Project/Area Number |
19K15778
|
Research Category |
Grant-in-Aid for Early-Career Scientists
|
Allocation Type | Multi-year Fund |
Review Section |
Basic Section 38050:Food sciences-related
|
Research Institution | Jumonji University (2020-2021) Chubu University (2019) |
Principal Investigator |
WATANABE Akio 十文字学園女子大学, 人間生活学部, 講師 (80630847)
|
Project Period (FY) |
2019-04-01 – 2022-03-31
|
Project Status |
Completed (Fiscal Year 2021)
|
Budget Amount *help |
¥4,030,000 (Direct Cost: ¥3,100,000、Indirect Cost: ¥930,000)
Fiscal Year 2021: ¥910,000 (Direct Cost: ¥700,000、Indirect Cost: ¥210,000)
Fiscal Year 2020: ¥910,000 (Direct Cost: ¥700,000、Indirect Cost: ¥210,000)
Fiscal Year 2019: ¥2,210,000 (Direct Cost: ¥1,700,000、Indirect Cost: ¥510,000)
|
Keywords | メトキシフラボノイド / ポリメトキシフラボノイド / 吸収と代謝 |
Outline of Research at the Start |
ポリメトキシフラボノイド は他のフラボノイドと比較して、体内吸収に優れていることが明らかとなってきたが、ポリメトキシフラボノイドの物性、溶解性、安定性、小腸上皮膜透過性、組織における代謝や滞留、生理作用の発現に至る作用機構に関しては不明な点が多い。本研究ではメトキシ基の付く“位置”と数”の違う ポリメトキシフラボノイドが消化-吸収-代謝を経て生理活性を発現する過程を評価することを目的とし、ポリメトキシフラボノイドの物性と代謝物解析及び生理活性を評価することにより、構造特異的な物性-消化-吸収-代謝-生理作用 の相互連関を解明し、機能性食品開発に応用できる知見を得ることを目指す。
|
Outline of Final Research Achievements |
This study aimed to evaluate the effects of varying the positions and numbers of the methoxy groups of flavonoids on absorption, metabolism, and bioactivity. We performed structural correlation analysis on absorbability and bioactivity of 73 types of polymethoxyflavonoids using cultured cell lines and animal models. Results demonstrated that polymethoxyflavonoids having methoxy groups at the 5 and 7 positions of the A ring, at the 3 and 3' positions of the B ring, and at the 3' and 4' positions of the B ring tended to enhance absorbability and bioavailability both in vivo and in vitro.
|
Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
73種類のポリメトキシフラボノイドを使用したCaco-2細胞における吸収試験とその一部を使用したICRマウスにおける吸収試験を実施したところ良好な相関が確認された。しかし、生理活性が非常に高いが、吸収効率が非常に悪い化合物もあり、強い生理活性作用を持つ化合物が、高吸収であるとは限らないことが示された。またその逆のパターンも確認された。本研究課題ではポリメトキシフラボノイドの生理作用と吸収動態における構造活性相関の一部を明らかにし、機能性食品への開発に非常に重要な知見を得ることができた。今後、より詳細にポリメトキシフラボノイドの吸収と代謝のメカニズムを明らかにしていく必要があると考えられる。
|