biogenic amines / ベビーフード / 健康影響評価 / HPLC-FL
Outline of Research at the Start

本研究では、ベビーフードに含まれる生理活性アミン類による乳幼児への健康影響を評価する。
海外ではベビーフードに原料由来の生理活性アミン類が含まれると報告されているが、国内に流通するベビーフードにおける生理活性アミン類の含有実態は調査されていない。本研究は、申請者らが開発した魚介類や食肉類の生理活性アミン類分析法を改良し、ベビーフードを対象とした分析法を確立、国内に流通するベビーフードの生理活性アミン類の含有実態を調査する。さらに、このデータを用いて乳幼児への健康影響を評価するとともに、ベビーフードの原料や形状等の製品の特徴と含有量の関係を解明する。

Outline of Final Research Achievements

To evaluate the health effects of biogenic amines (BAs) contained in baby foods on infants, we developed a BAs analysis method using HPLC-FL measurement. We analyzed six BAs (Him, Tym, Phm, Tpm, Put, Cad) that have been recognized to have health effects on humans, two BAs (Spd, Spm) contained in fresh foods, and an internal standard (1,7-Diaminoheptane).
After purification using a WCX column, fluorescent derivatization with fluorescamine and HPLC-FL measurement were performed to establish an analytical method for seven BAs (Him, Tym, Spd, Spm, Put, Cad, Phm) and internal standard substances applicable to wet-type baby foods.

Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements

国内における食品のBAの含有実態に関する研究は、魚介類加工品および発酵食品などの微生物の増殖で生成されるBAを対象に実施されてきた。確立した分析法を用いて国内に流通するベビーフードのBAの含有実態を調査し、乳幼児への健康影響や製品の特徴と含有量の関連を明らかにすることで、健康被害の防止やベビーフードの品質改善に役立つと考える。

Report

(6 results)
  • 2023 Annual Research Report   Final Research Report ( PDF )
  • 2022 Research-status Report
  • 2021 Research-status Report
  • 2020 Research-status Report
  • 2019 Research-status Report
  • Research Products

    (4 results)

All 2023 2022 2021 2020

All Presentation (4 results)

  • [Presentation] フルオレスカミン誘導体化HPLC法による魚介類加工品中のヒスタミン・チラミン分析法の検討2023

    • Author(s)
      粟津薫,福井直樹,山口瑞香,永吉晴奈,松井啓史,山口進康
    • Organizer
      第60回全国衛生化学技術協議会年会
    • Related Report
      2023 Annual Research Report
  • [Presentation] ベビーフード中の生理活性アミン類分析法の検討2022

    • Author(s)
      粟津薫,新矢将尚
    • Organizer
      第118回日本食品衛生学会学術講演会
    • Related Report
      2022 Research-status Report
  • [Presentation] 固相抽出法によるベビーフード中の生理活性アミン類分析法の検討2021

    • Author(s)
      粟津薫,新矢将尚
    • Organizer
      第117回日本食品衛生学会学術講演会
    • Related Report
      2021 Research-status Report
  • [Presentation] HPLC-FLによる食品中生理活性アミン類一斉分析法の検討2020

    • Author(s)
      粟津薫,新矢将尚
    • Organizer
      第57回全国衛生化学技術協議会年会
    • Related Report
      2020 Research-status Report

URL: 

Published: 2019-04-18   Modified: 2025-01-30  

Information User Guide FAQ News Terms of Use Attribution of KAKENHI

Powered by NII kakenhi