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Long-term effects of "food" in childhood on post-growth behavior and the central nervous system

Research Project

Project/Area Number 19K20114
Research Category

Grant-in-Aid for Early-Career Scientists

Allocation TypeMulti-year Fund
Review Section Basic Section 59040:Nutrition science and health science-related
Research InstitutionNara Women's University (2019-2021, 2023)
Nara Medical University (2022)

Principal Investigator

Mannari Takayo  奈良女子大学, 大和・紀伊半島学研究所, 協力研究員 (90805128)

Project Period (FY) 2019-04-01 – 2024-03-31
Project Status Completed (Fiscal Year 2023)
Budget Amount *help
¥4,160,000 (Direct Cost: ¥3,200,000、Indirect Cost: ¥960,000)
Fiscal Year 2021: ¥1,300,000 (Direct Cost: ¥1,000,000、Indirect Cost: ¥300,000)
Fiscal Year 2020: ¥1,300,000 (Direct Cost: ¥1,000,000、Indirect Cost: ¥300,000)
Fiscal Year 2019: ¥1,560,000 (Direct Cost: ¥1,200,000、Indirect Cost: ¥360,000)
Keywords加圧加熱処理 / トリプトファン / セロトニン / 社会性行動 / 幼少期の食環境 / 食環境 / 幼少期 / 高脂肪低糖質食 / 不安様行動 / HPA axis / 幼少期の食 / HPA-axis / エピジェネティクス
Outline of Research at the Start

飽食の時代である現代において、「何をどれだけ食べるのか」という問いは、我々にとって非常に重要な課題である。幼少期における“食”は、身体の発達や味覚の形成、食習慣の獲得等に重要であるが、脳の発達や心の形成にも非常に重要な役割を担っていると考えられる。そこで、本研究では、幼少期における“高脂質低糖質食”の摂取が生育後の行動や中枢神経系に及ぼす影響について、分子レベルから行動レベルまで生物階層性の段階を追って研究を進め、生育後の性格特性や精神疾患発症に影響を及ぼす分子基盤の解明を目的とする。

Outline of Final Research Achievements

Autoclave sterilization is a common food processing technique to increase shelf life of foods. However, there is a paucity of data on the implications of long-term intake of autoclaved foods on health. In this study, we hypothesized that long-term intake of autoclaved protein after weaning until adulthood affects social behaviors. Four-week-old C57BL/6J mice received experimental diet containing 20% by weight of autoclaved soy protein isolate (A-SPI). These mice were subjected to behavioral tests including the three-chamber social test. Plasma tryptophan (TRP) and serotonin concentrations were measured. A-SPI showed impaired social novelty recognition, while there were no significant differences in sociability. Plasma concentrations of TRP and serotonin in A-SPI was significantly lower than those in NA-SPI. Thus, autoclaving treatment of SPI decreases bioavailability of TRP and causes TRP-deficiency-like symptoms in mice despite intake of adequate amounts of TRP in protein.

Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements

飽食の時代である現代において、「何をどれだけ食べるのか」という問いは、我々にとって非常に重要な課題である。市販されている離乳食にも使用される加圧加熱処理食品は、幼児期から長期的に摂取する可能性が高い。本研究の成果は、幼児期からの加圧加熱処理タンパク質の長期摂取が潜在的なトリプトファン欠乏を引き起こし、社会性行動の異常を明らかにした。これらの結果は、現代社会における食の安全性や摂取方法を考える上で非常に重要な知見である。

Report

(6 results)
  • 2023 Annual Research Report   Final Research Report ( PDF )
  • 2022 Research-status Report
  • 2021 Research-status Report
  • 2020 Research-status Report
  • 2019 Research-status Report
  • Research Products

    (7 results)

All 2021 2020 2019

All Journal Article (1 results) (of which Peer Reviewed: 1 results,  Open Access: 1 results) Presentation (6 results) (of which Int'l Joint Research: 2 results)

  • [Journal Article] The effects of maternal separation on behaviours under social-housing environments in adult male C57BL/6 mice2021

    • Author(s)
      Endo Nozomi、Makinodan Manabu、Mannari-Sasagawa Takayo、Horii-Hayashi Noriko、Somayama Nami、Komori Takashi、Kishimoto Toshifumi、Nishi Mayumi
    • Journal Title

      Scientific Reports

      Volume: 11 Issue: 1 Pages: 527-527

    • DOI

      10.1038/s41598-020-80206-3

    • Related Report
      2020 Research-status Report
    • Peer Reviewed / Open Access
  • [Presentation] 加圧加熱処理した大豆タンパク質の長期摂取による社会性行動への影響2021

    • Author(s)
      萬成 誉世、山田 真実、淺井 智子、西 真弓、佐藤 健司、髙村 仁知
    • Organizer
      第75回日本栄養・食糧学会大会
    • Related Report
      2021 Research-status Report
  • [Presentation] 分離大豆タンパク質のアミノ酸残基に対する加圧加熱処理の影響2021

    • Author(s)
      淺井 智子、萬成 誉世、山田 真実、髙村 仁知、佐藤 健司
    • Organizer
      第75回日本栄養・食糧学会大会
    • Related Report
      2021 Research-status Report
  • [Presentation] 加圧加熱処理した大豆タンパク質の長期摂取による社会性行動への影響2021

    • Author(s)
      萬成 誉世、山田 真実、淺井 智子、西 真弓、佐藤 健司、髙村 仁知
    • Organizer
      第44回日本神経科学大会 / CJK第1回国際会議
    • Related Report
      2021 Research-status Report
    • Int'l Joint Research
  • [Presentation] 加圧加熱タンパク質が社会性行動に及ぼす影響2021

    • Author(s)
      萬成-笹川 誉世、山田 真実、淺井 智子、佐藤 健司、西 真弓、高村 仁知
    • Organizer
      第47回日本神経内分泌学会
    • Related Report
      2021 Research-status Report
  • [Presentation] Effect of high temperature treatment on amino acid residues in soy protein isolate2020

    • Author(s)
      Mami Yamada, Tomoko T. Asai, Takayo Mannari, Hitoshi Takamura, Kenji Sato
    • Organizer
      19th World Congress on Nutrition and Food Chemistry
    • Related Report
      2020 Research-status Report
    • Int'l Joint Research
  • [Presentation] Effects of early life adverse experiences on the brain: implications from maternal separation in mice.2019

    • Author(s)
      Takayo Sasagawa-Mannari, Noriko Horii-Hayashi, Nozomi Endo, Mayumi Nishi
    • Organizer
      The 3rd Sino-Japan Symposium on the frontier of Behavioral Neuroendocrinology
    • Related Report
      2019 Research-status Report

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Published: 2019-04-18   Modified: 2025-01-30  

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