Project/Area Number |
19K15799
|
Research Category |
Grant-in-Aid for Early-Career Scientists
|
Allocation Type | Multi-year Fund |
Review Section |
Basic Section 38050:Food sciences-related
|
Research Institution | Institute of Physical and Chemical Research |
Principal Investigator |
Kato Tamotsu 国立研究開発法人理化学研究所, 生命医科学研究センター, 研究員 (20632946)
|
Project Period (FY) |
2019-04-01 – 2023-03-31
|
Project Status |
Completed (Fiscal Year 2022)
|
Budget Amount *help |
¥2,080,000 (Direct Cost: ¥1,600,000、Indirect Cost: ¥480,000)
Fiscal Year 2020: ¥910,000 (Direct Cost: ¥700,000、Indirect Cost: ¥210,000)
Fiscal Year 2019: ¥1,170,000 (Direct Cost: ¥900,000、Indirect Cost: ¥270,000)
|
Keywords | 腸内細菌 / 真菌 / 真菌叢 / プレバイオティクス / フラクトオリゴ糖 |
Outline of Research at the Start |
腸内細菌叢の構成はヒトの健康と密接な関係がある一方で腸内環境は多種類の細菌、真菌、ウイルスなどが混在する複合微生物系を構築している。そのため腸内環境を改善するプレバイオティクスの効果を予測することは難しい。 本研究では、腸内環境を改善すると言われるフラクトオリゴ糖をマウスに摂取させ、腸内細菌および真菌の変動を連続的に解析することで、細菌ー真菌間の変動を評価する。加えて、ガラクトオリゴ糖やセルロースなどの成分構成の異なるプレバイオティクスを摂取した際の変動も評価することで、腸内における細菌ー真菌の変動メカニズムを明らかにする。
|
Outline of Final Research Achievements |
It is known that the composition of the intestinal flora is closely related to human health and disease. If these can be controlled, it is easy to imagine that various benefits such as improved intestinal environment, improvement of various diseases, avoidance of obesity, etc. can be obtained. In this study, we fed fructo-oligosaccharides (FOS) and galacto-oligosaccharides (GOS), one of the representative prebiotics, to mice to change the intestinal environment. Fluctuations with microbiome and mycobiome were investigated.
|
Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
生活習慣病予防や整腸効果を目的とした商品の需要は増加傾向にあり、社会的にも関心の高い市場と考えられる。本研究は腸内細菌の構築に関わる研究であり、健康管理・機能性食品・化粧品など多岐に渡る商品や研究の基盤情報をもたらすと考えている。 プレバイオティクスは胃腸の健康、免疫力の向上、乳幼児の健康など様々な分野での有効性が期待されている。一方で、腸内環境には細菌のみではなく真菌も共生しており、互いに相互作用することが報告されている。本研究はプレバイオティクス摂取による細菌叢だけでなく真菌叢の両方が食品によって変動すること調べ、今後の細菌-真菌の組み合わせが重要であることを示した。
|