Basic study of physiological halitosis production by mucin decomposition of sialidase
Project/Area Number |
19K19012
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Research Category |
Grant-in-Aid for Early-Career Scientists
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Allocation Type | Multi-year Fund |
Review Section |
Basic Section 57030:Conservative dentistry-related
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Research Institution | Aichi Gakuin University |
Principal Investigator |
Iwamura Yuki 愛知学院大学, 歯学部, 歯学部研究員 (90783035)
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Project Period (FY) |
2019-04-01 – 2022-03-31
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Project Status |
Completed (Fiscal Year 2021)
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Budget Amount *help |
¥3,640,000 (Direct Cost: ¥2,800,000、Indirect Cost: ¥840,000)
Fiscal Year 2021: ¥1,170,000 (Direct Cost: ¥900,000、Indirect Cost: ¥270,000)
Fiscal Year 2020: ¥910,000 (Direct Cost: ¥700,000、Indirect Cost: ¥210,000)
Fiscal Year 2019: ¥1,560,000 (Direct Cost: ¥1,200,000、Indirect Cost: ¥360,000)
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Keywords | 口臭 / シアリダーゼ / ムチン / 唾液ムチン |
Outline of Research at the Start |
理的口臭を発生させる基質として唾液中に含まれるムチンが注目されている。口臭発生経路の中で、糖鎖分解は、ムチンなどの糖タンパク質を細菌が代謝し揮発性硫黄化合物(VSC)産生に至る重要なステップの一つであるが、未だ不明な点も多く、より詳細な検討が求められている。 ムチンの糖鎖の非還元末端にはシアル酸が結合しており、シアリダーゼによりシアル酸が加水分解される事で、糖鎖分解の初期反応が起こる。そこで本研究では、in vitroの実験系と臨床サンプルの分析の2つの研究から、シアリダーゼによるムチン分解の促進と、VSC産生の関係について検討を行うこととした。
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Outline of Final Research Achievements |
Reagents such as sialidase, sialidase inhibitor, and β-galactosidase were added to the mucin-degrading system by P. gingivalis, and the mixture was incubated at 37 ° C for 4 hours. After that, three types of gas concentrations of hydrogen sulfide, methyl mercaptan, and dimethyl sulfide were measured, and the degree of mucin decomposition by CBB staining and PAS staining was confirmed. Significant differences in hydrogen sulfide and methyl mercaptan concentrations were observed between the sialidase + β galactosidase addition group and the other groups. CBB staining showed no change in the degree of mucin decomposition due to the addition of reagents. In PAS staining, mucin degradation proceeded due to the addition of sialidase during incubation for 4 hours.
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
近年、治療困難な生理的口臭を発生させる基質として唾液中のムチンは注目されているが、発生経路は複雑で未だ不明な点も多く、より詳細な検討が求められている。本研究で得られた成果は、まだ十分検討されていないため、継続的な研究が必要であるが、唾液中に含まれるシアリダーゼが、ムチン代謝を促進し、口臭産生に関与する可能性が示唆された事は、口臭の発生メカニズムの理解を促し、将来の、口臭抑制に有効な手段の開発につながるのではないかと考えている。
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Report
(4 results)
Research Products
(5 results)