Elucidation of neural mehcanisms involved in food neophobia as a hesitant behavior
Project/Area Number |
19K14473
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Research Category |
Grant-in-Aid for Early-Career Scientists
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Allocation Type | Multi-year Fund |
Review Section |
Basic Section 10040:Experimental psychology-related
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Research Institution | Osaka University |
Principal Investigator |
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Project Period (FY) |
2019-04-01 – 2022-03-31
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Project Status |
Completed (Fiscal Year 2021)
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Budget Amount *help |
¥3,380,000 (Direct Cost: ¥2,600,000、Indirect Cost: ¥780,000)
Fiscal Year 2021: ¥910,000 (Direct Cost: ¥700,000、Indirect Cost: ¥210,000)
Fiscal Year 2020: ¥1,170,000 (Direct Cost: ¥900,000、Indirect Cost: ¥270,000)
Fiscal Year 2019: ¥1,300,000 (Direct Cost: ¥1,000,000、Indirect Cost: ¥300,000)
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Keywords | ネオフォビア / 情動 / 食行動 / ラット / 海馬 |
Outline of Research at the Start |
ヒトなどの雑食性動物は初めて経験する飲食物の摂取を躊躇する行動傾向 (新奇恐怖, ネオフォビア) を示す。げっ歯類 (ラット, マウス) を対象とした従来の行動神経科学的研究では、摂取量の変化を行動指標として特定の神経科学的操作による影響が検討されてきた。しかし、新奇恐怖は動物が飲食物の摂取時に引き起こす行動の変化であり、摂取量の変化は副次的な結果といえる。本研究では、ラットが新奇な飲食物を摂取する際の身体運動・姿勢の変化に注目し、躊躇行動としての新奇恐怖を捉えるための行動指標とその測定法を確立する。そして、行動薬理学的実験により、新奇恐怖反応を司る脳部位を特定し、関連する神経回路を解明する。
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Outline of Final Research Achievements |
The purpose of this study was to elucidate the neural mechanisms involved in food neophobia as a hesitant behavior in rats). First, conventional methods (intake comparison) indicated that the function of the ventral hippocampus, which is thought to be involved in negative emotional expression such as anxiety, may be involved in olfactory neophobia. In addition, we measured the latency from the time when rats put the tip of their nose near the nozzle of a bottle containing a novel taste solution to the time when they ingested the solution. Latencies when rats ingested a novel taste solution tended to be longer than when they ingested water. Although further investigation is needed to determine whether this behavioral trend reflects hesitant behavior or not, we clarified a part of the behavioral change in rats when presented with the novel taste solution.
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
食物の呈する匂いへの反応も食物新奇恐怖の特徴を説明する上で重要であるが、嗅覚性新奇恐怖の研究例は少なく、未解明な点が多かった。本実験の結果は、味と匂いの複合刺激としての食物に対する新奇恐怖の生起メカニズムを解明するために重要な知見と言える。食物新奇恐怖は現代人の非健康的な食習慣と関連することから、その脳内メカニズムの解明によって、ヒトの食習慣改善のための介入法につながる生理学的・神経科学的基盤を提供できる。また、食物新奇恐怖を示す動物の行動傾向を解明することは、飲食物を報酬とする行動課題 (迷路課題やオペラント学習課題) のプロトコルの精緻化につながる可能性も考えられる。
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Report
(4 results)
Research Products
(7 results)