The regulatory effect of delphinidin on microRNA expression
Project/Area Number |
19K15768
|
Research Category |
Grant-in-Aid for Early-Career Scientists
|
Allocation Type | Multi-year Fund |
Review Section |
Basic Section 38050:Food sciences-related
|
Research Institution | Ehime University |
Principal Investigator |
Murata Motoki 愛媛大学, 学術支援センター, 助教 (50808110)
|
Project Period (FY) |
2019-04-01 – 2022-03-31
|
Project Status |
Completed (Fiscal Year 2021)
|
Budget Amount *help |
¥4,160,000 (Direct Cost: ¥3,200,000、Indirect Cost: ¥960,000)
Fiscal Year 2021: ¥1,300,000 (Direct Cost: ¥1,000,000、Indirect Cost: ¥300,000)
Fiscal Year 2020: ¥1,560,000 (Direct Cost: ¥1,200,000、Indirect Cost: ¥360,000)
Fiscal Year 2019: ¥1,300,000 (Direct Cost: ¥1,000,000、Indirect Cost: ¥300,000)
|
Keywords | 機能性食品 / ポリフェノール / アントシアニジン / マイクロRNA |
Outline of Research at the Start |
機能性食品の効果を安全かつ適切に享受するためには、機能性食品成分のシグナル伝達機構を解明する必要がある。マイクロRNAは約20塩基からなるタンパク質に翻訳されない低分子RNAであり、遺伝子の発現を抑制することにより多様な生命現象の調節に関与している。食品成分がマイクロRNAの発現を変動させることが報告され、食品の機能性発現の新しい分子機構として注目されつつあるが、どのようにして発現を調節しているのかという詳細な分子機構は不明な点が多い。 本研究では、食品成分の1つであるデルフィニジンに着目し、デルフィニジンのマイクロRNA発現調節機構を明らかにすることを目的とする。
|
Outline of Final Research Achievements |
miRNAs can be secreted into the extracellular space by packaging into extracellular vesicles or interacting with proteins. Delphinidin, one of the major anthocyanidins, up-regulated miR-23a expression in extracellular vesicles. Moreover, delphinidin promotes muscle fiber type transformation from fast-twitch to slow-twitch.
|
Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
アントシアニンおよびアントシアニジンは色素としての研究が主流であり、どのようにして生体調節作用を発揮しているのかという本質的な仕組みは不明な点が多い。デルフィニジンがマイクロRNAの輸送に与える影響と筋線維型変換作用を解明することは、食品の機能性研究において高いインパクトを与えるとともに、新たな機能性食品の開発に貢献できる。
|
Report
(4 results)
Research Products
(2 results)