• Search Research Projects
  • Search Researchers
  • How to Use
  1. Back to previous page

Effect of gel and crystal structures of retrograded starch on textural properties of gelatinized starch

Research Project

Project/Area Number 19K15772
Research Category

Grant-in-Aid for Early-Career Scientists

Allocation TypeMulti-year Fund
Review Section Basic Section 38050:Food sciences-related
Research InstitutionPrefectural University of Hiroshima

Principal Investigator

Ishibashi Chinami  県立広島大学, 地域創生学部, 助教 (80823418)

Project Period (FY) 2019-04-01 – 2022-03-31
Project Status Completed (Fiscal Year 2021)
Budget Amount *help
¥4,290,000 (Direct Cost: ¥3,300,000、Indirect Cost: ¥990,000)
Fiscal Year 2021: ¥650,000 (Direct Cost: ¥500,000、Indirect Cost: ¥150,000)
Fiscal Year 2020: ¥520,000 (Direct Cost: ¥400,000、Indirect Cost: ¥120,000)
Fiscal Year 2019: ¥3,120,000 (Direct Cost: ¥2,400,000、Indirect Cost: ¥720,000)
Keywords澱粉 / 老化 / ゲル / 結晶 / 物性 / 構造 / アミロース / アミロペクチン / 動的粘弾性測定 / テクスチャー / 構造形成
Outline of Research at the Start

澱粉の老化は,硬く,消化性の悪い状態となり一般的に好まれないが,シリアル等,老化による特性を生かした製品も存在するため,老化によって生じる物性変化を把握し,老化を制御することが必要である。しかし,老化過程では様々な物理的な構造変化(ゲル構造や結晶構造の形成)が生じること,多数の要因が老化に影響すること,老化評価が難しいことが挙げられるため,老化による一連の物理的な構造変化と物性との関連性を系統的に明らかにした研究はみられない。本研究では,老化に影響を及ぼす要因(水分量,保存温度)を踏まえ,老化による物理的な構造形成機構(結晶構造,ゲル構造)と物性変化との関連性を明らかにすることを目的とする。

Outline of Final Research Achievements

We have investigated the relationship between the formation of physical structure and changes in texture during retrogradation of starch. Gels containing 15% or 30 % starch retrograded during storage at 4℃. Textural evaluation showed that 30% starch gel became harder and brittler, while 15% starch gel was almost the same during storage. It was suggested that 15% starch gel could not construct the physical structure because of the small amount of retrograded starch. These results revealed that the effects of retrogradation on textural properties of gelatinized starch were different depending on the concentrations of starch.

Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements

澱粉の老化は,糊化した澱粉の保存により硬さ,脆さといった物性が変化する現象である。このことから,老化によって生じる物性変化を把握し,老化を制御することが重要である。本研究は,保存により澱粉30%は脆くて硬い物性へと変化する一方,澱粉15%では物性の顕著な変化は認められず,物性変化の程度は澱粉濃度によって大きく異なることを見出した。本研究は,澱粉加工品における保存による経時的な物性変化の要因解明あるいは物性制御のための基礎的知見として役立つことが期待される。

Report

(4 results)
  • 2021 Annual Research Report   Final Research Report ( PDF )
  • 2020 Research-status Report
  • 2019 Research-status Report
  • Research Products

    (8 results)

All 2022 2021

All Journal Article (4 results) (of which Int'l Joint Research: 1 results,  Peer Reviewed: 4 results,  Open Access: 1 results) Presentation (4 results)

  • [Journal Article] Synchrotron Radiation Microbeam X-ray Analysis of Fat Crystal Nucleation on Emulsifier Crystals2022

    • Author(s)
      石橋ちなみ, 本同宏成, 上野聡
    • Journal Title

      Nippon Shokuhin Kagaku Kogaku Kaishi

      Volume: 69 Issue: 5 Pages: 235-245

    • DOI

      10.3136/nskkk.69.235

    • ISSN
      1341-027X, 1881-6681
    • Year and Date
      2022-05-15
    • Related Report
      2021 Annual Research Report
    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] Effect of Salt Reduction on Rupture, Sensory and Rheological Properties of Beef Patties2022

    • Author(s)
      石橋ちなみ, 松本茜, 戸松美紀子, 鈴木麻希, 杉山寿美
    • Journal Title

      Journal of Cookery Science of Japan

      Volume: 55 Issue: 1 Pages: 11-18

    • DOI

      10.11402/cookeryscience.55.11

    • NAID

      130008158367

    • ISSN
      1341-1535, 2186-5787
    • Year and Date
      2022-02-05
    • Related Report
      2021 Annual Research Report
    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] Heterogeneous nucleation effects of talc particles on polymorphic crystallization of cocoa butter2022

    • Author(s)
      Bayes-Garcia, L., Yoshikawa, S., Aguilar-Jimenez, M., Ishibashi, C., Ueno, S., Calvet, T.
    • Journal Title

      Crystal Growth & Design

      Volume: 22 Issue: 1 Pages: 213-227

    • DOI

      10.1021/acs.cgd.1c00859

    • Related Report
      2021 Annual Research Report
    • Peer Reviewed / Int'l Joint Research
  • [Journal Article] Effects of different heating conditions on protein composition in each muscle type of yellowtail (Seriola quinqueradiata)2022

    • Author(s)
      Furuta Ayumi、Hamakawa Yumi、Ishibashi Chinami、Mabuchi Ryota、Tanimoto Shota
    • Journal Title

      Fisheries and Aquatic Sciences

      Volume: 25 Issue: 1 Pages: 31-39

    • DOI

      10.47853/fas.2022.e4

    • Related Report
      2021 Annual Research Report
    • Peer Reviewed / Open Access
  • [Presentation] 濃度の異なる澱粉ゲルの物性に老化澱粉の結晶化過程が与える影響2021

    • Author(s)
      石橋ちなみ, 上野聡, 谷本昌太, 杉山寿美
    • Organizer
      一般社団法人日本調理科学会2021年度大会
    • Related Report
      2021 Annual Research Report
  • [Presentation] 加熱野菜の体積,水分量,テクスチャーへの保存・再加熱の影響2021

    • Author(s)
      渡壁奈央, 水梨恵, 濵友紀, 松本茜, 石橋ちなみ, 杉山寿美
    • Organizer
      一般社団法人日本調理科学会2021年度大会
    • Related Report
      2021 Annual Research Report
  • [Presentation] 加熱野菜の保存,再加熱時の調味液の浸透とテクスチャー変化2021

    • Author(s)
      渡壁奈央, 齋藤実梨, 西野真弥, 二反田彩, 石橋ちなみ, 杉山寿美
    • Organizer
      第67回日本家政学会中国・四国支部大会
    • Related Report
      2021 Annual Research Report
  • [Presentation] お好み焼きの保存によるテクスチャー変化とその要因の検討2021

    • Author(s)
      石橋ちなみ, 鈴木彩日, 渡壁奈央, 杉山寿美
    • Organizer
      日本家政学会第73回大会
    • Related Report
      2021 Annual Research Report

URL: 

Published: 2019-04-18   Modified: 2023-01-30  

Information User Guide FAQ News Terms of Use Attribution of KAKENHI

Powered by NII kakenhi